Haar wassen
Body & Mind

6 manieren om je haar te wassen zonder shampoo

dinsdag, 12 oktober 2021

Af en toe je haar wassen zonder shampoo heeft meerdere voordelen. Veel shampoos bevatten sulfaten en siliconen. Deze chemicaliën kunnen na verloop van tijd je haar beschadigen en het natuurlijke evenwicht verstoren. Daarom hebben we een aantal natuurlijke alternatieven op een rijtje gezet zodat je de gezondheid van je haar kan verbeteren. Sluit je aan bij de “no poo”-beweging!

Voordelen van haren wassen zonder shampoo

Bepaalde stoffen in shampoo kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt en jouw mooie bos haar er futloos en droog uitziet. Ook kan dit op de lange termijn zorgen voor haaruitval. Als je de shampoo af en toe laat staan heeft dit verschillende voordelen:

 • Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid
 • Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën
 • Beter haarvolume
 • Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën

6 manieren om je haar zonder shampoo te wassen

Er zijn veel alternatieven zodat je niet altijd je haar hoeft te wassen met shampoo. Hieronder hebben we onze favorieten op een rijtje gezet zodat je de gezondheid van je haar en hoofdhuid op lange termijn kan verbeteren.

Appelcider azijn

Waarschijnlijk heb je het al in je keukenkastje staan en het is ook nog eens een super alternatief voor wassen met shampoo: appelcider azijn. Appelcider azijn heeft een pH van 4,5 tot 5,5. Dit is vergelijkbaar met die van de hoofdhuid en zorgt ervoor dat je haar weer in balans wordt gebracht en zijn kracht terugkrijgt. Daarnaast biedt het verlichting voor vettig haar. Op deze manier kan je dus je vermoeide en vette lokken transformeren tot een volle, glanzende bos.

 1. Meng 100 ml appelcider azijn met 200 ml (gedestilleerd) water
 2. Giet het mengsel in de douche over je haar en masseer in
 3. Laat het 2 tot 3 minuten intrekken
 4. Uitspoelen en klaar!

Roggemeel

Roggemeel is een heel goed alternatief voor shampoo en zorgt voor een zeer milde haarwassing. Het helpt bij het behandelen van jeukende en droge hoofdhuid, roos en vettig haar. Het bevat veel mineralen en vitamines die essentieel zijn voor je haar. Roggemeel is rijk aan B5, wat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en werkt zonder de natuurlijke pH-balans van het haar te verstoren.

Meng twee eetlepels roggemeel met lauw water tot er een papje ontstaat. Breng het papje gelijkmatig aan in je haar en laat het 20 tot 30 minuten intrekken. Spoel hierna goed af met water.

Droogshampoo

Door je haar elke dag met shampoo te wassen verwijder je de natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Kies er daarom voor om je wasbeurt wat langer uit te stellen en tussentijd je haar een opfrisbeurt te geven met droogshampoo. De droogshampoo absorbeert de overtollige oliën en vet van je hoofdhuid zonder je haar uit te drogen en geeft het een frisse uitstraling. Zo kan jij er weer wat dagen tegenaan!

Co-washing

Co-washing is de afkorting voor conditioner wassen. Bij deze methode was je je haar met conditioner in plaats van shampoo. Co-washing is vooral geschikt voor mensen met droog haar, krullend haar of mensen die warmteschade aan hun haar willen herstellen.

Was je haar met een conditioner zoals je normaal zou doen met eens shampoo. Laat de conditioner een paar minuten intrekken en spoel af met lauw water. Let op! Vermijd conditioners met heftige reinigende ingrediënten en siliconen. Dit kan in de loop van de tijd namelijk leiden tot productopbouw (restjes product die zich ophopen op de hoofdhuid en haar). Koop daarom een speciale co-wash bij de drogisterij. Deze conditioner is samengesteld om je haar te reinigen en hebben de voedende eigenschap van een gewone conditioner.

Co-washing heeft verschillende voordelen. Zo is je haar en hoofdhuid altijd gehydrateerd, wordt het zachter en heeft het meer glans. Niet verkeerd toch?

Aloë vera

Aloë vera is ook een geschikt alternatief voor shampoo. Het staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen en heeft daarnaast ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Breng een aloë vera-gel aan op je hoofdhuid. Masseer het een paar minuten grondig in en spoel je haar hierna uit met lauw water.

Citroensap

Citroensap heeft een lage pH en kan helpen om de natuurlijke balans van je haar te herstellen. Ook bevordert het de gezondheid van je hoofdhuid. Het kan roos behandelen en zorgt voor een volle en glanzende bos. Omdat citroensap kan helpen om de overtollige olie en vuil van de hoofdhuid te verwijderen is het sap ook zeer geschikt voor vet haar of haar zonder volume.

 1. Pers de citroen en meng het sap met wat warm water
 2. Breng het mengsel in de douch aan op je hoofdhuid en masseer in
 3. Spoel je haar goed uit

Haar wassen met alleen water

Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken. Ook helpt het met de gelijkmatige verdeling van de natuurlijke olie (talg) van het haar.
Snel last van klitten? Dan kan je beter kiezen voor een van de andere manieren, bijvoorbeeld een co-wash.

Hoe beginnen met de no poo-beweging

Vooral voor mensen met van nature droog haar, kunnen haarreinigingsproducten zoals shampoo ervoor zorgen dat het haar na verloop van tijd uitdroogt. Overschakelen naar een shampoo-vrije leefstijl kan ervoor zorgen dat je lokken zachter, sterker, gezonder en beter handelbaar zijn.

Begin met het aantal keren dat je je haar per week wast te beperken. Was je je haar nu elke dag? Probeer de komende maand je haar slecht twee of drie keer te wassen en kijk hoe je haar reageert voor je volledig overstapt op no poo.

Ook leuk om te lezen

- Droog haar? Dit moet je weten (+ tips!)
- DIY: haarmasker
- 8x wat je wel en niet moet eten om je haar glanzend en gezond te houden