Limonade maken en citroenen snijden
Recepten Food & Drinks

Limonades: fris, zomers en zelfgemaakt!

woensdag, 24 april 2024

De zon begint steeds meer te schijnen en er is niets verfrissender dan een glas zelfgemaakte limonade. Met slechts een paar ingrediënten, en wat creativiteit, kun je eindeloos variëren en de lekkerste verfrissende drankjes maken. In dit artikel geven we je vijf heerlijke recepten voor limonades en twee recepten waarin je limonade kunt verwerken.

Het leuke aan het maken van limonades is dat je zelf de controle hebt over de zoetheid, zuren en specerijen. Je kunt de verhoudingen naar eigen smaak aanpassen en zo een unieke limonade creëren die helemaal bij jou past. 

Klassieke citroenlimonade
Ingrediënten:
- 4 citroenen
- 200 gram suiker
- 1 liter water
- IJsblokjes

Bereiding: Pers de citroenen uit en meng het sap met suiker in een kan. Voeg het water toe en roer goed tot alle suiker is opgelost. Voeg naar smaak meer suiker toe als dat nodig is. Voeg enkele ijsblokjes toe en serveer gekoeld.

Frambozenlimonade
Ingrediënten:
- 200 gram frambozen
- 4 grote citroenen
- 200 gram suiker
- 1 liter water
- Ijsblokjes en extra frambozen ter garnering

Bereiding: Pureer de frambozen in een blender of keukenmachine. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan de frambozenpuree. Voeg de suiker toe en meng alles goed door elkaar. Voeg het water toe en roer goed door. Laat de limonade minimaal een uur in de koelkast staan. Serveer de limonade met ijsblokjes en extra frambozen.

Komkommer-mint limonade
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- Handjevol muntblaadjes
- 120 ml citroensap
- 120 ml suiker
- 1 liter water
- Ijsblokjes

Bereiding: Snijd de komkommer in dunne plakjes en maak de muntblaadjes fijn. Meng de komkommer, munt, citroensap en suiker in een kan en roer goed door. Voeg het water toe en roer opnieuw. Zet de kan in de koelkast om af te koelen. Serveer de limonade met ijsblokjes en garneer met een schijfje komkommer en een takje munt.

Ananas-basilicum limonade
Ingrediënten:
- 1 ananas
- Handjevol basilicumblaadjes
- 120 ml limoensap
- 120 ml honing
- 1 liter water
- Ijsblokjes

Bereiding: Snijd de ananas in stukjes en maak de basilicumblaadjes fijn. Mix de ananas, basilicum, limoensap en honing in een blender tot een glad mengsel. Voeg het water toe en roer goed door. Laat de limonade een paar uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken. Roer weer goed door de limonade en serveer het met ijsblokjes en garneer met een blaadje basilicum en een schijfje ananas.

Aardbeien-lavendel limonade
Ingrediënten:
- 1 bakje aardbeien
- Handjevol lavendelbloemetjes
- 120 ml sinaasappelsap
- 120 ml agavesiroop
- 1 liter water
- Ijsblokjes

Bereiding: Pureer de aardbeien en lavendel in een blender tot een glad mengsel. Meng het aardbeien-lavendel mengsel met sinaasappelsap en agavesiroop in een kan. Voeg het water toe en roer goed door. Zet de kan in de koelkast om af te koelen. Serveer de limonade met ijsblokjes en garneer met een aardbei en een takje lavendel.


Naast het drinken van limonade, kun je deze zomer ook genieten van heerlijke gerechten waarin je limonade kunt verwerken. 

Limonade-ijsjes
Dit heb je nodig:
- Limonade naar keuze
- IJsvormpjes

Bereiding: giet de limonade in de ijsvormpjes en zet deze minstens 4 uur in de vriezer. Heerlijk verfrissend op een warme zomerdag!

Limonade sangria
Ingrediënten:
- 1 fles witte wijn
- 500 ml limonade naar keuze
- Vers fruit zoals aardbeien, sinaasappel en citroen
- Ijsblokjes

Bereiding: meng de witte wijn en limonade in een kan. Voeg het vers gesneden fruit toe en roer goed door. Laat de sangria minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Serveer met ijsblokjes.

Met deze recepten kun je deze zomer eindeloos genieten van zelfgemaakte limonades met verrassende twists. Experimenteer met verschillende smaken en ingrediënten, en ontdek zo je eigen favoriete combinaties. Laat de zomer maar komen, jij bent er helemaal klaar voor!