Home & Garden Food & Drinks

Zo deel je het beste je koelkast in

dinsdag, 28 mei 2019

Leg jij standaard de groente in je groentelade, de eitjes in het eierrekje en een pak melk in de deur van de koelkast? Hoewel we vaak de koelkast indelen op de automatische piloot in, wil dat niet altijd zeggen dat dat ook meteen de beste manier is. Wij zochten uit wat de meest optimale plek in de koelkast is om verschillende producten te bewaren.

Temperatuur

Laten we beginnen met de juiste temperatuur. Want om te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën groeien, kun je de temperatuur in je koelkast het beste instellen op 4 graden. Houd er wel rekening mee dat ondanks een ingestelde temperatuur er alsnog temperatuurverschillen zullen zijn. Zo is het bijvoorbeld onder en achter in de koelkast altijd het koudst.

Groente en fruit

De groentelade heet natuurlijk niet voor niets zo. Deze lade is voor de meeste soorten groenten een veilige opbergplek.Wel is hetafhankelijk van hoe de groente op vocht reageert. Sla en andere bladgroenten mogen in de groentelade, want hier is de vochtregulatie het beste. Ook fruit kun je prima in de groentelade bewaren. Er zijn echter groente- en fruitsoorten die je beter niet in de groentelade of überhaupt niet in de koelkast kunt bewaren.

(Zoete) aardappels, pompoenen, uien, komkommers, paprika’s, aubergines, avocado’s en tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Ook bananen, citrusvruchten, mango’s, meloenen, ananas, perziken en granaatappels kun je beter niet in de koelkast bewaren.

Wist je dat?Je champignons het beste de plastic verpakking kunt bewaren. Ze hebben een langere houdbaarheid wanneer je ze voorbeeld in een papieren zak bewaart. De beste bewaarplek voor champignons is het midden van de koelkast.

Zuivel

Achter in de koelkast is het kouder. Een prima plek dus om zuivel te bewaren. Let er wel op dat het niet té koud is, anders bevriest je pak melk of yoghurt juist. Veel mensen bewaren hun pakken zuivel in de deur van de koelkast. Zuivel is gebaat bij een constante temperatuur en juist bij de deur van de koelkast zijn er de meeste temperatuurschommelingen (doordat je de koelkast uiteraard zo nu en dan open doet). Geen goede bewaarplek dus! Frisdrank en bijvoorbeeld biertjes kun je wel prima in de deur bewaren.

Het voedingscentrum geeft overigens aan dat je een pak melk gerust in de deur kunt bewaren. op deze plek is een geopend pak melk drie tot vijf dagen houdbaar.

Vlees en vis

Rauwe producten zoals vlees en vis kun je ook het beste onderin de koelkast bewaren. Op deze plek liggen ze veilig en blijven ze zeker tot de houdbaarheidsdatum goed.

Broodbeleg

Bovenin of op de plank onder de bovenste plank kun je beste boter en kaas bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen. Niet lekker! Daarom is bovenin de koelkast een veilige plek. Ook potjes of blikjes met producten kun je goed bovenin de koelkast bewaren. Ook eieren kun je hier beste stallen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je eieren niet in het eierrekje te bewaren en kun je ze het beste in het eierdoosje laten staan.

Kliekjes

Het middengedeelte van de koelkast is niet te koud en niet te warm. Hier kun je kliekjes goed bewaren. Zorg ervoor dat de kliekjes goed zijn afgekoeld, alvorens je ze in de koelkast legt.

Volgens het Voedingscentrum kun je je koelkast het beste indelen volgens de afbeelding. (voor een grotere afbeelding, klik op de afbeelding). Het voedingscentrum geeft aan dat er niet zoveel kan gebeuren als je een pak melk wél in de deur bewaart. Volgens het voedingscentrum kun je een geopend pak melk hier drie tot vijf dagen bewaren.

Lees ook:

- Heitje voor karweitje: klusjes voor kinderen
- Hoe vaak moet je het beddengoed verschonen?
- Stinkende wasmachine? Zo los je het op