tweedehands kleding
Life & Living

Vintage is hot!

In Nederland is het kopen van tweedehands kleding een ware trend geworden. Het groeiende aantal fysieke en online winkels in deze kleding is daarvan het bewijs. Lekker struinen door de kleding, tussen de rekken van een winkel of online vanuit je luie stoel, op zoek naar dat ene, exclusieve kledingstuk dat helemaal bij jou past en dat niemand anders heeft. Bovendien legt het kopen van tweedehands kleding veel minder druk op mens en maatschappij dan nieuwe kleding. Dat is én voelt goed. Geen wonder dat tweedehands kleding zo populair is!
 
Fast fashion
We kunnen er echt niet omheen, de mode-industrie is een vervuilende industrie. We leven in een wereld waar 'fast fashion' de boventoon voert. Dit is het zo goedkoop mogelijk fabriceren van zo veel mogelijk kleding, vaak tegen een spotprijs en met bijbehorende kwaliteit. Het maken van deze kleding legt grote druk op fossiele brandstoffen, het wordt vaak ver van de winkel gemaakt en er zijn dus veel transportkilometers nodig om het in onze winkels te krijgen. Bovendien wordt dergelijke kleding vaak gemaakt in landen waar mensen lange dagen maken tegen een lage vergoeding. Als je nieuwe kleding shopt, doe het dan bewust en met mate!
 
Miljoenen kilo’s aan afval
Niet alleen het produceren van kleding is vervuilend. Volgens het rapport 'Pulse of the fashion industry' (2019) gooien we wereldwijd jaarlijks rond de 92.000 miljoen kilo kleding weg. Ongeveer een kwart wordt gescheiden verzameld, bijvoorbeeld via textielbakken. De rest vindt zijn einde bij het huisvuil. Het transporteren, verbranden of recyclen van deze kleding kost ook veel brandstof.
 
Tweedehands, vintage en retro
Met het kopen van tweedehands kleding ben je veel beter bezig. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jezelf. Er zitten namelijk veel voordelen aan deze kleding. Maar laten we eerst ingaan op de verschillende begrippen rond tweedehands kleding. Wat is het verschil tussen tweedehands, vintage en retro?
 
Vintage
Tweedehands kleding moet je niet verwarren met vintage kleding. We spreken van 'vintage' als de kleding minstens 25 jaar oud is. Kleding van voor 1995 is dus vintage. Is kleding meer dan honderd jaar oud, dan noemen we dat antiek. Antieke kleding vind je niet snel in online kledingwinkels en je zal het ook niet snel gedragen zien worden, tenzij bij het naspelen van een historische gebeurtenis of in een museum. Antieke kleding is kwetsbaar en vind je vooral in collecties van verzamelaars of musea. In vintage kleding en accessoires die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zie je de tijdsgeest terugkomen. De psychedelische shirts uit de jaren zestig, de broek met wijde pijpen van de jaren zeventig en de ruitjesbloes van de jaren negentig.
 
Tweedehands
Tweedehands kleding is kleding die de eerste eigenaar weg heeft gedaan. Dat kan dus prima kleding zijn van vorig jaar, of van tien jaar geleden. Het zijn nadrukkelijk geen versleten afdankertjes, het is kleding die een tweede leven verdient.
 
Retro
En wat is dan retro? Hoewel retro vaak verward wordt met vintage heeft het woord een andere betekenis. Retro noemen we iets wanneer het wat betreft materiaalgebruik, ontwerp en stijl is gebaseerd op items van vroeger, meestal de jaren zestig en zeventig. Retro kleding kan dus best vorige week uit de fabriek zijn gekomen. Vaak zie je dit eenvoudig aan het label of het merk, maar ook het materiaal en bijvoorbeeld het stiksel van de naden verraden dat een kledingstuk er niet al meer dan 25 jaar op heeft zitten. Daar ligt ook meteen een valkuil voor een miskoop: 'vintage' wordt makkelijk gezegd om kopers te trekken, maar een kledingstuk is lang niet altijd echt vintage. Het kan ook tweedehands of retro zijn. Let er dus altijd goed op dat je werkelijk een vintage kledingstuk koopt.
 
