mandy-denise
Body & Mind

MAAK KENNIS MET MANDY DENISE VAN ZODIAC TATTOO 

Naar aanleiding van ons artikel over tatoeages wilden we een interview houden met een vrouwelijke tatoeage artist. Graag laten we jullie kennis maken met Mandy Denise, van Zodiac Tattoo.

Wat heeft jou geïnspireerd tatoeage artiest te worden?
Ik ben meer op een hele natuurlijke manier in het tattoo wereldje gerold, in plaats van bewust gekozen te hebben om dit te gaan doen. Ik hoopte altijd een baan te krijgen waarbij ik iets met tekenen kon doen, aangezien ik dit al van jongs af aan doe. Toen ik zelf tattoos liet zetten en aan de praat raakte met mijn tatoeëerder, hadden wij het hierover. Toen hij mijn tekenwerk (voornamelijk realistische portretten) zag, zei hij: 'Jij moet echt gaan tatoeëren.' En zo ben ik erin gerold. De interesse in tattoo's was er natuurlijk, ik kwam niet voor niets bij die tattoo-artist terecht, maar mijn liefde voor tekenen was dus wel de reden dat ik in het wereldje terecht kwam.

Waarom heb je je eigen shop geopend?
Vanaf het begin wist ik dat ik ooit een eigen tattoo studio wilde openen. Omdat het me heel leuk leek om een hele eigen plek te kunnen maken waar ik op mijn eigen manier een fijne sfeer kan creëren, zowel voor mijzelf als voor de klanten. Mijn idee was een relaxte, laagdrempelige shop waar mensen hun eigen idee kunnen geven, maar waar zij mij ook kunnen vertrouwen om in mijn eigen stijl iets moois te ontwerpen en tatoeëren. Maar ik had hier geen haast mee. Ik heb de eerste zes jaar in twee andere studio’s gewerkt voordat ik mijn eigen shop opende. Met die ervaring kon ik goed bepalen wat ik wel en niet fijn vond, en wat ik anders zou doen dan deze andere studio’s. Ik ben heel blij dat ik die zes jaar bij anderen ervaring heb kunnen opdoen en verschillende tatoeëerders als collega heb gehad.

Je blijft natuurlijk steeds meer leren en meer ervaring opdoen, maar ik ben heel tevreden met de sfeer van mijn shop en ons team. Ik heb inmiddels nog drie vrouwelijke tatoeëerders aangenomen, met ieder hun eigen specialiteit. Hierdoor kunnen wij bijna elke stijl aan, en is de sfeer echt heel gezellig en relaxed!

Wat was jouw eerste tatoeage? Waar en waarom heb je die laten zetten?
Mijn eerste tattoos waren er eigenlijk meteen twee. Twee zwaluwen, één op elke pols. Traditioneel gezien heeft een zwaluw tattoo een aantal betekenissen, vooral voor zeelieden. Je kunt er natuurlijk een beetje je eigen betekenis in zien. De zwaluw komt elk jaar naar dezelfde plek terug en was hierdoor voor zeelieden een soort symbool en ‘good luck charm’ om weer veilig thuis te komen. Dat idee van geluk brengen en je thuis vinden vond ik mooi en was iets wat ik op dat moment misschien een beetje nodig had.

Welke opdracht is jou het meeste bij gebleven?
Er zijn inmiddels wel meerdere bijzondere tattoos, of bijzondere tattoo sessies geweest. Maar één die wel altijd blijft hangen is een meisje dat me vroeg of het mogelijk was om haar zelfbeschadigings littekens op haar arm te tatoeëren. Ik wilde de littekens eerst zien en beoordelen dus ze kwam een keer langs de studio. Voor mij was het eigenlijk vrij makkelijk om haar littekens te tatoeëren, omdat haar littekens al mooi rustig en wit waren genezen. Ze was heel verbaasd en ook blij dat het kon en dat ze eindelijk van haar littekens af zou zijn. Zo boekten wij meerdere sessies in om haar volledige arm te tatoeëren, omdat de littekens over haar hele arm zaten. Ze was altijd enorm lief, beleefd en gezellig tijdens de sessies, en soms komt het dan voor dat je in al die uren met iemand heel persoonlijke dingen bespreekt. Ik vind haar echt een heel bijzonder mens. Bij elke sessie was ze zo blij dat er weer een stukje littekens bedekt was, en halverwege stuurde ze zelfs een berichtje dat ze zo blij en trots was dat ze een keer met haar mouw opgestroopt buiten durfde te lopen. Dit deed ze nooit omdat ze zich schaamde voor haar littekens en deze altijd met lange mouwen verborg. Toen haar sleeve helemaal af was, gaf ze een kaartje waarin ze me bedankte voor de tattoo en als laatste stond er 'je hebt een stukje van mijn leven terug gegeven'. Dit blijft altijd één van de meest dankbare en mooie tattoos die ik heb kunnen zetten.

