Body & Mind

Smeren maar! Alles over zonnebrandcrème

donderdag, 9 juni 2022
Met de zomer in aantocht, schijnt de zon weer vaker! Heerlijk om energie uit te halen, je vitamine D een boost te geven en vrolijk van te worden. Het betekent ook dat je je huid goed moet verzorgen en beschermen: smeren met zonnebrandcrème! Zonnebrandmiddelen zijn er in zo veel verschillende soorten en maten, dat het soms lastig is om er één te vinden die voor jou het beste werkt. Er zijn veel feiten en fabels over zonnebrandmiddelen. Wij hebben de antwoorden op de 5 meest gestelde vragen over zonnebrandcrème voor je verzameld. 

1. Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en SPF?

SPF is de zonnebescherming die in een crème of gel zit. SPF staat voor sun protective factor (zonbeschermingsfactor) en komt voor in zowel zonnebrandcrèmes als in verzorgingsproducten voor het gezicht. Het grootste verschil tussen deze twee producten zit hem in de andere bestanddelen. Zonnebrandcrèmes zijn speciaal ontwikkeld om het hele lichaam mee in te smeren en om verbranding te voorkomen. Verzorgingsproducten met SPF erin voor het gezicht zijn met name geschikt om huidveroudering tegen te gaan.

Feit: SPF komt voor in zonbeschermende crèmes, lotions, gels en sprays, zowel voor het lichaam als voor het gezicht. De sun protective factors werken bij alle producten hetzelfde.

2. Wat betekent de factor?

De factor van de zonnebrandcrème, het cijfer achter SPF, duidt aan hoelang het veilig is in de zon te blijven. Omdat ieder huidtype anders is, is het belangrijk eerst te achterhalen wat jouw huidtype is. Hier vind je het schema van het KWF. Stel, jij verbrandt zonder te smeren na 20 minuten in de zon, gebruik dan minimaal SPF15. Je kunt dan 15x langer in de zon blijven: 15 x 20 minuten = 5 uur bescherming tegen de zon. Verbrand je zonder te smeren al na 10 minuten in de zon, gebruik dan minimaal SPF30 om 5 uur beschermd te blijven. Als je een donker huidtype hebt, kan het advies anders zijn. Om zeker te zijn van het aantal beschermde uren in de zon, raadpleeg een huisarts of dermatoloog.

Feit: hoe dikker je de crème smeert, hoe beter de beschermingsfactor werkt. Eén keer smeren is niet genoeg: smeer nogmaals na transpireren, zwemmen en afdrogen.

3. Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B bescherming?

UV staat voor Ultra Violet: dit zijn de stralingen van de zon. UV straling bestaat uit twee golven: lange golven (UV-A) en korte golven (UV-B). De lange golven (UV-A) dringen tot diep in de huid door en zorgen voor versnelde huidveroudering. De korte golven (UV-B) dringen veel minder diep door, maar zijn veel krachtiger. UV-B is de straling die zorgt voor de verkleuring van je huid en uiteindelijk voor verbranding. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden:

UV-A = Aging = Veroudering
UV-B = Burning = Verbranding

Feit: zelfs achter glas kun je UV-schade oplopen. De UV-B straling wordt geblokkeerd, maar de UV-A straling komt wel door. Dus ook voordat je gaat autorijden, of in het openbaar vervoer zit, is het raadzaam jezelf te beschermen.

4. Klopt het dat zonnebrandcrème schadelijk is voor het milieu?

Helaas klopt het dat er zonnebrandcrèmes bestaan die schadelijk zijn voor het milieu. Deze producten bevatten het ingrediënt oxybenzone. Dit ingrediënt laat los van het lichaam als het in contact komt met water, waardoor het koraal aangetast wordt. Als er op het etiket van je zonbescherming ‘waterbestendig’ of ‘waterproof’ staat, laat de stof oxybenzone ook los in het water. En zelfs als je niet het water in gaat, komt deze stof via het doucheputje in ons ecosysteem.

5. Hoe vind ik de beste zonnebrandcrème? 

Als eerste raden wij aan om een zonbeschermer te kopen voor het lichaam en apart een zonbescherming voor het gezicht. Kijk eerst goed naar je huidtype, zodat je zonbescherming goed aansluit op de behoeften van jouw huid. Ten tweede is het belangrijk om altijd een zonbescherming te kopen die dubbel beschermt: zowel tegen UV-A straling als UV-B straling. Zo bescherm je de huid tegen zowel veroudering als verbranding. En als laatste: koop een duurzame zonnebrandcrème. Check de ingrediëntenlijst. Mocht je één van de volgende ingrediënten tegenkomen, kies een ander product. Want deze ingrediënten zijn zeer slecht voor je huid en het milieu:

Oxybenzone – aangeduid als Benzophenone-3
Octinoxate – aangeduid als Ethylhexyl methoxycinnamate
Avobenzon - aangeduid als Butyl methoxydibenzoylmethane
Octocryleen - aangeduid als Octocrylene

Als je zonnebrand voor kinderen gaat kopen, wil je naast deze ingrediënten ook parfum vermijden.