Home & Garden

Alles wat je moet weten over de luchtkwaliteit in je huis

woensdag, 19 januari 2022

Iets waar je waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig bent: de luchtkwaliteit in je huis. Een mens ademt per dag meer dan 9000 liter lucht in. Een goede luchtkwaliteit is daarom erg belangrijk voor je gezondheid. De luchtkwaliteit kan per ruimte in je huis verschillen. Maar wat zijn nou de meest voorkomende vervuilers in je huis? En wat kun je eraan doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren?

Luchtkwaliteit is een indicator voor de kwaliteit van lucht. Afhankelijk van de mate waarin vervuilingsbronnen in de lucht aanwezig zijn, kan er onderscheid worden gemaakt tussen schone en verontreinigde lucht. Verontreinigde lucht wordt veroorzaakt door verschillende stoffen die in de lucht zweven. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. De hoeveelheid vocht in huis is afhankelijk van de mate waarin je je huis ventileert en de hoeveelheid waterdamp die we zelf producten met bijvoorbeeld douchen en koken. Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag.

Verontreinigde lucht is niet alleen merkbaar bij astma, allergieën of hooikoorts. Het kan ook zorgen voor gezondheidsklachten als benauwdheid, een droge huid, ogen of keel en hoofdpijn. Tijd om iets te doen aan de luchtkwaliteit in je huis!

Tools om de luchtvochtigheid te verbeteren

Een heerlijke maaltijd koken, een stomende douche of een lekker warm bad, alle drie verhogen ze de luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor bacteriën en schimmels. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke tools waarmee je zelf de luchtkwaliteit in je huis kunt monitoren. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in je woning in de gaten houden. Het is ideaal om deze tussen de 40% en 60% te houden. Met een lagere luchtvochtigheid kun je geïrriteerde ogen of luchtwegen krijgen. Met een te hoge luchtvochtigheid hebben schimmels meer kans om te groeien. Ook een luchtreiniger kan je helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren. Deze machine zorgt ervoor dat de schadelijke dampen in je huis verdwijnen. Klinkt goed toch?

Niet alleen luchtvochtigheid komt voor in je huis, ook chemische stoffen kunnen in de lucht blijven hangen. Denk bijvoorbeeld aan de chemicaliën in schoonmaakproducten, verf of luchtverfrissers. Tip! Maak er een gewoonte van om elke dag je huis even door te luchten door 2 ramen in huis open te zetten. Hiermee creëer je een luchtstroom in huis wat zorgt voor een snelle verluchting.

Luchtzuiverende kamerplanten

Ook zijn er een aantal kamerplanten die uiterst geschikt zijn om de lucht te zuiveren. Kamerplanten zetten via fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof. Ze verdampen water en verhogen hiermee de luchtvochtigheid en zijn in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te halen. We zetten drie kamerplanten op een rijtje die kunnen bijdragen aan een gezondere leefomgeving.

Klimop

Klimop is een makkelijke plant die niet veel licht nodig heeft. Wel moet de plant matig vochtig worden gehouden. Klimop haalt sporen van schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht.

Aloë vera

Aloë vera is een plant die weinig water nodig heeft en graag in de zon staat. Met zijn lange grijs/blauwe bladeren is het ook nog eens een hele trendy plant in bijvoorbeeld je slaapkamer! Aloë vera zuivert de lucht van chemische stoffen in schoonmaakproducten.

Scindapsus

Een Scindapsus heeft een lichte plek nodig om zijn bladtekening te behouden. Ook is het belangrijk om de potgrond steeds matig vochtig te houden. De Scindapsus is een uitstekende luchtzuiveraar die chemische stoffen aanpakt.

Hoge luchtvochtigheid

In vochtige plekken in huis zoals de badkamer en in de zomer komt het vaak voor dat de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmelvorming. Ook zul je meer moeten stoken om vochtige lucht om te zetten in warmte. Hoogst tijd om dit dus de veranderen. Wij geven tips!

  • Heb je mechanische ventilatie in huis? Laat deze dan altijd aanstaan. Is er iemand aan het douchen of koken? Zet het ventilatiesysteem dan wat hoger.
  • Net een was gedraaid? Hang je was lekker buiten te drogen of stop het in de droger. Op deze manier verminder je het vocht in huis.
  • Doe tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
  • Zorg altijd voor een aanvoer van frisse lucht door middel van ventilatieroosters en kiep- en klepraampjes.

Lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als de verwarming in de winter te hoog staat kan de luchtvochtigheid beneden 40% dalen. Hierdoor krijg je last van vervelende gezondheidsklachten als hoofdpijn of droge huid.

  • Hang radiatorbakjes aan je verwarming. De warmte van de verwarming zorgt ervoor dat het water verdampt en de lucht vochtiger wordt. 
  • Zet een aantal leuke kamerplanten neer om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Last but not least, het is belangrijk om je toestellen goed te onderhouden. Reinig en vervang filters in je dampkap, stof ventilatoren af aan de binnen- en buitenkant, houd je ventilatieroosters schoon en laat je verwarmingsketel tijdig nakijken door een specialist.