Drankjes Food & Drinks

Zomer in je glas! De ontdekking van 2022: rosé port

woensdag, 20 juli 2022
Deze zomer is een drankje rijker. Vergeet de prosecco, geef je laatste flessen rosé aan de buren en laat de speciale biertjes maar links liggen in de supermarkt. Jij maakt plaats voor hét zomerdrankje van 2022: rosé port! Rosé port is de nieuwste aanwinst in de wereld van de port en hoewel de drank pas sinds 2009 erkend is als 'echte' port, weten de kenners al jaren wat voor lekkers ze in hun glas hebben, én hoe je daar zomerse cocktails mee kunt maken.

Rosé port is hip, heerlijk en handig om in de koelkast te hebben voor die vriendin die onverwacht langs komt waaien, omdat je iets te vieren hebt of gewoon omdat de zon schijnt.


Van Portugal naar je koelkast

Je geniet vaak extra van iets als je weet waar het vandaan komt. Laten we daarom beginnen met een reis. Die start in het zonnige Portugal, en meer specifiek de Portugese havenstad Porto. Rond deze havenstad ligt een oud wijngebied, en in de dertiende en veertiende eeuw was daar al sprake van wijnexport naar Engeland. Toen Engeland ruzie kreeg met Frankrijk, een groot exportland voor wijn, gingen de Engelsen op zoek naar andere wijngebieden en kwamen uit in Portugal.

De zeereis van Portugal naar Engeland was echter lang, en om de wijn goed te houden – lang bewaren betekende dat de gisting doorging tot de wijn ondrinkbaar werd – werd er aan het einde van de bereiding van de wijn een beetje brandewijn bijgedaan om de gisting te stoppen. Aan het einde van de achttiende eeuw kwam men er achter dat je de gisting ook kon stoppen door het toevoegen van wijnalcohol, waardoor de wijn een hoger alcoholpercentage kreeg. Daardoor bleven meer restsuikers bewaard, waardoor de drank zoeter werd. En op deze manier werd de portwijn, of kortweg 'port' zoals wij het nu kennen, geboren: een zoete, alcoholrijke, sterke wijn.


Hoe wordt rosé port gemaakt?

Rosé port wordt gemaakt volgens het traditionele proces dat ook wordt gebruikt voor rosé wijnen, met dezelfde druiven waar ook rode port van gemaakt wordt. Rosé port is dus beslist geen mengsel van rode en witte port. Na het plukken van de druiven worden de steeltjes verwijderd. Door contact met de schil kan de wijn te veel verkleuren en te donker worden, daarom gaan de druiven snel de pers in. Het roze druivensap wordt vervolgens gekoeld vergist, waardoor de rosé port haar frisse smaak krijgt. Omdat de port minder lang gist en minder lang blootgesteld wordt aan de druivenschillen dan rode port blijft de rosé port mooi fris-lichtroze.


Hoe drink je rosé port?

(IJs)koud het lekkerst, dat geldt voor rosé port. Leg hem dus gerust in de koelkast of even in het vriesvak, of vul een glas met een paar ijsblokjes en schenk de port er over. Dat maakt deze port natuurlijk bij uitstek geschikt voor een zwoele zomerse dag. Maar ook het feit dat rosé port zich goed leent voor het maken van (zomerse) cocktails is de reden dat wij deze roze drank zien als dé hit van deze zomer.

Omdat rosé port een relatief nieuwe drank is, is de keuze uit soorten nog niet heel groot, maar er komen steeds meer (wijn)huizen die zich toeleggen op het maken deze port. Echt 'oude' rosé port zal je nog niet vinden, omdat de drank dus nog maar sinds 2009 erkend is als echte port. Jongere rosé port is echter ook heerlijk, met een frisse, fruitige smaak die zich prima laat combineren met andere smaken. We geven je twee recepten voor frisse, fruitige inspiratie. En experimenteer vooral ook zelf!

Pink Passion rosé (vier glazen)
* 15 ml limoensap, bij voorkeur vers
* 15 ml citroensap, bij voorkeur vers
* één passievrucht
* 100 gram aardbeien
* 100 gram frambozen
* blokjes ijs, vermalen
* 2 dl rosé port
* 3 dl bruisend water


Schep de zaadjes uit de passievrucht, doe die samen met het sap, de rosé port, het water en de aardbeien en frambozen in de blender en mix ongeveer één minuut op de laagste stand. Mix hier in de laatste seconden ook een handjevol vermalen ijs doorheen.
Verdeel alles over de cocktailglazen (longdrinkglazen kunnen ook prima) en serveer met een rietje en een aardbei of framboos op de rand van het glas.

Wil je een variant maken zonder alcohol ('mocktail'), bijvoorbeeld voor kinderen of iemand die geen alcohol wil of mag? Vervang dan de rosé port en het water door sinas of een scheutje vruchtensiroop (bijvoorbeeld aardbei, framboos of granaatappel). Op deze manier heeft iedereen toch hetzelfde drankje!

Pink punch (voor vier glazen)
* 2 dl rosé port
* 300 gram zomerfruit zoals aardbeien, rode bessen en frambozen (geplet of in kleine stukjes)
* één limoen
* rietsuiker
* flinke scheut rum
* ijsblokjes, vermalen


Wrijf de rand van de glazen in met limoensap en zet de glazen vervolgens ondersteboven in de suiker, zodat dit aan de rand blijft plakken. Liever een zoetere variant? Wrijf de rand van de glazen dan in met een beetje rum in plaats van limoensap. Doe in elk glas een theelepel suiker en voeg daar een scheutje rum aan toe. Roer goed zodat de suiker oplost in de rum. Verdeel het fruit over de glazen en schep het door de rum. Vul daarna met vermalen ijs tot het glas bijna vol is, en verdeel vervolgens de rosé port over de glazen. Parapluutje er in of stukje fruit op de rand. Cheers!


Weetje: waar komt de naam cocktail vandaan?

Waar de naam 'cocktail' vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er doen verschillende verhalen de ronde, waarvan dit een waarschijnlijke is. Het woord zou zijn afgeleid van een Maya woord voor gefermenteerde vruchtensappen: coctel. In de zestiende eeuw kwamen Spanjaarden hiermee in aanraking toen ze in de Yucatan belandden. Zij namen het idee mee naar Europa, en in het Engels werd coctel verbasterd tot cocktail, om aan te geven dat het gaat om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten. Coctel wordt nog steeds gebruikt in Latijns-Spaanse landen.