chocoladerollade met espressocreme

Chocoladerollade met espressocrème, tijm en bramen

Het gerucht gaat, dat je met deze chocoladerollade werkelijk iedereen om je vingers windt. Moeten er nog (schoon)ouders ingepakt worden? Wil je indruk maken op je vrienden tijdens het (kerst)diner of is er iemand jarig en moeten er kaarsjes in deze té lekkere chocoladecake met espressocrème en bramen?


Voorbereiding           40 minuten

Kooktijd                  15 minuten

Rusten                   50 minuten

Totale tijd                1 uur  45 minuten 
 

Kookgerei

keukenmachine of mixer
 

Ingrediënten

2 eieren

75 g suiker + extra om erover te strooien

45 g bloem

8 g cacaopoeder

1 zakje espresso-koffiepoeder à 1,8 g

1 el donkere basterdsuiker

175 g boter op kamertemperatuur

50 g poedersuiker

1 kleine eidooier S

2 el bramenjam

2 takjes tijm

150 g bramen

 

Instructies

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eieren met 50 g suiker tot een romige lichte crème die als een dik lint van de gardes loopt.

Zeef de bloem met de cacaopoeder erboven en spatel luchtig door het eimengsel. Schenk het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het beslag met een paletmes glad tot een rechthoek van ± 15×20 cm en een dikte van 1 cm.

Bak de biscuitbodem in de oven ± 15 min. of net gaar. Bak de biscuitbodem niet te lang, anders wordt de cake droger en breekt die misschien bij het rollen.

Leg op het werkvlak een schone theedoek. Bestrooi de doek dun met wat kristalsuiker. Keer de bakplaat boven de doek en trek het bakpapier er voorzichtig af. Rol het biscuitdeeg vanaf een korte kant op met hulp van de doek en laat afkoelen.

Los intussen de espressopoeder op in 1 el heet water. Roer er ook de basterdsuiker door. Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met de poedersuiker en de eidooier tot een romige massa. Voeg de koffie druppelsgewijs toe en klop tot een gladde mokkacrème.

Rol het deeg voorzichtig terug. Verdeel de helft van de espressocrème erover. Bestrijk de crème met de jam. Rol het deeg weer met de doek op. Leg de rol met de naad naar beneden op een schaal. Bestrijk de rol met de rest van de espressocrème. Bewaar de rol afgedekt in de koelkast.

Breng in een steelpan de resterende 25 g suiker met 1 el water en de takjes tijm aan de kook. Los de suiker op. Voeg de bramen toe en verwarm 5 min. Neem de bramen van het vuur en laat afkoelen.

Neem de chocoladerol 30 min. voor het serveren uit de koelkast en laat op temperatuur komen voor een betere smaak. Verdeel wat bramen met een beetje siroop erover en snijd de rol in mooie plakken. Serveer de rest van de bramen erbij.

 

Voedingswaarde

calorieën: 589kcal

eiwit: 6g

vet: 40g

koolhydraten: 50g

 

Dit recept wordt je aangeboden door delicious.magazine. Ben jij een thuiskok in hart & nieren? Dan ben je – net als 80.000 andere thuiskoks – aan het juiste culi-adres bij delicious.magazine. Bezoek de website van delicous.magazine en wordt geïnspireerd met heerlijke recepten, culinaire hotspots, tips & tricks voor in de keuken, stap-voor-stap video’s én ontvang speciale aanbiedingen.

 

RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI

Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!