Life & Living

Handwerken is hot! En gezond!

donderdag, 20 oktober 2022

Breien, haken, borduren, kantklossen en punniken is hot! Handwerken is zeker geen hobby uit vervlogen tijden. En naast dat het helemaal hipper-de-pip is, is het ook nog eens gezond. Nieuwsgierig naar de voordelen op de gezondheid? In dit artikel vertellen we je daar graag alles over. Ook gaan we in op drie minder bekende vormen van handwerken.

 

Handwerken heeft al lang niet meer het imago van een oude oma achter de geraniums die, om te tijd door te komen, sokken en sjaals breit voor de hele familie. Wol- en handwerkzaken schieten als (online) paddenstoelen uit de grond. Magazines besteden veel aandacht aan handwerken en als je zoekt op Google verschijnen duizenden zoekresultaten. Van Pinterest tot Instagram, websites van hobbyisten & influencers met patronen, ideeën en tips.

Wat is handwerken?

Handwerken is volgens de Van Dale een 'product van iemands handenarbeid'. Er achter staat: 'handwerk maken: breien, naaien, haken, borduren, enz.' Daar horen bijvoorbeeld ook weven, macrameeën, kantklossen, vlechten en punniken bij. Kortom, een heel breed begrip. Wat zijn de voordelen?

Verbintenis. Het delen van een hobby smeedt een band. Je wisselt technieken en trucs uit, mooie patronen en shopping tips waar je goede en bijzondere materialen kunt kopen. Een handwerkclub starten of gewoon bij elkaar op bezoek komen zodat je samen bezig kunt zijn. Uit een gedeelde hobby komen mooie vriendschappen voort.

Rust. Handwerken is een vorm van positieve afleiding. Je moet je concentreren op wat je maakt, waardoor andere gedachten naar de achtergrond gedrukt worden. Je maakt even helemaal je hoofd leeg. Sommige mensen vergelijken handwerken met mediteren. Je wordt er helemaal zen van.

Verantwoord. Je eigen trui, sjaal en sokken breien en je eigen jurken en broeken naaien is een bewustere keuze dan kleding kopen. Van kleding die je zelf maakt weet je precies waar het vandaan komt en hoef jij je geen zorgen te maken over de omstandigheden waaronder deze zijn vervaardigd. Als je ook nog eens kiest voor biologische wol en garen ben je helemaal goed bezig!

 

Handwerken geeft veel voldoening

Je maakt iets. En zelf iets maken geeft veel voldoening. Daar word je gelukkig van en het heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen. Je staat sterker in je schoenen en hebt een positiever zelfbeeld. Dus heb je een (winter)dipje? Pak naald, draad of garen en ga aan de slag!

Met handwerken bepaal jij alles

Kun je in een kledingwinkel niet goed vinden wat je zoekt of past er in de woonwinkel niet veel bij jouw smaak en stijl? Met handwerken maak jij alles precies zoals jij zelf wilt. Een kledingstuk past gegarandeerd, die leuke wandbekleding is precies in de kleur die jij wilt en het patroon van het borduurwerk op je handdoeken past bij jouw stijl.

Met handwerken heb je altijd een uniek cadeau

Tobben over wat jij je vriendin gaat geven voor haar verjaardag is verleden tijd. Ga je op kraamvisite en wil je met iets bijzonders aankomen? Met handwerken maak jij een cadeau waarvan je zeker weet dat niemand anders het meebrengt. Een rompertje met daarop de naam van de baby geborduurd of een mooi tafelkleed in een patroon en kleur die precies bij het interieur van de jarige passen. Jouw cadeaus zijn echt uniek!

 

Iedereen kent handwerken als breien, borduren en naaien. Maar er zijn ook minder bekende vormen van handwerken, die net zo leuk en rustgevend zijn.

Kantklossen

Kloskant is een soort kant dat, zoals de naam al zegt, met klosjes wordt gemaakt. Het zijn heel dunne draden, waardoor een heel fijn kantwerk ontstaat. De klosjes worden altijd in paren gebruikt die gedurende het hele werk bij elkaar blijven. Om de klosjes wikkel je draden, en door het over elkaar slaan van de klosjes ontstaan patronen. Na een bepaald aantal slagen wordt een naald in het werk gestoken om alles op zijn plaats te houden tot het kantwerk stevig genoeg is. Een ervaren kantklosser kan met honderden klosjes tegelijk werken. Echt een kunstvorm.

Naaldkanten

Naaldkant is een soort kant dat wordt gemaakt met een naald. Het is ontstaan in de zestiende eeuw, toen men rafelende randjes aan hemden verstevigde met een festonsteek. Later werden patronen van die losse draadjes gemaakt om de (rafelende) kleding te versieren. Tegenwoordig worden vooral kleedjes en versierselen voor linnengoed gemaakt met naaldkant, maar je kunt er ook schilderijen mee maken.

Macramé

Macramé is het met de hand knopen van draden zodat een patroon ontstaat. Je kunt er bijvoorbeeld armbandjes van maken, maar ook meer ingewikkelde (gebruiks)voorwerpen. De geknoopte plantenhangers, die zo uit de jaren zeventig lijken te zijn weggelopen, zijn wellicht het meest bekend. Maar, je kunt er ook wandversieringen mee maken, en zelfs kussens. Het garen dat gebruikt wordt voor macramé is steviger dan haakgaren zodat het tegen een stootje kan.