Home & Garden

Je keuken kan er wel brandschoon uit zien, maar is dat ook echt zo?

vrijdag, 5 oktober 2018

Je keuken lijkt misschien brandschoon, maar ondanks dat jij regelmatig alles schoonmaakt, zwerven er helaas toch heel wat bacteriën in en rondom de keuken. Want weet jij hoe vaak je je afwasborstel, schuurspons, vaatdoek of theedoek moet vervangen?

Schuursponsje of afwasborstel?

Gebruik jij een schuursponsje voor de afwas? Daar kun je maar beter direct mee stoppen. Een schuursponsje is na gebruik niet meer schoon te krijgen en bevat, zelfs als je hem grondig uitspoelt, meer bacteriën dan voor de schoonmaakbeurt. Een afwasborstel is, omdat hij veel sneller droogt dan een schuursponsje, een veel hygiënischer alternatief. Tenminste, als je de afwasborstel regelmatig schoonmaakt en op tijd vervangt. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je hem gewoon in de afwasmachine stoppen. Let op dat de afwasmachine wel een temperatuur heeft van 60 graden of hoger. Is de temperatuur lager, dan worden de bacteriën niet gedood. Het is tijd voor een nieuwe borstel als de haartjes van je borstel naar buiten gaan staan.

Tip: wil je toch een schuursponsje gebruiken, zorg er dan voor dat je minimaal 1 keer per week het sponsje vervangt.

Vaatdoek

Nog een bron van bacteriën is de vaatdoek. Dagelijks moet je deze vervangen voor een schoon exemplaar. Je kunt je vaatdoek wel gewoon wassen in de wasmachine maar wel bij een temperatuur van 60 graden of hoger. Bij zuivel- of vleesvlekken op het aanrecht kun je maar beter een stuk keukenpapier gebruiken in plaats van de vaatdoek.

Theedoek

En hoe zit het eigenlijk met een theedoek? Hang je deze na gebruik nat weer terug aan het haakje dan is ‘ie gegarandeerd een bron van bacterien. Net als de vaatdoek kun je deze maar beter zeer regelmatig vervangen.

Wij hebben per direct de schuursponsjes de deur uit gedaan en zorgen vanaf vandaag dat vaat- en theedoeken elke dag de was in gaan. En jij?

Ook leuk om te lezen:

Hoe schoon is jouw huis? 5 vergeten plekjes

- Stinkende wasmachine? Zo los je het op!