stinkende wasmachine oplossen
Home & Garden

STINKENDE WASMACHINE? ZO LOS JE HET OP! 

Het overkomt iedereen die regelmatig z’n wasmachine gebruikt… een stinkende wasmachine. Waar je aan het begin nog even twijfelt aan je wasmiddel, eindigt het vaak met een ronduit muffe geur in je “schoongewassen” kleding en zelfs kleine vlekjes. De oorzaak? Vetluis! Maar hoe kom je van een stinkende wasmachine af, hoe reinig je 'm het beste en hoe voorkom je vetluis?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is vetluis eigenlijk? Simpelweg: een vieze, vettige smurrie. Door veel wassen vermengen zeepresten zich op den duur namelijk met lichaamsvet, haren en huidschilfers. En dit alles is een voedingsbodem voor bacteriën. Omdat we tegenwoordig steeds meer op 30 of 40 graden wassen, overleven die bacteriën. Vetluis gaat namelijk pas dood boven ongeveer 60 graden Celsius. Allemaal leuk en aardig: maar hoe krijg je vetluis zo snel mogelijk weer uit je wasmachine?

Hoe kom je er vanaf?

Stap 1: Draai een hete was
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat. Gooi er in ieder geval geen wasmiddel bij. Dit verergert het probleem alleen maar. Na afloop laat je de wasmachine deur een aantal uur openstaan, zodat de trommel volledig opdroogt.

Tip: Reinig je wasmachine nooit met soda en azijn tegelijkertijd! Azijn en soda samen zorgen voor een chemische reactie. Bovendien werkt het goedje ook niet om je wasmachine schoon te maken omdat de werking van zuur en soda elkaar opheft.

Stap 2: Maak de filter schoon
De filter van je wasmachine zit aan de voorkant, verstopt achter een klep. Als er veel restjes in de filter blijven zitten, wordt het afvalwater minder goed afgevoerd. Misschien vind je ook nog wat verloren sokken, ondergoed of haarelastiekjes terug, want ook die raken regelmatig verdwaald in de filter. Plaats een emmer onder de filter, open voorzichtig het klepje en laat het water via het aftapslangetje leeglopen. Verwijder voorzichtig de filter en spoel deze makkelijk met warm water af onder de kraan. Plaats ‘m weer schoon terug en sluit het klepje weer.

Stap 3: Zorg dat de rubberen rand goed schoon is
Veel viezigheid blijft hangen in de rubberen ring van de wasmachine. Maak een sopje met heet water en maak de rubberen rand met een schoon doekje schoon. Eventueel komt een oude tandenborstel ook van pas om het hardnekkige vuil schoon te maken. Haal er als laatste nog een schone, droge doek langs.

Stap 4: Vergeet het zeepbakje niet
Als het goed is, kan je deze in z’n geheel uit de wasmachine halen. Maak deze onder de kraan met een sopje schoon en stop deze terug.

Checklist: hoe voorkom je vetluis?

  • Draai één keer per maand een kookwas om beginnende vetluis te doden.
  • Maak elke drie maanden de rubberen rand van de wasmachine schoon.
  • Controleer regelmatig de filter en maak deze schoon indien nodig.
  • Gebruik minder wasmiddel dan je nodig denkt te hebben. Meet dus af! Vaak gebruikt men teveel wasmiddel, waardoor vetluis zich makkelijker vormt door de vele zeepresten.
  • Zorg voor goede ventilatie, door na iedere wasbeurt het wasmachinedeurtje open te laten. Hierdoor kan het vocht beter verdampen en voorkom je dat je machine een muffe, dampende boel wordt.