Food & Drinks

Een gezonde leefstijl in 5 stappen

woensdag, 19 januari 2022

Met een gezonde leefstijl voel je je fitter, slaap je beter en heb je meer energie. Klinkt goed! Maar wat is een gezonde leefstijl nu eigenlijk, moet je daar niet allerlei dingen voor laten en waar moet op letten?

Je leefstijl wordt bepaald door eten, drinken, bewegen, slapen en minder stress. Door je jezelf de juiste gewoontes en een goede balans aan te leren, blijkt een gezonde leefstijl best makkelijk na te streven!

Eten

Gezond eten bevat voldoende vitaminen en mineralen. Groente en fruit zijn dagelijks essentieel. Volgens het voedingscentrum is 250 gram groente en 200 gram fruit per dag de minimale standaard. De Schijf van Vijf biedt de aanbevolen producten. Eet zoveel mogelijk gevarieerd en op vaste momenten op de dag. Kies niet elke dag voor vlees bij de hoofdmaaltijd en lunch. Om aan de juiste hoeveelheid vetzuren te komen dien je twee keer per week vette vis te nuttigen. Een mogelijk alternatief is plantaardige omega 3 supplementen. Bedenk wel dat een voedingssupplement geen vervanging is van een gezond voedingspatroon. Door gezonde voeding krijgt je lichaam de juiste voedings- en bouwstoffen binnen, waardoor het goed kan functioneren.

Slapen

Pas na acht uur nachtrust ben je volledig uitgerust. Door allerlei oorzaken slapen mensen minder dan acht uur. Vanwege stress, lichamelijke of psychische klachten of slechte gewoontes. Slaap je minder dan zes uur, dan kan het lichaam zich fysiek en psychisch niet voldoende herstellen. Tijdens de slaap doorlopen de hersenen vier verschillende slaapstadia die elkaar in een cyclus opvolgen. Deze cyclus wordt per nacht verschillende keren herhaald. Slaaptekort vergroot de kans op onder andere concentratieverlies, hartproblemen en hoge bloeddruk.

Drinken

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht iemand nodig heeft hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Langdurig weinig drinken kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Te veel drinken is ook niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. De Gezondheidsraad adviseert om vooral thee, koffie, melk of water te nemen. Voldoende vocht is belangrijk om de urineproductie op gang te houden voor een juiste afvoer van afvalstoffen.

Bewegen

Regelmatig een rondje fietsen of een stevige wandeling maken is goed voor de gezondheid. Bewegen is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderzoek van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft aan dat vijf keer per week dertig minuten matig intensief bewegen de gezondheid positief beïnvloedt. voor 4- tot 17-jarigen: minimaal één uur matige lichamelijke activiteit, waarbij minimaal twee keer per week kracht-, lenigheid- en coördinatieoefeningen voor het verbeteren of handhaven van de lichamelijke fitheid. Voor ouderen is de norm gesteld op een halfuur matig intensief bewegen gedurende minimaal vijf dagen per week.

Spanning

Het overmatig druk maken over de gezondheid kan leiden tot (ernstige) stressklachten zoals hoge bloeddruk en slapeloosheid. Veel mensen hebben zorgen over de gezondheid of willen weten hoe de lichamelijke gesteldheid is en of er sprake is van een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen. Tegenwoordig is het laten doen van een preventief medisch onderzoek of health check steeds vaker een optie. Overweeg je een dergelijk onderzoek, zijn er een groot aantal verschillende onderzoeken beschikbaar, variërend van een simpele bloedsuikertest tot een totale bodyscan (MRI). Met een preventief medisch onderzoek kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden ontdekt waardoor de kans op genezing groter is.