Home & Garden

Zo dek je de perfecte tafel

dinsdag, 22 november 2022

Met de feestdagen voor de deur zitten we graag langer en uitgebreider aan tafel. Je staat uren in de keuken voor de mooiste en lekkerste gerechten. Dan wil je dat natuurlijk niet zomaar op tafel zetten. Bij een heerlijke maaltijd hoort een prachtig gedekte tafel. Hoe dek je de perfecte feesttafel? Wat staat er allemaal op en in welke volgorde leg je het bestek? Maak met de onderstaande tips een schitterende creatie volgens de etiquette!

 

Tafelkleed

Zie je tafel als een blanco canvas dat je in gaat vullen. Dat begint met een (zacht) kleed of een molton, waarover je een mooi tafelkleed legt. Het ‘onderkleed’ zorgt er voor dat het tafelkleed niet verschuift. Bovendien dempt het kleed het geluid van bestek dat op tafel wordt gelegd. Gaat er per ongeluk een glas wijn om? Dan heb je een extra beschermlaag tussen de wijn en de tafel.

 

Borden en servet

Plaats bij iedere zitplaats een bord op een vingerbreedte vanaf de tafelrand. Je kunt er eventueel voor kiezen daar een bord onder te zetten (een zogenaamd ‘onderbord’), dat een maatje groter is dan het bord er boven. Dit geeft de tafel een extra chique uitstraling. Het servet leg je op het onderbord, of in een servetring links naast de vorken. Na iedere gang zet je een schoon bord op het onderbord, behalve na het dessert.

 

Bestek

Voor iedere gang heb je nieuw bestek dat al bij het bord ligt. Heb je een driegangenmenu dan heb je drie setjes bestek. Je legt het servies van buiten naar binnen. Het bestek dat je voor de eerste gang gebruikt ligt aan de buitenkant, voor de tweede gang in het midden en voor het nagerecht het dichtste bij het bord. De vorken leg je links van het bord, de messen rechts van het bord, met naast de messen de (soep)lepel. Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Messen leg je altijd met de snijdkant naar het bord. Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven.

 

Glazen

Hoeveel dranken ga je schenken? Dezelfde drank voor ieder gerecht, of bij ieder gerecht een andere drank? Als je kiest voor drie gerechten en drie dranken heb je dus even zo veel glazen nodig. Het glas dat het eerste gebruikt wordt staat het meest rechts. Schenk je rode en witte wijn? Witte wijn schenk je in een kleiner glas dan rode wijn. Een waterglas staat altijd het meest links van alle glazen.

 

Finishing touch

Tafelversiering maakt een goed gedekte tafel nog mooier. Een bos bloemen, wat seizoensgebonden decoraties. Zorg er voor dat het de gasten niet stoort. Geen bloemen als iemand hooikoorts heeft bijvoorbeeld, geen kaarsen die je steeds opzij moet schuiven omdat je anders de persoon tegenover je niet kan aankijken of een tafel vol beeldjes waardoor je nauwelijks iets kunt neerzetten.

 

Tafelmanieren

Dat je niet praat met volle mond is een open deur. Uiteraard slurp en smak je ook niet. Maar wist je dat blazen over heet eten als ongepast wordt gezien? Ook je eten prakken en een grote hoeveelheid op je bord scheppen zijn een absolute no-go. Als je praat, gebaar je niet met je bestek om je woorden kracht bij te zetten en je neemt geen slok water met volle mond. En je houding? Je zit rechtop, leunt tijdens het eten niet met je ellenbogen op tafel (dit mag wel tussen de gangen door en na het eten) en houd je handen niet onder de tafel maar steunt met je polsen op de tafelrand als je uitgegeten bent.

 

Klaar?

Vaak is de grote vraag wat je met het bestek doet als je uitgegeten bent. Het meest eenvoudig is je mes en vork in het midden van het bord leggen, de vork met de tanden naar beneden. Het mes leg je rechts van de vork met de snijrand naar de vork. De lepel leg je naast het bord met de holle kant naar boven.

 

Bonus: een Sinterklaastafel voor klein en groot

Sinterklaas is een feest voor klein en groot. Gebruik een rood tafelkleed of één met Sinterklaasafbeeldingen en vouw rode servetten tot mijters. Plak er een gouden kruisje op om de mijter helemaal af te maken. Niet handig in servetten vouwen? Op internet staan genoeg tutorials voor inspirerende ideeën. Glazen kun je versieren door een lintje om de steel van een wijnglas of het glas zelf te strikken. De tafel zelf versier je met zelfgemaakte kleine cadeautjes zoals ingepakte lucifersdoosjes, pepernoten en ander strooigoed.