De meest voorkomende soort leugens bij online daten
Life & Living

De meest voorkomende soort leugens bij online daten

Je hebt het vast wel eens gehoord, of zelf meegemaakt, een date dankzij een online website of app die niet helemaal verliep zoals verwacht… Je date bleek kleiner te zijn dan op zijn profiel stond, hij was vergeten te melden dat zijn foto’s van 5 jaar geleden waren, of hij was op de chat erg praatgraag maar tijdens de date kwam er geen woord uit. Met andere woorden: iemand zijn profiel en berichtjes beschrijven niet altijd even goed hoe iemand in het echt is. Onderzoekers Jeff Hancock en David Markowitz zochten het uit: hoe vaak liegen mensen die datingapps gebruiken? En over wat voor een dingen liegen zij dan vooral?

Dat er af en toe wat gelogen wordt op datingsites en apps is natuurlijk niets nieuws. Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen vaak de neiging hebben om in hun profiel over hun lengte te liegen en dat ze daarnaast hun werk vaak iets overdrijven. Vrouwen daarentegen liegen weer eerder over hun gewicht en hebben over het algemeen mindere gelijkende foto’s dan de mannen. Maar profielen zijn slechts één onderdeel van het online daten. Pas na het chatten wordt bepaald of er ook echt gaat worden afgesproken.

Om te bepalen waar het meest over gelogen werd in de ‘ontdekkingsfase’ (de fase tussen de match en het afspreken), gingen de onderzoekers aan de slag met de chatgeschiedenis van 200 vrijwilligers. Daaruit bleek dat de leugens van online daters in te delen zijn in twee categorieën: leugens over zelfpresentatie en de zogenoemde ‘butler’-leugen.

Jezelf interessanter voordoen

Zowel mannen als vrouwen proberen zichzelf in gesprekken vaak een positiever imago aan te meten door bijvoorbeeld te liegen over hoe vaak ze sporten of dat ze gezonder eten dan in de werkelijkheid het geval is. Ook loog men regelmatig over bijvoorbeeld hun muzieksmaak om zo interessanter over te komen en het doen voorkomen alsof ze dezelfde interesses hebben.

Leugens over het vermijden van een afspraakje

De tweede vaak voorkomende soort leugen, de ‘butler’-leugen, gaat juist over beschikbaarheid, zoals het uitleggen waarom je niet kan afspreken of waarom je een tijdje niks van je hebt laten horen. Teksten als bijvoorbeeld geen bereik hebben of nog niet echt toe te zijn aan afspreken als je iemand toch minder leuk vindt dan je dacht, zijn eigenlijk eigenlijk een relatief beleefde manier om afspraakje te vermijden, maar de deur nog even op een kiertje te laten staan. Vandaar de term ‘butler’-leugen!

Maar ook het doen voorkomen alsof je het heel druk hebt om jezelf interessanter voor te doen, valt in deze categorie. Als je wel eens iemand geappt hebt met “Sorry, zie je bericht nu pas. Ik was met vriendinnen eten”, terwijl je eigenlijk alleen met een zak chips op de bank zat, dan heb je dus een ‘butler’-leugen verteld. Overigens maken ‘butler’-leugens je nog geen slecht persoon. Sterker nog, het kan zelfs helpen om valkuilen bij het daten te vermijden, zoals het altijd beschikbaar zijn of wanhopig overkomen.

De eerlijkheid regeert

Overigens moeten we nu niet denken dat we met z’n allen maar een stelletje bedriegers zijn als het op online daten aankomt. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat slechts 7% van de geanalyseerde berichten een leugen was. Anders gezegd: het grootste deel van de online gesprekken zijn dus gewoon de waarheid. Komt nog eens bij dat bij het online daten men zelfs een beetje rekening houdt met het feit dat men zichzelf iets beter voordoet dan de werkelijkheid. Let wel: liegen over het feit dat je een onwijze kattenliefhebber bent, terwijl je eigenlijk een hekel aan de dieren hebt én allergisch bent, is misschien niet zo handig.

Ook leuk om te lezen:

- 11 tips voor een romantische thuisdate
- 5x de leukste feitjes over de liefde