Recepten Gebak & nagerecht

Recept: zo maak je zelf heerlijke donuts

donderdag, 4 juli 2019

Ze zijn lekker luchtig, zoet, zien er vrolijk uit en doen het goed als traktatie maar ze zijn vooral héél erg lekker: donuts! En het leuke is, je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken.

Met dit recept maak je 30 donuts die je naar eigen smaak kunt voorzien van een zoete (of hartige) topping.

Wat heb je nodig?

10 gram gedroogde gist

60 ml lauw water

250 ml lauwe melk

3 el fijne tafelsuiker

100 gram gesmolten boter

575 gram bloem

3 eieren

plantaardige olie om in te frituren

ronde uitstekers (grote 8 cm, kleine 3,5 cm)

Hoe maakt je het?

Aan de slag! Meng gist, water, melk en één eetlepel suiker in een beslagkom. Zet de kom ongeveer 10 minuten apart. Als het gist actief wordt, gaat het mengsel schuimen. Meng het gistmengsel vervolgens met boter, bloem, eieren en de rest van de suiker tot het een plakkerig deeg wordt. Kneed het deeg nu nog een beetje verder op een bebloemd aanrecht. Vet een kom in met olie en leg het deeg hierin. Dek deze kom af met een theedoek en laat het ongeveer 45 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.

Na ongeveer 45 minuten haal je het deeg uit de kom en kneed je het tot het soepel aanvoelt. Doe dit wederom op een met bloem bestoven werkblad. Rol nu het deeg uit tot een lap met een dikte van ongeveer 1 centimeter. Steek de donuts uit met de ronde uitstekers en leg ze op een bakplaat, die je van tevoren hebt bedekt met bakpapier. Dek de plaat af met een theedoek of vershoudfolie en laat de ongebakken donuts 30 minuten rijzen.

Tijd voor de laatste stap. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur. Gebruik je een frituurpan, verwarm hem dan tot 180 graden. Frituur de donuts aan beide zijden goudbruin, laat ze goed uitlekken op een bord met keukenpapier et voila, je donuts zijn (bijna) ready to eat.

Bijna, want een donut zonder topping is natuurlijk geen donut. Versieren dus met een zoete laag glazuur of een hartige bite.

Ga je voor de easy way? Doop dan de afgekoelde donuts in chocolade-, roze – of witte glazuur (uit een zakje) en versier ze vervolgens nog extra met bijvoorbeeld hagelslag, discodip of witte vlokken. Ook lekker zijn ze met wat kaneelsuiker. Mix hiervoor suiker en kaneel door elkaar en haal de nog warme donuts door het suikermengsel.

Tip! Doordat je maar 3 eetlepels suiker toevoegt, zijn donuts van zichzelf helemaal niet zo zoet. Het is dus de topping die zorgt voor de zoete smaak. In plaats van zoet, kun je een donut ook garneren met een hartige topping van bijvoorbeeld roomkaas, zalm en komkommer of appelstroop, oude kaas en pistachenootjes.

Enjoy!

Ook leuk om te lezen:

- Zelf ijsjes maken: 4 recepten

- 10x water met een smaakje

- Hemelse koffie voor de maandagmorgen