Sommige dagen heb je net even een extra kick nodig, en dan is een koffie natuurlijk het perfecte drankje. Maar in de zomer zit je niet altijd te wachten op zo’n hete koffie… Vandaar 3 perfecte recepten voor een heerlijke verkoelende ijskoffie! Van een snelle basic ijskoffie tot Espresso&Tonic tot superdeluxe-met-honderd-duizend-calorieën-maar-oh-wat-is-het-lekker!
De laatste heeft in dit geval onze voorkeur, dat snap je natuurlijk wel.
1. Snelle basic ijskoffie
Deze simpele ijskoffie heb je zo voor je neus staan!
Wat heb je nodig voor 1 persoon?
Een sterke koffie
Een flinke scheut melk (naar keuze)
Een handje ijsklontjes
Evt. 1 tl suiker
Hoe maak ik het?
1. Zet een kop sterke koffie en laat dit afkoelen. 2. Schenk er vervolgens een flinkje scheut melk bij (ongeveer een kwart). 3. Doe de ijsklontjes erbij en klaar is kees! Houd je van iets zoeter? Doe dan wat suiker bij de koffie als deze nog heet is.
Tip: Om te voorkomen dat je ijskoffie waterig kan worden bij gebruik van “normale” ijsklontjes, maak je gewoon ijsklontjes van koffie. Supersimpel en effectief!
2. Koffie met een twist: Espresso&Tonic
Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar zeker eens de moeite om te proberen! Snel, verrassend & heerlijk.
Wat heb je nodig voor 1 persoon?
Een kopje espresso (of sterke koffie)
Een handje ijsklontjes
Een flinke scheut tonic
Evt. Schijfje citroen of limoen
Hoe maak je het?
1. Vul een groot glas voor de helft met ijsklontjes en schenk er tonic bij. 2. Laat de tonic goed koud worden, voeg eventueel een schijfje citroen of limoen toe. 3. Zet espresso of koffie en schenk dit direct (maar voorzichtig) over het ijs.
3. Superdeluxe ijskoffie
Daar ‘issie dan: de beruchte superdeluxe-met-honderd-duizend-calorieën- maar-oh-wat-is-het-lekker-ijskoffie waar we het al over hadden. Gegarandeerd genieten.
Wat heb je nodig voor 1 persoon?
50 ml espresso (of gewoon een sterke koffie)
80 ml melk (naar keuze)
3 eetlepels hazelnootpasta
1 bolletje vanille ijs
Snufje cacaopoeder
Hoe maak ik het?
1. Zet een kop espresso (of sterke koffie), laat dit goed afkoelen en doe het in een groot glas. 2. Schenk de melk erbij en meng goed met de koffie 3. Smelt de hazelnootpasta kort in de magnetron (blijf hier wel bij staan, het kan snel verbanden) of eventueel au-bain-marie. 3. Schep het bolletje ijs bij het koffiemengel 4. Schenk de gesmolten hazelnootpasta over het bolletje ijs. Maak het af door er wat cacaopoeder overheen te strooien, en smullen maar!
Tip: wil je het glas een beetje mooi opmaken? Ga dan, voordat je de koffie en melk in het glas schenkt, met een lepel hazelnootpasta langs de binnenkant van het glas zodat het tegen de rand blijft plakken. Op deze manier ziet je koffie er nóg lekkerder uit! En Instagram-waardig. Dat natuurlijk ook ;-)
Dit vind je vast ook lekker: