Kookboek top 10
Food & Drinks Life & Living

Kookboeken top 10

donderdag, 16 september 2021

Of je nu de dagelijkse maaltijd verzorgt, in het weekend de sterren van de hemel kookt, een echte ‘foodie’ bent of gewoon heel erg van lekker eten houdt, iedereen heeft op zijn tijd wat inspiratie in de keuken nodig. Op internet buitelen de sites over elkaar heen met recepten en bijbehorende ingrediëntenlijstjes. Maar hoe fijn is het om even de tijd te nemen, lekker te gaan zitten en op je gemak in een kookboek bladeren. Tot je dat ene recept hebt gevonden.

Kunstenaars in de keuken

De afgelopen maanden is een aantal tongstrelende kookboeken verschenen, die we graag bij je onder de aandacht willen brengen. Bekende namen zoals Ottolenghi en Jamie Oliver. Maar ook boeken waar een bepaalde techniek of een ingrediënt centraal staat. Onze persoonlijke top 10, omdat we bij de Huishoudbeurs ook zo van lekker eten houden.Kans maken op één van de vijf exemplaren Nomnomnom van Dorothy Porker die we hier hebben liggen? Check onze Facebook en Instagram voor de prijsvraag en laat ons weten voor wie jij een After Eight Oreo Pie zou willen maken.

   

1. De zoete bakplaat

Rukmini Zoete Bakplaat

Laat de oven het werk doen – ook voor de lekkerste zoete baksels, toetjes en desserts. In ‘De zoete bakplaat’ van bestsellerauteur en koningin van de ovengerechten Rukmini Iyer vind je de heerlijkste recepten voor cakes, muffins, taarten, koekjes en brownies. Net als bij ‘De groene bakplaat’ en ‘De snelle bakplaat’ verrast Rukmini Iyer ons met waanzinnige smaakcombinaties: van kers-walnootbrownies met mascarpone tot saffraansinaasappelcake en van muffins met pindakaas, framboos en banaan tot chocolade-limoentaart. Of je nu op zoek bent naar iets eenvoudigs voor bij de thee of indruk wilt maken met een groots dessert of traktatie: ‘De zoete bakplaat’ mag op geen enkele kookboekenplank ontbreken.

Jamie Oliver Samen Eten

Klaar om weer met vrienden en familie aan tafel te schuiven? Jamie Olivers nieuwste kookboek, 'Samen eten', is een overheerlijke ode aan superlekkere maaltijden om met z’n allen van te genieten. Met meer dan 120 inspirerende en praktische recepten. Alle hoofdstukken uit ‘Samen eten’ bevatten een maaltijd met een eenvoudig en haalbaar receptuur, dat je grotendeels al eerder kunt voorbereiden. Het is Jamie’s doel om de tijd die je in de keuken staat zo kort mogelijk te houden, zodat je veel tijd met je gasten kunt doorbrengen. En, om zonder stress te koken, door je te overladen met tips, tricks en keukenhacks, zodat je goed voorbereid en georganiseerd aan de slag kunt.

3. Med

Claudia Roden Med

De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Claudia laat ons al jarenlang de schoonheid van olijfolie, granaatappelmelasse en rozenharissa zien,  wat een revolutie teweegbracht in onze benadering van ingrediënten en koken. In deze gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Middellandse Zee zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt.

4. Ottolenghi Test Kitchen - Shelf Love

Ottolenghi Test Kitchen

Of ze nu nieuwe recepten bedenken of thuis voor zichzelf koken, het Ottolenghi Test Keuken-team doet wat we allemaal doen: ze plunderen hun keukens. Maar dan toveren ze alles wat ze vinden om tot toegankelijke, geruststellende creaties met een ‘Ottolenghi’-twist. Voor de eerste keer verwelkomt het Test Keuken-team ons in hun creatieve ruimte. Hun gerechten bevatten alle smaak en originaliteit die we van Ottolenghi verwachten, maar bieden meer flexibiliteit om ze eigen te maken, met behulp van wat we al in onze keukenkasten kunnen vinden. Shelf love is de ultieme gids voor romige dromerige hummus, een eenpansroute naar geconfituurde tandoorikikkererwten en een tomatensalade zoals je die nog nooit gegeten hebt.

5. Feestdagen bakboek

Het Lauras Bakery Feestdagen Bakboek

Laura Kieft van Laura’s Bakery kun je gerust de ‘baking queen’ van de Lage Landen noemen. In dit heerlijke bakboek vind je ruim 80 bakideeën voor alle feestdagen van het jaar: van Valentijn tot Pasen, van Moederdag en Vaderdag tot Koningsdag, van Halloween en Sinterklaas tot Kerst en Oud & Nieuw. Met recepten voor verrukkelijke cakejes, koekjes, speculaasjes, pancakes, tompoucen, cupcakes, soesjes, schuimpjes, taarten, stollen, beignets en vele andere heerlijkheden. Zoals je van Laura gewend bent, zijn alle recepten voorzien van tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken. De recepten zijn helder, de ingrediënten goed verkrijgbaar en succes is verzekerd. Aan de bak!

6. Smokey Goodness Lowlands BB

Jord Althuizen  Lowland BBQ

Voor zijn boeken reist Jord Althuizen door Nederland en België. Hij geeft je een dubbele dosis barbecuerecepten, basics en tips. Voor beginners en doorgewinterde BBQ’ers. Smokey Goodness Lowlands BBQ, het nieuwste en dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit, heeft onze eigen Lage Landen als inspiratiebron. Bigger, better en dit keer geheel in onze eigen backyard. Ga mee op een vurige ontdekkingsreis en bijt je vast in de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees en award-winning rundvlees van eigen bodem. Met alle basisinfo over barbecueën en als bonus een ultieme BBQ-guide: de heetste BBQ-restaurants, de vetste BBQ-shops & de beste butchers van Nederland en België op een rij.

7. Nomnomnom

Nomnomnom Dorothy Porker

Het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn, aldus Dorothy Porker. Haar gerechten zijn origineel, vol van smaak en staan meestal in een half uur op tafel; haar sprankelende, funky foto's zijn verrassend en niet zelden humoristisch. De recepten zijn met én zonder vlees, voor de grote, kleinere of zoete trek. Stuk voor stuk een feest op je bord en wat Dorothy betreft geschikt voor elk moment van de dag. Denk aan een Koreaans geïnspireerde tosti met gemarineerd spek en mozzarella, een zomerse cobb salad met rood fruit en blauwe kaas of een After Eight Oreo Pie. Maar ook snelle pastasauzen waarmee je eindeloos kunt variëren en het gerecht waarmee het ooit allemaal begon: lasagne.

8. Ik eet zo graag

Pascale Naessens Ik eet zo graag

Pascale inspireert als geen ander met haar eenvoudige, aantrekkelijke recepten. Haar boeken worden steeds mooier, zijn telkens anders en toch heel herkenbaar. Met de uitdagende titel Ik eet zo graag brengt ze een statement: gezond eten is lekker. Het betekent ook graag eten, zelfs veel eten en volop genieten. In de kookfilosofie van Pascale gaat het niet om wat je niet mag eten. Het gaat om graag eten en kunnen uitpakken met mooie lekkere gerechten die iedereen verrassen en die bovendien een plezier zijn om klaar te maken. Maximaal resultaat met weinig werk. Bij Pascale vind je geen lange ingrediëntenlijsten.

9. Bakbijbel

Rutger Bakt Bakbijbel

Rutger van den Broek won op overtuigende wijze de eerste editie van het populaire televisieprogramma 'Heel Holland Bakt'. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto's leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart, kletskoppen, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot originele brownies, friandises, tulband en pistachepavlova á la Rutger. Ook geeft Rutger allerhande tips, praktische aanwijzingen en originele serveersuggesties voor het allerlekkerste en mooiste bakresultaat.

10. Leftovers

Van Bovens Leftover

Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept plus een tip om de restjes mee op te maken. Zo kookt ze zelf thuis elke dag, want Van Boven gooit nooit iets weg. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken, dus geeft ze voor elk recept ook een smakelijke tweede bestemming. Haar columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in Van Bovens Leftovers. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur zoals we van Yvette gewend zijn, voorzien van meerdere geïllustreerde tips en info én het door haarzelf gefotografeerde gerecht.

Ook leuk om te lezen

- Zo lees je eindelijk eens dat boek uit! 7x tips om meer te lezen