Home & Garden

Je vloerkleed schoonmaken: hoe doe je dat?

dinsdag, 24 maart 2020

Een mooi tapijt staat mooi in je woonkamer en voelt fijn aan je voeten. Toch kan zelf het duurste vloerkleed er op gegeven moment mottig uit gaan zien of zelfs versleten raken. Vloerkleden verzamelen door de jaren heen veel stof en vuil, ook als je regelmatig stofzuigt. Het is dus erg belangrijk om af en toe je vloerkleed goed te reinigen. Het is echter helemaal niet nodig om veel geld uit te geven aan een speciale tapijtreinigingsservice. Met de volgende tips kan je het namelijk prima zelf!

Voordat je begint

Voordat je begint is het belangrijk de volgende dingen in acht te nemen:

  • Nooit wrijven: als je een vlek in je vloerkleed hebt gemaakt dan is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk weer verwijderd wordt. Ga echter nooit over de vlek heen wrijven! Zo duw je het vuil alleen maar dieper het kleed in waardoor het nog lastiger zal worden de vlek eruit te krijgen. Deppen is veel beter: giet lauwwarm water over de vlek heen en dep voorzichtig van de buitenkant van de vlek naar de binnenkant.
  • Shampoo: als alleen water niet helpt dan kan je tapijtshampoo proberen. Probeer het middel van tevoren uit op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat het middel je vloerkleed niet verbleekt of beschadigt.
  • Neem de tijd: het reinigen (en drogen) van een vloerkleed kan zomaar een hele middag duren. Plan de schoonmaak dus goed in en informeer ook andere gezinsleden over je plannen.

Doe-het-zelf vloerkleedschoonmaak

Er zijn veel huisgemaakte middeltjes waarmee je prima je vloerkleed kunt schoonmaken. Deze middeltjes zijn goedkoop, effectief en vaak veel beter voor het milieu dan dure chemische schoonmaakmiddelen.

  • Zout: zout is zonder twijfel het beste middel tegen onder andere vlekken veroorzaakt door rode wijn. Strooi een ruime hoeveelheid zout over de vlek en laat het een tijdje intrekken. Dep vervolgens het zout op met een vochtige doek en je zult zien dat de vlek meteen minder is geworden! Soms kan het nodig zijn een vlek meerdere keren te behandelen.
  • Bakpoeder: bakpoeder werkt fantastisch tegen vieze geurtjes en vlekken in je vloerkleed. Strooi simpelweg een ruime hoeveelheid bakpoeder over je kleed en besproei lichtjes met heet water zodat het vloerkleed licht vochtig wordt. Laat enkele uren intrekken en dep het mengsel daarna voorzichtig op.
  • Citroen, waspoeder en water: heb je een wit vloerkleed dat al tijden niet meer fris oogt? Maak dan een sopje van water, waspoeder en citroensap. Citroensap heeft net als azijn een verblekend effect, dit middeltje is dus alleen geschikt voor witte vloerkleden. Laat het sopje even intrekken en voilà: je hebt weer een heerlijk fris, wit tapijt!