Koolhydraatarme lasagne
Hoofdgerecht
dinsdag, 12 oktober 2021

Koolhydraatarm eten: hoe werkt dat?

Koolhydraatarm eten is een dieet waarbij je let op de hoeveel koolhydraten die je tot je neemt. Het koolhydraatarm dieet is geen streng dieet en je kunt het op verschillende manier invullen. ‘Koolhydraten’ is een verzamelnaam voor zetmeel en vezels. Tijdens dit dieet minimaliseer je dus je inname zetmeel en suiker en vervangt deze voor gezonde vetten en eiwitten.

Met het dieet gaat je lichaam vet verbranden omdat het geen of minder snel verterende koolhydraten binnenkrijgt. Hiermee kun je niet alleen afvallen, het is ook nog eens gezonder!

Wat wel en niet eten bij koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten zitten bijna in alle producten. Ze zitten vooral in brood, pasta, rijst en aardappelen. Maar ook in fruit en groenten. Als er koolhydraten worden gegeten, worden deze door het lichaam omgezet in suiker en vervolgens in glucose. Bij het eten van snelle koolhydraten, zoals snoep, aardappelen of witte rijst vindt er een grote stijging van de bloedsuikerspiegelplaats en hierna een snelle daling, waardoor je je moe kunt voelen of weer zin hebt in een volgende snack.

Langzame koolhydraten zorgen ook voor een langzamere stijging en daling van de bloedsuikerspiegel, waardoor je langer verzadigd zal zijn.

Wel eten

Groente en fruit, zaden en noten, onbewerkt(e) vis, kip en vlees en ongezoete zuivel

In beperkte maten eten

Volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten

Zo min mogelijk eten

Aardappel, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers zoals snoep en frisdrank.

Gezondheidsvoordelen koolhydraatarm eten

  • Koolhydraatarm eten leidt tot gewichtsverlies en afname van lichaamsvet
  • Verbetering van de bloedsuikerspiegel
  • Koolhydraatarm eten zorgt voor een verbetering van de bloeddruk
  • Geen honger nadat je hebt gegeten

Koolhydraatarme lasagne

Wil je beginnen met koolhydraatarm eten? Wij hebben alvast een recept voor je: een koolhydraatarme lasagne. Makkelijk, snel en heerlijk!

Dit heb je nodig

  • 2 courgettes
  • 250 gram mager rundergehakt
  • 1 paprika
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie
  • Verse of gedroogde tijm
  • 120 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de courgettes in dunne plakjes met een kaasschaaf. Gril de courgetteplakjes kort aan beide kanten in een grillpan of onder een grill.
  3. Snijd nu de groenten, snijd de paprika in kleine blokjes en snipper de uien.
  4. Zet een pan op het vuur met een eetlepel olijfolie, doe daarin de uien en de geperste knoflook. Bak het kort tot dat je de knoflook ruikt.
  5. Voeg nu het gehakt toe, de paprika en de tijm en rozemarijn en bak het rul.
  6. Wanneer het gehakt bijna gaar is voeg je de gepelde tomaten, tomaten puree toe, zet het vuur wat lager en voeg ook de verse basilicum en peterselie toe. Laat het rustig doorkoken tot dat het meeste vocht verdampt is.
  7. Pak nu een ovenschaal en bekleed de schaal steeds in dezelfde volgorde: courgetteplakjes, gehaktsaus, courgette plakjes, gehaktsaus et cetera.
  8. Bovenop eindig je met de courgetteplakjes en daaroverheen doe je de geraspte Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden. Eet smakelijk!

Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!