Gele blaadjes, geen nieuwe groei, opeens zien je planten er in de winter een stuk minder gelukkig uit dan in de zomer. Dat komt omdat het verschil in de seizoenen ook invloed heeft op je planten. Misschien klinkt dat raar, want je planten staan immers binnen en daar heeft het weer geen vat op toch? Dat is dus niet helemaal waar. Want in de winter zijn de dagen korter, waardoor er veel minder licht voor je planten is. Verder hebben we vaak de verwarming aan staan, wat er voor zorgt dat de lucht in onze huizen verandert. Daarom een paar tips waar je op kunt letten bij het verzorgen van je planten in de winter.
Onderstaand artikel is geschreven door Mama Botanica
Misschien is het je al opgevallen dat je planten niet zo veel nieuwe blaadjes meer maken. Ze zijn ietsje minder fit dan in de zomer en lijken een beetje stil te staan. Veel planten gaan dan ook in winterrust. Geen paniek dus, als je geliefde plant niet meer groeit. In het voorjaar ontwaakt je plant weer en kun je nieuwe groei verwachten!
Bij ons op het noordelijk halfrond zijn de dagen in de winter veel korter dan in de zomer. Er zijn veel minder zonuren en dan is het vaak ook nog eens bewolkt, waardoor er nog meer weinig licht in je huis binnenvalt. Het kan gebeuren dat een plant die de rest van het jaar voldoende licht krijgt, het nu opeens een stuk moeilijker krijgt. Veel planten groeien, zoals gezegd, niet veel in deze periode en dat is dus normaal. Maar als je plant ook nog eens allemaal blaadjes laat vallen, is het goed om hem iets dichterbij het raam te schuiven.
Als je plant minder uren staat te zonnebaden betekent dat ook dat hij minder water verbruikt. Blijf je dus vrolijk op je zomerse tour water geven, dan heb je grote kans dat je plant veel te veel water krijgt. Het is dus altijd belangrijk dat je even de aarde checkt voordat je je gieter leeg stort boven de potgrond. Veel planten die in de zomer twee keer per week water nodig hebben, kunnen in de winter met één keer per week af. Vetplanten en cactussen met nog veel minder, één keer per maand is in de meeste gevallen voldoende.
Voordat je heel enthousiast je potgrond weer uit de kast trekt, is het beter om even te wachten met het verpotten van je planten. Ook weer door die winterrust; als ze hier uit zijn, kunnen ze makkelijker herstellen als je per ongeluk de wortels beschadigt en zullen ze sneller gaan groeien. Meestal hebben ze ook geen extra plantenvoeding nodig. Alleen als je erg veel bladeren ziet verkleuren en afvallen, kun je een beetje voeding geven. Maar dan liever de helft van de aanbevolen hoeveelheid.
Droge randjes, bruine bladeren, soms worden je planten er niet mooier op in de winter. De verwarming zorgt er namelijk voor dat de lucht heel erg droog wordt en de meeste planten houden daar niet van. Zorg daarom voor extra vocht in de lucht, bijvoorbeeld door te sprayen met de plantenspuit, bakjes water op de verwarming te zetten of de luchtbevochtiger aan te zetten. Je planten zullen je dankbaar zijn!
Plantendokter Mama Botanica kent alle tips & tricks voor je kamerplanten. Iris is online als plantenblogger bekend als Mama Botanica en auteur van het boek ‘Stek Je Plant’.
- Zelf een moestuin maken: Tips voor beginners
- 6 planten met een gunstig effect op je humeur
- Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter