Body & Mind

Tips en trucs om vlekken uit kleding te verwijderen

donderdag, 20 oktober 2022

Wat hebben gras, koffie, rode wijn, bloed, frisdrank, deodorant en tomatensaus met elkaar gemeen? Ze maken vlekken die je niet 1-2-3 weer uit je kleding krijgt. Voor (bijna) iedere vlek is wel een middel, van professionele producten tot oplossingen die je in je keukenkastje kunt vinden. 

Op internet vind je een wereld aan oplossingen als het aankomt op het verwijderen van vlekken. Sommige middeltjes zijn al jaren oud, andere recent ontwikkeld of ontdekt. Wij hebben de meest voorkomende vlekken en hun oplossingen voor je verzameld. Voordat we in de vlekken duiken, eerst een paar algemene tips:

  • Wacht niet, maar behandel de vlek meteen. Hoe langer je wacht, des te lastiger het vaak is de vlek te verwijderen.

     

  • Zorg dat je een overzicht van veel voorkomende vlekken en de oplossing bij de hand hebt, bijvoorbeeld op een printje aan de binnenkant van een keukenkastje, opgeslagen op je telefoon of als bookmark op je computer. Op die manier hoef je niet eerst te zoeken terwijl de vlek verder intrekt in je kleding.

     

  • Wrijf nooit in een vlek, dan maak je de vlek vaak alleen maar groter en hecht hij beter in je kleding. Deppen is beter.

     

  • Begin aan de buitenkant van de vlek en werk naar binnen om te voorkomen dat de vlek groter wordt.

     

  • Schrik niet als een vlek niet in één keer weg is. Sommige vlekken hebben verschillende behandelingen nodig, bijvoorbeeld als het een grote vlek is of als hij er al wat langer zit. Weer andere gaan alleen weg als je ze een paar uur laat weken en vervolgens in de wasmachine doet.

 

Onderstaande tips & trucs zijn bestemd voor kleding gemaakt van katoen. Voor wol en andere delicate stoffen is vaak een voorzichtiger aanpak vereist.

Rode wijn

Dep de vlek eerst met een schone, vochtige doek. Absoluut niet wrijven! Strooi veel zout over de wijnvlek en laat dit een paar minuten intrekken, zodat het zout de wijn absorbeert. Veeg of schud het zout er af en giet vervolgens kokend water over de vlek. Daarna gaat het kledingstuk meteen de wasmachine in, die je op een intensief, heet programma zet.

Bloed

Laat eerst koud water door de vlek spoelen en strooi er vervolgens flink zout op. Laat het een paar minuten intrekken zodat het zout het bloed absorbeert. Spoel de vlek daarna uit door er kokend water over te gieten. Is de vlek nog niet weg? Doe het kledingstuk in de wasmachine en laat hem draaien op een hete stand. Bloed kun je ook verwijderen door het kledingstuk in een emmer water te doen met twee eetlepels soda. Laat het een paar uur weken en spoel het uit. Zit de vlek er nog? Meteen de wasmachine in.

Gras

Schrob de vlek stevig met een (harde) borstel en groene zeep. Eventueel kun je het kledingstuk nog een paar uur laten weken in water met een beetje groene zeep. Daarna doe je het kledingstuk in de wasmachine, die je laat draaien op een normaal wasprogramma.

Zweet

Gele vlekken onder de armen van je kleding? Doe het kledingstuk in een emmer koud water en giet daar een flinke scheut witte schoonmaakazijn bij. Een paar uur laten trekken en daarna de wasmachine in op een normaal programma. Is het een hardnekkige vlek? Laat hem dan eerst weken in de azijn, doe soda op de vlek en borstel dat in met een tandenborstel. Een paar uur laten trekken en dan de wasmachine in.

Koffie

Koffievlekken behandel je met zout. Strooi een flinke hoeveelheid zout op de vlek en laat het een paar minuten staan zodat het zout de koffie kan absorberen. Veeg het zout weg en spoel het kledingstuk uit met water. Daarna mag het de wasmachine in op een normaal programma. In plaats van zout kun je ook baking soda gebruiken. Geen soda of zout bij de hand? Dan kun je de vlek ook deppen met een schone doek met wat ontsmettingsalcohol, daarna gaat het kledingstuk de wasmachine in.

Tomatensaus

Bij een tomatensaus- of ketchupvlek haal je eerst de overtollige saus weg met een keukendoekje of lepel en smeer je vervolgens wat afwasmiddel op de vlek. Heb je geen afwasmiddel? Citroen- of limoensap werkt ook. Let op: bij deze vlekken is het belangrijk dat je ze snel handelt. Hoe langer de vlek intrekt, des te lastiger is hij te verwijderen. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en spoel het uit met lauw of koud water. Heet water kan er voor zorgen dat vlek juist intrekt. Daarna was je het kledingstuk op een normaal wasprogramma.

Vet

Smeer een beetje afwasmiddel op de vlek. Heb je geen afwasmiddel, dan kun je ook een schijfje citroen of citroensap gebruiken. Zit de vlek er al langer? Dep dan eerst met een beetje wasbenzine. Is het een verse vlek? Strooi er dan eerst talkpoeder op. Dit absorbeert (een deel van het) vet. Spoel het kledingstuk vooral niet uit met heet water! Daardoor hecht het vet juist beter aan de kleding. Na de behandeling doe je het kledingstuk in de wasmachine en was je het op een normaal programma.

Handig om altijd in huis te hebben tegen de meest voorkomende vlekken:

  • Zout
  • Azijn
  • Groene zeep
  • Baking soda
  • Citroen(sap)
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Harde borstel
  • Zachte borstel
  • Tandenborstel

Kant-en-klare producten om vlekken te verwijderen zijn uiteraard ook te koop, in de supermarkt of bij de drogist. Voordeel is dat ze heel effectief zijn in het verwijderen van vlekken, nadeel is dat ze in veel gevallen chemicaliën bevatten. Dat kan op zich geen kwaad, deze producten zijn immers speciaal gemaakt voor kleding. Als je milieubewust(er) wilt leven, kun je beter eerste voor de natuurlijke middelen kiezen.