Home & Garden

De beste elektrische fiets, hoe vind je die?

donderdag, 17 februari 2022

Een elektrische fiets, ook wel de e-bike, is helemaal hip! Ze zijn snel, comfortabel en trendy. Er is zoveel keuze, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel leggen we je alles uit over de elektrische fiets en hoe je de e-bike vindt die het beste bij je past.

Over de elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft twee extra componenten dan de klassieke fiets: een accu en een motor. Deze twee zorgen ervoor dat er ondersteuning wordt overgebracht naar de trappers, waardoor jij minder moeite hoeft te doen om sneller, comfortabeler en langer te fietsen. Een elektrische fiets kan daarom bijvoorbeeld handig zijn als je niet zwetend aan wilt komen op je werk. Ook is de e-bike een perfecte vervanging voor de auto: geen parkeerkosten meer, geen benzinekosten meer en misschien wel het belangrijkste: geen CO2 uitstoot meer! Goed dus voor het milieu.

Populaire merken

Het uiterlijk van je nieuwe e-bike is natuurlijk belangrijk. De nieuwste elektrische fietsen zijn stijlvol en meestal helemaal aan te passen naar jouw wensen. Ook door middel van accessoires kun je je elektrische fiets helemaal eigen maken. Zoek je een stadsfiets? Dan zijn de populairste topmerken voor elektrische damesfietsen Gazelle, Batavus en Giant. Liever een elektrische oma-fiets? Dan zijn op dit moment de populairste merken Cortina, Union en BSP. Ook zijn er elektrische fietsen die niet eens meer op een klassieke fiets lijken zoals de vanMoof, Knaap en Stromer. Elk merk heeft zijn eigen type uitstraling, specificaties en technische snufjes. Wist je dat er ook elektrische bakfietsen zijn? Ook zonder kinderen erg handig om bijvoorbeeld boodschappen mee te doen!

Belangrijke kosten

Wat kost een elektrisch fiets? Dit hangt af van het merk, motortype, de plek van de motor, de accucapaciteit en waar je de e-bike koopt. De aanschaf van een kwalitatief goede elektrische fiets bedraagt al snel tussen de €1.500,- en €2.500,-. Hierbij geldt ook echt: een goedkope elektrische fiets is vaak duurkoop. De kwaliteit laat dan vaak te wensen over. Verder komen er altijd extra kosten bij tijdens- en na de aankoop. Zoals rijklaar maken van de fiets, onderhoudsbeurten en (merk) accessoires zoals fietstassen of snelbinders. Kosten waar je in ieder geval niet op moet besparen zijn:

  1. Een ART-gekeurd driesterrenkettingslot. Dit is namelijk erg belangrijk voor je fietsverzekering. Kosten: ongeveer €40,-
  2. De fietsverzekering zelf. Hiermee kun je je aankoopbedrag terugkrijgen als jouw elektrische fiets wordt gestolen of je krijgt een nieuwe. Kosten: ongeveer €10,- per maand
  3. Het opladen van de accu. Zonder accu werkt je elektrische fiets niet. Dit kan gelukkig erg makkelijk door thuis de stekker in het stopcontact te steken. Hoelang het duurt totdat de accu is opgeladen verschilt per merk en per accu. Kosten: 35 minuten fietsen kost dan ongeveer €0,10 cent (1 kWh is in dit voorbeeld €0,25 eurocent met 300 kWh accucapaciteit)

Wist je dat je een elektrische fiets ook (zakelijk) kunt leasen? Vanaf ongeveer €35,- per maand en met 7% bijtelling is er de mogelijkheid om een elektrische fiets leasen. Op deze manier hoef je bij de aanschaf geen groot bedrag af te rekenen en zitten de onderhoudskosten ook inbegrepen.

Elektrische fiets kopen

Als je weet welke elektrische fiets je wilt gaan kopen, is het ook belangrijk om na te gaan waar en hoe je de e-bike gaat aanschaffen. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Stel vragen aan een specialist: of dit online is, via de telefoon of in een fysieke (elektrische) fietsenwinkel, zoek iemand op die al je vragen kan beantwoorden en advies kan geven.
  2. Zoek online naar reviews, recensies en gebruikservaringen. Zo krijg je een indicatie hoe de elektrische fiets op den duur presteert.
  3. Niet alle merken geven garantie! Lees goed de kleine lettertjes en vraag het eventueel na aan een specialist zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.
  4. Toch nog niet helemaal zeker van je keuze? Zoek een (elektrische) fietsenwinkel waar ze meer dan genoeg elektrische fietsen hebben staan. Zo kan je meerdere proefritjes maken om er zeker van te zijn dat je nieuwe e-bike helemaal bij je past.
  5. Mocht de nieuwprijs van je droom e-bike te hoog zijn, kun je ook nog kijken naar een tweedehands elektrische fiets. Let hierbij wel extra op de accu en actieradius.