Dierproefvrije cosmetica: vriendelijk voor dieren, de planeet en voor jou
Body & Mind

Dierproefvrije cosmetica: vriendelijk voor dieren, de planeet en voor jou

We kennen de beelden van dieren waarop dierproeven worden uitgevoerd. In grote delen van de wereld zijn dierproeven helaas nog steeds toegestaan, in de EU is dat gelukkig al lang verboden. Want wie wil er nu lippenstift, shampoo of zeep gebruiken waar een dier voor heeft moeten lijden, terwijl er genoeg alternatieven zijn? Voor dierproefvrije cosmetica hoeft geen dier te lijden. Maar er zijn veel meer voordelen, voor de planeet én voor jou. Wil je weten welke voordelen dierproefvrije en vegan cosmetica hebben?

Wat betekent 'dierproefvrij' eigenlijk?

Dierproefvrij betekent dat er tijdens het productieproces geen dieren zijn gebruikt voor het testen van producten of ingrediënten. De producten en ingrediënten mogen ook niet door een derde partij op dieren zijn getest. Dierproeven zijn in delen van de wereld inmiddels verboden.

Sinds wanneer zijn dierproeven verboden?
Met ingang van 11 september 2004 heeft de Europese Unie het testen van cosmetische producten op dieren binnen de EU verboden. Sinds 1997 waren dierproeven in Nederland al verboden. In maart 2013 werd in de Europese Unie een nieuwe wet van kracht. Het was vanaf dat moment illegaal om op dieren geteste cosmetica te verkopen in Europa, ook als deze tests buiten Europa plaats vonden. Dat geldt niet alleen voor producten, ook voor ingrediënten die op dieren zijn getest. Onder cosmetische producten vallen niet alleen lippenstift en mascara, maar bijvoorbeeld ook shampoo, bodylotion, gezichtscrème, tandpasta, parfum en scheerzeep.

Er zit wel een aantal 'maren' aan. Als een product buiten de EU wordt geëxporteerd, bijvoorbeeld naar China, dan mag het daar pas gebruikt worden als China het getest heeft. En dat wordt vaak gedaan op dieren. Ook geldt de wet alleen voor cosmetica en ingrediënten die alleen voor cosmetica worden gebruikt. Sommige ingrediënten in cosmetica worden bijvoorbeeld ook voor geneesmiddelen en schoonmaakmiddelen gebruikt. Die ingrediënten mogen dus wel getest worden op dieren. En bestaat er een milieurisico? Dan mogen ook dierproeven gedaan worden. Wil je echt heel zeker weten dat er op geen enkele manier dieren betrokken zijn geweest bij jouw cosmetica? Kies dan voor vegan cosmetica.

Hoe wordt cosmetica dierproefvrij getest?
Dierproefvrij testen kan met behulp van, in een laboratorium gekweekte, menselijke huidcellen. De cellen gaan in een kweekschaaltje, een bepaald ingrediënt wordt daar aan toegevoegd en vervolgens wordt gekeken of deze stof de huidcellen aantast. Ook kan gebruik worden gemaakt van een 3D model, dat de buitenste laag van de menselijke huid nabootst. Op deze nagemaakte huid worden stoffen getest om te kijken of ze schadelijk zijn. Om te zien of bepaalde cosmetica schadelijk is voor je ogen worden in modellen verschillende eigenschappen van het menselijk hoornvlies nagebootst zodat de stoffen hierop getest kunnen worden.

Wat is vegan cosmetica?
Dierproefvrij wil niet altijd zeggen 'diervrij'. Het kan voorkomen dat dierlijk materiaal gebruikt wordt voor tests. Hoornvliesweefsel dat uit de ogen van een rund gehaald wordt bijvoorbeeld, nadat het dier naar het slachthuis gebracht is. Hierop kunnen verschillende oogirritatie-tests gedaan worden. Voor vegan cosmetica zijn geen dieren gedood of gebruikt. Uiteraard zijn er geen tests op dieren gedaan, maar er mogen ook geen dierlijke materialen gebruikt worden om te testen, zoals in bovenstaande voorbeeld. Daarnaast zijn er geen dierlijke ingrediënten verwerkt in het product, ook niet van dieren die al dood zijn of die diervriendelijk verzorgd worden. Steeds meer producten hebben een speciaal logo op de verpakking dat in één oogopslag laat zien dat een product vegan is. Kijk bij twijfel op de ingrediëntenlijst of raadpleeg de website van de producent. Wordt het daardoor nog niet helemaal duidelijk? Dan is de kans groot dat er toch een dierlijk product in is verwerkt.

Wat zijn de voordelen van vegan cosmetica?
Om te beginnen bespaar je veel dierenleed als je vegan cosmetica gebruikt. Maar er zijn meer voordelen. Zo zitten er minder ingrediënten in vegan cosmetica. Daardoor wordt het een stuk duidelijker wat je op je huid of in je haar smeert. Ook heel prettig als je een gevoelige huid hebt, of last hebt van allergieën. Daarnaast is vegan beter voor de planeet: de veehouderij is van grote invloed op klimaatverandering en als steeds meer mensen over gaan op vegan is de veehouderij steeds minder nodig. En ten slotte: het is beter voor je huid. Vegan cosmetica bevat minder chemische ingrediënten en juist meer water. En uiteindelijk is dat wat je huid het meeste nodig heeft: vocht.