Life & Living

Met deze gouden tips wordt sparen een feestje

donderdag, 10 november 2022

Iedereen wil graag een beetje geld achter de hand hebben. Voor een leuke vakantie bijvoorbeeld, voor een geweldig cadeau voor de verjaardag van je beste vriend, of gewoon 'voor het geval dat'. De koelkast kan stuk gaan, je hond moet onverwachts naar de dierenarts en moest de auto niet volgend jaar voor een grote beurt?

 

Sparen is vaak net zoals afvallen. In de eerste weken ben je gemotiveerd en werk je hard aan je doel. Daarna zakt de motivatie een beetje weg en geef je toch te veel geld uit. Sparen volhouden is een uitdaging. Hoe je het toch volhoudt? We geven je tien tips om sparen tot een feestje te maken.

 

Leer budgetteren.

Heb je inzicht in je uitgaven of heb je eigenlijk geen idee waar je geld naar toe gaat. Om te weten hoeveel geld je opzij kunt zetten voor je spaardoel is het verstandig dat inzicht te krijgen. Dat doe je door middel van budgetteren, waarbij je kijkt wat er iedere maand inkomt en waar je het aan uitgeeft. Op die manier krijg je inzicht in wat er iedere maand over blijft. En misschien zie je wel uitgaven waarin je kunt snijden, zoals een sportschoolabonnement dat je nooit gebruikt of het abonnement op een magazine dat je nooit leest.

 

Zet geld opzij zodra je salaris binnen is.

'Do not save what is left after spending, instead spend what is left after saving.' Wijze woorden van super-investeerder Warren Buffet. En hij heeft gelijk. Aan het einde van de maand is er nooit geld over om te sparen. Het bedrag dat je meteen opzij zet nadat je loon binnen is, mis je niet.

 

Automatisch sparen.

Veel banken hebben de mogelijkheid tot automatisch sparen. Iedere maand wordt een door jou bepaald bedrag automatisch naar de spaarrekening geboekt. Zet de datum bij voorkeur op de dag dat je je loon ontvangt. Op die manier spaar je zonder dat je er zelf steeds aan hoeft te denken.

 

Kleingeldpotje.

Gebruik je nog contant geld? Dan ken je vast wel de volle portemonnee die je laat denken dat je nog lekker veel geld hebt, maar gevuld blijkt te zijn met stuivers en dubbeltjes. Doe het geld elke paar weken in een potje. Op die manier loop je niet met een loodzware portemonnee rond en spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar.

 

De vloekpot.

Een klassieker die niet mag ontbreken. Iedere keer dat iemand vloekt gaat er een euro in de pot. Of kies voor een ander type pot, waar je bijvoorbeeld een euro in doet voor iedere keer dat iemand vergeet het licht achter zich uit te doen, of deuren vergeet dicht te doen. Zo spaar je samen op grappige wijze een mooie bedrag bij elkaar en heeft de pot ook een educatieve functie.

 

Bepaal een leuk doel.

Praktische doelen zoals een nieuwe wasmachine als de oude kapot gaat is natuurlijk heel verstandig, maar sparen wordt makkelijker als je er een leuk doel aan koppelt. Zet je spaardoel bijvoorbeeld op 'vakantie' en hang een foto op van een prachtig strand waar jij je voeten in het zand kan zetten als je spaardoel eenmaal gehaald is.

 

Wees niet te streng voor jezelf.

Spreek met jezelf bijvoorbeeld af dat je als beloning iets leuks mag kopen als er een bepaald bedrag op de spaarrekening staat. Lijnen werkt ook het beste als je jezelf af en toe iets lekkers gunt. Dat geldt ook voor sparen.

 

Open een spaarrekening bij een andere bank.

Internetbankieren maakt overboeken makkelijk, en je hebt snel even wat van je spaarrekening naar je lopende rekening over geboekt. Als je spaarrekening bij een andere bank loopt – en je hem niet meteen onder je betaalrekening ziet hangen – is de verleiding een stuk kleiner.

 

Restbedrag.

Heb je een meevaller? Omdat je het maandbedrag voor gas en licht hebt verhoogd maar het aan het einde van het jaar mee blijkt te vallen omdat je onder het energieplafond bleef? Zet het bedrag dat je terug krijgt meteen opzij. Dat geld had je voor je gevoel immers toch al uitgegeven en je hebt het wellicht niet echt gemist gedurende het jaar. Of misschien heb je wel een bonus gekregen of de salontafel die al jaren op zolder staat verkocht. Allemaal extraatjes die je op je spaarrekening kunt zetten.

 

Het grote sparen.

We hebben het hierboven steeds gehad over (relatief) kleine bedragen. Maar als je meer geld hebt dat je iedere maand kunt missen, kun je denken aan andere manieren van sparen. In de vorm van spaarproducten, zoals een spaardeposito. Hierbij zet je een bepaald bedrag voor een afgesproken tijd vast bij een bank. Je krijgt hier een vaste rente voor. Ideaal als je een groot bedrag hebt ontvangen (zoals een erfenis) en je daar de komende jaren niet aan wilt komen. Banksparen is een lange-termijn spaarproduct. Met deze vorm van sparen kun je fiscaal voordelig sparen voor de aflossing van een hypotheek of voor je pensioen. Gedurende de looptijd kun je niet aan het bedrag komen.