De voordelen van tweedehands shoppen
Shoppen voor tweedehands kleding is een avontuur. Een heerlijke speurtocht langs authentieke winkeltjes op zoek naar dat ene kledingstuk dat helemaal bij jou past en dat niemand anders heeft. Een hele middag met je neus tussen de kleding en voldaan de dag afsluiten als je dat ene geweldige kledingstuk hebt gevonden. Met het kopen van tweedehands kleding bespaar je grondstoffen. Er hoeft immers geen nieuw kledingstuk voor jou gemaakt te worden. Daarnaast voorkom je dat een goed kledingstuk wordt weggegooid, waarvoor grondstoffen nodig zijn om het te recyclen. En niet onbelangrijk: er zit niemand voor jou te zwoegen voor een laag loon. Het is goed voor je portemonnee! Aan tweedehands kleding hangt een minder hoog prijskaartje dan aan een nieuw kledingstuk.
 
Waar scoor je de leukste vintage kleding? Tweedehands kleding is veel breder verkrijgbaar dan vintage kleding. Kringloopwinkels en het internet staan er vol mee. Voor vintage kleding moet je iets beter zoeken.
 
Vintage boetiek
Een open deur natuurlijk, maar in vintage boetieks vind je de mooiste vintage kleding. Vaak hebben die boetieks ook een webshop. Voordeel van deze winkels is dat ze vaak meer bieden dan alleen kleding, maar je er bijvoorbeeld ook bijpassende accessoires zoals sieraden, tassen en schoenen vindt. Je weet bij een dergelijke boetiek ook zeker dat het om authentieke vintage kleding gaat. Bovendien kan je de kleding passen, terwijl je kleding via internet meer 'op het oog' koopt.
 
Marktplaats en Marketplace
Je kan ook Marktplaats en Facebooks Marketplace afstruinen. Voordeel is dat hier soms kledingstukken op staan waarvan mensen niet doorhebben dat het vintage is en ze voor een zacht prijsje aanbieden. Nadeel is dat iedereen 'vintage' in de advertentietitel kan zetten en jij je soms door heel wat moderne kledingstukken heen moet worstelen voordat je iets authentieks gevonden hebt.
 
Kringloop
De meeste kringloopwinkels hebben tegenwoordig een goed oog voor vintage kleding. Deze wordt bij binnenkomst uit de partij gehaald en gaat niet het rek in, maar internet op. Veel kringloopwinkels hebben hun eigen webshop. Een enkele keer 'glipt' er eens een vintage kledingstuk tussendoor, en vind je een pareltje in de rekken van de winkel.
 
Apps en websites
Er zijn ook websites en apps die zich helemaal gespecialiseerd hebben in vintage kleding, zoals Vinted, The Next Closed en Second Closet. Maar ook hier geldt: zorg dat je altijd alert bent en niet per ongeluk een retro kledingstuk in je winkelmandje legt als je vintage zoekt.
 
Rommelmarkt
Nederland is een kei op het gebied van rommelmarkten, met als kers op de taart de Koningsmarkt. Houd je van struinen langs kraampjes en kleedjes, dan is dit de beste plek voor het vinden van vintage kleding. Mensen die hun zolder na twintig jaar eens hebben opgeruimd of het huis van opa en oma na een verhuizing hebben leeggehaald. Nadeel is dat er op grotere rommelmarkten vaak professionele 'vintage-hunters' rondlopen die in alle vroegte alle kraampjes al afstropen op zoek naar dergelijke kleding. Voordeel is dat mensen soms niet weten dat ze vintage kleding aanbieden en kan je het voor een prikkie kopen.