Als liefdevolle huisdierenbezitter wil je natuurlijk dat je harige vrienden veilig en gezond zijn. Maar wist je dat sommige planten en bloemen giftig kunnen zijn? In dit artikel bespreken we de top 5 meest voorkomende giftige planten en bloemen voor katten, honden en konijnen. Lees verder om te ontdekken welke groene boosdoeners je beter uit de buurt kunt houden!
Life & Living

Geheime vijanden in huis: de top 5 giftige planten voor huisdieren

donderdag, 14 maart 2024
Als liefdevolle huisdierenbezitter wil je natuurlijk dat je harige vrienden veilig en gezond zijn. Maar wist je dat sommige planten en bloemen giftig kunnen zijn? In dit artikel bespreken we de top 5 meest voorkomende giftige planten en bloemen voor katten, honden en konijnen. Lees verder om te ontdekken welke groene boosdoeners je beter uit de buurt kunt houden!
 
 
Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag knabbelen aan planten en bloemen. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen giftige planten in huis zijn, of deze planten buiten bereik van je kat staat. Enkele van de meest voorkomende giftige planten voor katten zijn:
 
Lelies: Hoewel lelies prachtige bloemen zijn die je huis opfleuren, zijn ze helaas extreem giftig voor katten. Zelfs het inademen van stuifmeel of het drinken van water uit de vaas waarin lelies staan, kan fataal zijn voor je kat.
 
Dieffenbachia: Ook wel bekend als de ‘dumb cane’, is deze populaire kamerplant giftig voor katten. Bij het opeten van de bladeren kan je kat last krijgen van mondirritatie en zwelling.
 
Philodendron: Deze plant is geliefd om zijn mooie bladeren, maar helaas is hij ook giftig voor katten. Bij het eten van de bladeren kan je kat last krijgen van maag- en darmproblemen. 
 
Cyclaam: De bloemen en wortels van de cyclaam zijn giftig voor katten. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere braken, diarree en buikpijn. 
 
Azalea: Deze populaire tuinplant staat bekend om zijn mooie bloemen, maar ze zijn giftig voor katten. Bij het opeten van de bladeren of bloemen kan je kat last krijgen van ernstige vergiftigingsverschijnselen. 
 
 
Honden zijn vaak nog nieuwsgieriger dan katten en kunnen alles wat eetbaar lijkt in hun mond stoppen, inclusief giftige planten en bloemen. Pas dus op dat je giftige planten uit de buurt van je viervoeter houdt. Enkele van de meest voorkomende giftige planten voor honden zijn:
 
Chrysant: Hoewel chrysanten prachtige herfstbloemen zijn, zijn ze giftig voor honden. Bij het opeten van de bloemen kan je hond last krijgen van maagklachten en braken. 
 
Sago palm: Deze decoratieve palmplant is giftig voor honden. De zaden en bladeren van de sago palm kunnen ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken, zoals braken, diarree en leverfalen. 
 
Lelietje-van-dalen: Hoewel de lelietjes-van-dalen er lieflijk uitzien, zijn ze giftig voor honden. Bij het eten van de bladeren of bloemen kan je hond last krijgen van hartproblemen en braken. 
 
Herfsttijloos: Deze herfstbloem is giftig voor honden. Bij het opeten van de bollen kan je hond last krijgen van maagpijn, braken en diarree. 
 
Taxus: Deze groenblijvende plant is giftig voor honden. De naalden en zaden van de taxus kunnen ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en hartfalen. 
 
 
En tot slot mogen we onze harige vrienden met lange oren niet vergeten. Konijnen zijn gek op knabbelen en kunnen per ongeluk giftige planten of bloemen eten. Houd deze top 5 giftige planten en bloemen uit de buurt van konijnen:
 
Lelietje-van-dalen: Deze schattige lentebloemen zijn giftig voor konijnen. Bij het eten van de bladeren of bloemen kunnen konijnen last krijgen van braken en maagproblemen. 
 
Goudsbloem: Hoewel goudsbloemen kleurrijke bloemen zijn die je tuin opfleuren, zijn ze giftig voor konijnen. Bij het eten van de bloemen kunnen konijnen last krijgen van maagklachten en diarree. 
 
Hyacint: Deze voorjaarsbloemen zijn giftig voor konijnen. Bij het eten van de bollen of bladeren kunnen konijnen last krijgen van maagproblemen en braken. 
 
Krokus: Deze lentebloemen zijn giftig voor konijnen. Bij het eten van de bollen of bloemen kunnen konijnen last krijgen van maagpijn en diarree.
 
Narcis: Deze vrolijke lentebloemen zijn giftig voor konijnen. Bij het eten van de bollen of bloemen kunnen konijnen last krijgen van braken en diarree. 
 
 
Houd de planten en bloemen in je huis en tuin goed in de gaten en zorg ervoor dat je huisdieren niet in aanraking komen met giftige soorten. Goed om te onthouden is dat deze lijst niet allesomvattend is en dat er nog veel meer giftige planten en bloemen zijn die schadelijk kunnen zijn voor jouw huisdieren. Mocht je huisdier toch per ongeluk iets giftigs hebben gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Zo zorg je ervoor dat je harige vrienden veilig en gezond blijven!