Heb je wel eens een opdracht geweigerd?
Ik heb zeker wel opdrachten geweigerd. Er kunnen eigenlijk verschillende redenen zijn waarom tatoeëerders soms een tattoo weigeren. Bij mij is dit meestal voor hun eigen bestwil en dus voor het resultaat van de tattoo. Soms past iemands idee niet in mijn stijl. Nu hoeft zeker niet alles exact mijn stijl te zijn, en kan ik wel wat aanpassen. Maar als het idee te ver van mijn stijl af ligt, is het voor mijzelf en de klant beter om naar een andere tatoeëerder te gaan die daar meer in gespecialiseerd in is, of er gewoon meer in ziet.

Een andere reden is dat soms de wensen van de klant niet haalbaar zijn. Als ik zelf niet geloof dat ik er een kwalitatieve tattoo van kan maken, dan leg ik dit liever eerlijk uit en leg ik ook uit waarom het idee niet haalbaar is, en geef ik ook mijn ideeën om hun idee wel aan te passen en een middenweg te vinden. Dit is dus meer een tattoo-technische reden.

Dit zie ik vaak wanneer een klant heel erg veel losse ideeën wil samenvoegen in een vrij kleine tattoo. Dit is dan vaak niet haalbaar door het formaat en de details die dan niet mogelijk zijn, en omdat het dan niet tot één mooi samenhangend geheel kan worden gemaakt. Een andere reden kan zijn omdat iemand iets racistisch of aanstootgevends zou willen. Maar eigenlijk heb ik in tien jaar tijd nooit een dergelijke aanvraag gehad.

Wat is op dit moment de trend op het gebied van tatoeages?
Er zijn eigenlijk meerdere trends in de verschillende tattoo stijlen. In de stijl die ik voornamelijk doe, realisme, is  een aantal trends. Black&grey sleeves met persoonlijke elementen en betekenissen erin zijn erg populair. Wat ook erg populair is, en wel in mijn stijl valt, zijn dierportretten. Bijvoorbeeld een tijgerkop of wolf waarbij de focus op de ogen en alle details ligt. Zelf werk ik voornamelijk in realistische natuur tattoos, vaak combinaties van bloemen en dierportretten. Dus voor mij is dit een leuke trend.

Old School is bijvoorbeeld ook weer helemaal in. Dit is de stijl die de meeste mensen misschien kennen als de traditionele tattoo's met dikke outlines en de basiskleuren zwart, groen, blauw, rood en geel. Door de opkomst van de gedetailleerde en realistische stijl was de Old School stijl een beetje naar de achtergrond geduwd, maar Old School is een stijl die altijd blijft bestaan.

De grootste trend is misschien nu juist de minimalistische fineline stijl. Denk hierbij aan kleine symbolische tattoos met dunne zwarte outlines, en weinig tot geen schaduw en details.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied?
Ik denk dat wij vooral op de hoogte blijven door het praten met collega’s. Tatoeëerders onderling bespreken heel veel over manier van werken, situaties met klanten, of dus ontwikkelingen in tattoo-machines, inkten en andere zaken. Ook verschijnen er op tattoo supply websites en social media continu nieuwtjes en nieuwe producten. Zo is het eigenlijk vrij makkelijk om een beetje op de hoogte te blijven.

Welk advies zou je iemand geven die een (eerste) tattoo overweegt?
Het belangrijkste wanneer je een (eerste) tattoo laat zetten is, het kiezen van de juiste tattoo artiest. Dit is belangrijker dan je eigen idee volledig zelf uitgetekend hebben en dan een willekeurige tatoeëerder uitkiezen.

Het beste is juist om niet je tattoo al volledig uitgedacht en bepaald te hebben, maar om globaal je idee en wensen door te geven aan de door jouw gekozen tattoo artiest. Dan is het beste om een stukje los te laten en de tattoo artiest zijn of haar stijl erin te laten verwerken. Hiermee krijg je een tattoo die gebaseerd is op jouw idee en wensen, maar wel op een tattoo-technische manier klopt en waar de tattoo artiest ook blij mee kan zijn. Vrijwel elke tattoo artiest waardeert het erg om wat creatieve vrijheid te krijgen. Het is een samenwerking tussen klant en artiest, en het vinden van een balans tussen de ideeën en wensen van de klant, en de stijl en visie van de tatoeëerder.

Je kunt het beste veel tatoeëerders op social media volgen, of van meerdere studio’s de portfolio’s bekijken. En dan zie je vanzelf welke artiest je aanspreekt en kun je zien of jouw idee aansluit bij hun stijl. En als je het gevoel hebt dat jij je tattoo aan diegene kunt toevertrouwen, kun je een afspraak maken.