Body & Mind

Jeukende muggenbulten? Deze 10 huismiddeltjes helpen

maandag, 24 juni 2019

Het is weer zover, de muggen zijn terug van weggeweest. En je kunt nog zo je best doen ze te verjagen, er is er altijd wel één die je over het hoofd hebt gezien. En ben je eenmaal geprikt, dan begint de ellende pas echt. Rode bultjes, met soms wel tientallen tegelijk en héél véél jeuk. Het gene wat het beste werkt is natuurlijk niet krabben, dit verergert namelijk de jeuk. Maar als het zo makkelijk zou zijn...

Waarom jeuken muggenbulten?

Veel mensen worden elk jaar door muggen gebeten, maar iedereen heeft een andere reactie. Wanneer muggen prikken zuigen ze een klein beetje bloed op, terwijl ze daarbij wat van hun speeksel inspuiten. Het speeksel van muggen bevat een anticoagulans en eiwitten. De eiwitten zijn lichaamsvreemde stoffen die vervolgens ons immuunsysteem activeren. Om ze te bestrijden, maakt het immuunsysteem histamine aan. Dit stofje, Histamine, is de oorzaak van jeuk, ontsteking en zwelling.

Als iemand voor de aller eerste keer wordt gebeten, kan het zijn dat diegene geen reactie vertoont. Dit komt omdat hun lichaam nog geen reactie weet te geven op de vreemde 'indringer'. En sommige mensen merken misschien helemaal geen beten op. Anderen kunnen in de loop van de tijd een tolerantie opbouwen.

Maar geen paniek! Gelukkig zijn er een aantal huismiddeltjes die je kunt inzetten tegen jeukende muggenbulten.

Wat helpt tegen muggenbulten?

Lepel

Een lepel? Ja echt, een lepel is all it takes! Verwarm de lepel door hem in een kommetje warm water (niet te heet) te dippen en druk deze vervolgens meten op de muggenbult. Hierdoor wordt het ‘gif’ van de mug teniet gedaan en wordt de jeuk al snel aanzienlijk minder.

Tandpasta

Smeer een beetje tandpasta op de muggenbult en laat het drogen. De jeuk en zwelling nemen direct af.

Aardappel

Snijd een aardappel doormidden en wrijf met de binnenkant van de aardappel over de muggenbult heen. Een super snel, gemakkelijk en goedkoop product om de jeuk en pijn te stillen.

Azijn

Dep een beetje azijn op de bult en herhaal dit een paar keer per dag. Ook door dit goedje verdwijnt de jeuk snel en heb je geen last meer van die vervelende bultjes.

Bananenschil

De binnenkant van een bananenschil schijnt heel goed te zijn voor meerdere kwaaltjes en zo ook voor muggenbulten. Wanneer je met de schil over de bult wrijft verdwijnt de jeuk direct.

Scrub

Pak je scrub uit de douche erbij en wrijf een kloddertje zachtjes over de bult. Heb je geen scrub in huis? Maak dan gemakkelijk zelf scrub door water met een snufje zout te mengen.

Aspirineprutje

Prak een aspirine fijn en voeg een beetje water toe. Et voilà! Jouw homemade anti-jeukmiddel is klaar.

Vicks

Heb je ergens nog een potje Vicks staan tegen verkoudheid? Dit wondermiddeltje helpt ook bij muggenbulten. Smeer een kleine hoeveelheid over de bult en weg is de jeuk! Bijkomend voordeel, niet alleen de jeuk verdwijnt, de mug zelf ook. De sterkte eucalyptusgeur houdt de mug op afstand.

Weegbree

Tip uit grootmoeders tijd: een gekneusd weegbreeblad. Weegbree is een plant die vaak groeit in de buurt van brandnetels en bekend staat om zijn jeuk-stillende werking. Knijp het blad fijn in de hand en smeer vervolgens het sap op de muggenbeet. De zwelling zal afnemen, net als de jeuk.

Marmite

In het kader van voorkomen is beter dan genezen: eet elke dag een cracker met marmite. Je huid scheidt hierdoor een voor mensen niet te ruiken geur uit die de muggen op afstand houdt. Het is het proberen waard.

Lees ook:

- Fruitvliegjes, zo kom je er vanaf.
- 8 tips om zilvervisjes te voorkomen en te bestrijden