Iedereen die bij een parfumerie of een drogist komt, weet: de prijs van make-up kan enorm verschillen. Een eigen merk mascara kan drie keer goedkoper zijn dan de mascara’s van bekende beauty merken die gepromote worden door celebrity’s. Als zij het gebruiken, zal het wel beter zijn dan het eigen merk van de drogist. Is dat echt zo? En betekent een hogere prijs per definitie dat je een betere kwaliteit in handen hebt?
Het antwoord: nee, niet altijd. In dit artikel leggen we uit waarom je ook prima voor een goedkoper merk kunt kiezen, én wat je kunt doen om er voor te zorgen dat je make-up de hele dag goed en mooi blijft zitten.
Het verschil tussen 'high-end' make-up en goedkopere make-up
Leg een lippenstift of mascararoller van een drogisterijmerk en een beroemd merk naast elkaar en je ziet dat beide dezelfde kleur, afmeting en inhoud hebben. Alleen de prijs is anders. Waar komt dat prijsverschil vandaan?
Drogisterijmerken gebruiken over het algemeen meer synthetische ingrediënten, die goedkoper zijn dan de formules waarvan high-end make-up is gemaakt. In de high-end varianten zit vaak ook meer pigment, worden kwalitatief hoogwaardiger ingrediënten gebruikt en het productieproces is meestal duurder. Bovendien is de verpakking vaak steviger en ziet er flitsender uit. En ja, de reclame met een celebrity moet natuurlijk ook betaald worden.
High-end producten koop je vaak in een speciaalzaak zoals een parfumerie. Daar krijg je persoonlijk en op maat gesneden advies over de producten die je aanschaft en samen met de medewerker kijk je wat het beste bij jouw huid en tint past. Bij een drogist pak je zelf de testers, kijkt in het spiegeltje en kiest de kleuren en producten waarvan je denkt dat ze het beste bij je passen. Helemaal niets mis mee, maar voor de service bij de parfumerie betaal je meer, en dat is doorberekend in het product dat je koopt.
Eigen verpakking
Wat veel mensen niet weten is dat duurdere merken vaak een goedkopere variant hebben onder een andere naam. Dat doen veel producenten en fabrikanten. Kijk maar eens naar de melkpakken in de winkel. Veel supermarkten hebben hun eigen merk melk, maar er bestaat niet allemaal aparte melkfabrieken waar deze pakken gevuld worden. Net zoals ze geen crackerfabriek of kaasfabriek hebben. Dit wordt gedaan in de fabriek van grote bedrijven met bekende merken. Er komt alleen een andere verpakking om heen met het eigen-merk logo van de desbetreffende supermarktketen.
Dat werkt ook zo voor make-up. Duurdere merken hebben ook één of meerdere goedkopere lijnen in hun portfolio. De producten zijn meestal gemaakt met dezelfde formules en in dezelfde fabriek, ze zitten dus alleen in een andere verpakking. Zo heeft het bedrijf L’Oréal naast high-end merken als Lancôme en Urban Decay, ook meer betaalbare merken zoals Maybelline New York en NYX in hun portfolio zitten.
Budgetproducten van een onbekend merk
Dan kun je dus het beste voor een budgetproduct gaan van een onbekend merk? Nee, daarbij raden we je aan voorzichtig te zijn. Mascara en eyeliner zitten dicht bij je oog, foundation gaat over je hele gezicht. Bij grotere merken heb je een kleinere kans op problemen – zoals allergische reacties – omdat deze merken hun goede naam willen beschermen. Bij budgetmerken van een onbekende naam kan dat minder het geval zijn. Wat niet wil zeggen dat je deze producten niet moet kopen. Als je al jaren een merk gebruikt en je hebt er nooit last van gehad moet je het zeker niet ineens links laten liggen. Heb je het nooit eerder gebruikt en wil je het eens proberen? Kijk eerst op de verpakking naar een ingrediëntenlijst. Geen ingrediëntenlijst? Dan kan je het beter terug leggen in het schap.
Check de website
Staat alles wel netjes op de verpakking? Zoek dan eens op internet naar reacties van mensen die het al gebruikt hebben. Kijk dan ook op de website van het betreffende merk. Is het bijvoorbeeld diervriendelijk getest en niet gemaakt in lage lonen landen? Gebruik ook altijd eerst een klein beetje om te zien hoe jouw huid er op reageert. Niets aan de hand? Dan staat niets je in de weg dit merk te gebruiken.
Het blijft langer zitten
Door de kwalitatief hoogwaardige ingrediënten blijft make-up van duurdere merken over het algemeen beter zitten en is het beter bestand tegen 'extreme' omstandigheden, zoals warmte en beweging.
Hoe goed en lang make-up blijft zitten hangt niet alleen af van hoe jouw dag er uit ziet, maar ook van je huidtype. Wat het beste bij jou past is dus zoeken en uitproberen. Op de verpakking van de meeste producten staat voor welk type huid het geschikt is. Wil je toch advies? Loopt dan een goede drogisterij binnen. Medewerkers zijn daar vaak goed opgeleid en willen je graag adviseren. Ook worden er soms speciale dagen georganiseerd waarop een make-up artist aanwezig is die gratis advies geeft – en jou natuurlijk producten wil verkopen. Zorg er dan wel voor dat je op tijd bent, want die dagen worden druk bezocht!
Tips voor het aanbrengen
In het verlengde van het kiezen van make-up die bij jouw huidtype past, ligt de manier waarop je make-up aanbrengt. Bij het aanbrengen van make-up is de basis bepalend voor hoe lang en hoe goed het blijft zitten – of je nu voor dure merken kiest of de goedkopere variant.
De basis begint bij een schoon gezicht. Gebruik je een dagcrème? Laat die dan eerst goed intrekken. Pas na het reinigen en intrekken kun je poeder of foundation aanbrengen. Moet het de hele dag blijven zitten? Breng dan eerst een primer aan voordat je poeder of foundation gebruikt. Ook oogschaduw blijft langer en beter zitten als je eerst primer gebruikt. Gebruik je vervolgens een vochtig kwastje om de oogschaduw aan te brengen, dan blijft hij nog beter zitten en wordt bovendien de kleur wat intenser.
Mascara blijft langer zitten als je een paar laagjes achter elkaar aanbrengt, met telkens een paar minuten tussen elk laagje. Drie laagjes is prima. Gebruik vooral geen oude mascara, na een jaar kan de verpakking echt weg als je niet wil dat het als klontjes aan je wimpers gaat hangen. Niet goed voor je ogen ook, je hebt dan kans op ontstekingen of irritatie.
Lippenstift blijft langer zitten als je eerst een beetje poeder of foundation op je lippen doet, vervolgens even in een tissue of stukje keukenrol 'hapt' en daarna de lippenstift aanbrengt. Nog een keer happen en vervolgens een tweede laagje aanbrengen.