Stoom oven
Home & Garden

Kooktrend: ontdek koken met stoom

woensdag, 3 mei 2023
Koken met stoom is een nieuwe trend in de keuken. Wil je het ultieme gemak om lekker en gezond te eten? Kies dan voor een stoomoven. In een stoomoven maak je de lekkerste gerechten en kun je ook meerdere gerechten tegelijk bereiden. Dat scheelt energieverbruik én afwas. Bovendien maakt een stoomoven je 'gewone' oven en je magnetron overbodig.
 
Wat is een stoomoven
Water uit het reservoir of rechtstreeks uit de waterleiding wordt verhit tot stoom, waarmee het voedsel in de oven gegaard wordt. Het grote voordeel is dat voedingsmiddelen niet rechtstreeks met water in aanraking komen, waardoor er geen tot weinig vitamines en mineralen verloren gaan. Bij koken in water gebeurt dat wel: voedingsstoffen kunnen door water uit een product getrokken worden, dat je vervolgens weggooit als je het eten afgiet. In een stoomoven behouden voedingsmiddelen bovendien hun kleur en vorm beter dan wanneer je iets bereid in een pan, oven of magnetron. Koken met stoom is ook veilig. Is de bereiding klaar? Dan gaat er een klepje open dat koele lucht in de oven laat. Je staat dus niet in een wolk hete stoom als je de oven opent.
 
Waarvoor gebruik je een stoomoven
Een stoomoven is een multi functioneel apparaat dat veel andere keukenapparatuur overbodig maakt. Je kunt het gebruiken voor verschillende gerechten en bereidingswijzen. Vis en vlees, aardappelen, pasta, rijst en groente, het kan allemaal in de stoomoven. Ook kun je er eieren mee bereiden, je kunt er mee ontdooien, opwarmen en blancheren. Met sommige stoomovens kun je zelfs wecken en conserveren.
 
Wat kan er niet in een stoomoven
Met een stoomoven kun je niet bakken. De stoom in de oven wordt maximaal honderd graden Celsius. Dat is niet genoeg voor bijvoorbeeld brood of een pizza. Bak je graag, dan kun je het beste kiezen voor een combinatie oven. Deze oven werkt zowel met stoom als met hete lucht.
 
Verschillende soorten stoomovens
 
Een stoomoven op hoge druk. Deze oven kun je vergelijken met een snelkookpan en wordt vooral gebruikt door professionals. Maaltijden worden relatief snel bereid omdat de oven onder druk staat. Als voorbeeld: een gemiddelde aardappel is in drie minuten gaar.
 
Een drukloze stoomoven, ook wel 'lagedruk stoomoven' genoemd. Deze ovens hebben meer tijd nodig voor de bereiding, maar hebben als voordeel dat je de oven tijdens het bereiden open kunt doen. Daarnaast is deze oven geschikt voor het bereiden van meerdere gerechten tegelijk.

De combi stoomoven, ook wel 'gedeeltelijke stoomoven' genoemd. Bij deze oven worden de functies van een stoomoven gecombineerd met die van een gewone oven op warme lucht. Deze oven is fijn als je ook graag bakt. Aan het begin werkt de oven even op stoom, daarna gaat hij over op lucht. Op deze manier krijgt een baksel een knapperig korstje maar blijft zacht van binnen. Prettig bij bijvoorbeeld brood en pizza.
 
Een stoomoven is een prima vervanging van een magnetron, omdat ze dezelfde functies hebben. In een stoomoven kun je ontdooien, verwarmen en verhitten. Ook je 'gewone' oven kun je vaarwel zeggen als je kiest voor een combinatie stoomoven. Dat scheelt aanzienlijk ruimte in de keuken.
 
Pluspunten van een stoomoven
Omdat de voedingsstoffen niet uit de producten in het water trekken behoudt een product alle vitaminen en mineralen en krijg je dus meer gezonde voedingsstoffen binnen. Dat komt ook ten goede aan de smaak, de kleur en de textuur van de voedingsmiddelen. Vlees en vis bijvoorbeeld drogen niet uit, maar blijven sappig.
Geen (extra) boter of vet nodig om te voorkomen dat iets aanbakt of uitdroogt.
Met stoom kan een gerecht niet aanbranden of overkoken. Ook stel je de temperatuur bij een stoomoven heel nauwkeurig in zodat je eten goed gaar wordt.
Geen kookluchtjes. De stoom in de oven neemt de luchtjes mee en voert ze af.
In een stoomoven kun je meerdere gerechten tegelijk bereiden. Dat scheelt tijd, stroom of gas en afwas.
 
Minpunten van een stoomoven
Een stoomoven is vaak duurder dan een gewone oven. Het is een grotere investering dan een oven of een magnetron.
Een stoomoven vraagt regelmatig onderhoud, meer dan een gewone oven of een magnetron. Dit komt door het restwater dat achterblijft na het gebruik. Na elk gebruik moet je dit verwijderen om de stoomoven in goede conditie te houden.
Als je de stoomoven na elk gebruik schoonmaakt is het belangrijk de oven te ontkalken. Na verloop van tijd kan er kalk ontstaan in het waterreservoir, waardoor  de oven minder goed werkt.