Life & Living

De beste smartwatch van 2022, hoe vind je die?

donderdag, 2 juni 2022
Smartwatches zijn handig, stijlvol en in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het aanbod van deze ‘wearable’ blijft stijgen, waardoor keuzestress op de loer ligt. Hoe kunnen smartwatches jouw leven makkelijker en leuker maken? En, welke smartwatch past het beste bij jou?

Over smartwatches

Smartwatches zijn slimme horloges die je door middel van bluetooth verbindt met je smartphone om van de verschillende functies gebruik te kunnen maken. Een smartwatch heeft een batterij die opgeladen moet worden. Hoe vaak dit moet, hangt af van het merk, het model en de intensiteit van gebruik. Er zijn smartwatches met een vierkant scherm (zoals een telefoon) of met een rond scherm, meer zoals het klassieke horloge. Meestal is het scherm een touchscreen, maar sommige smartwatches kun je alleen bedienen met knoppen. Of, zoals bij de meest bekende smartwatches, is het een combinatie van beide.

Een smartwatch wordt wel eens verward met een fitness tracker. Deze zijn ook smart, maar hebben lang niet de functionaliteiten als een smartwatch. Een smartwatch is namelijk bedoeld als een verlenging van je telefoon, in plaats van een extra accessoire, zoals een fitness tracker.

De 10 meest voorkomende functies van een smartwatch

Van de vele functies op een smartwatch komen onderstaande functies voor op bijna elke smartwatch. 

1) Meldingen van je telefoon weergeven. Denk hierbij aan een e-mailnotificatie, een vriendschapsverzoek op Facebook of een sms-bericht dat je hebt ontvangen. 
2) De telefoon opnemen. Als er een microfoon in je smartwatch zit, kun je elk telefoontje opnemen en beantwoorden met je smartwatch. 
3) Je telefoon zoeken. Ben je je telefoon kwijt? Met je smartwatch heb je die zo gevonden aangezien die een geluid kan laten afspelen op je smartphone.
4) Activiteiten bijhouden. Per dag, week, maand, jaar inzage in je hoeveel stappen, de afstand die je hebt gelopen, hoeveel trappen je hebt beklommen en hoeveel calorieën je hebt verbrand.
5) Hartslag meten. Door je hartslag te meten weet de smartwatch wat je aan het doen bent. Sommige smartwatches geven een melding als je hartslag te hoog is of in rust te laag is.
6) Persoonlijke schermafbeelding (wijzerplaat). Bij de meeste smartwatches kun je de wijzerplaat personaliseren wat betreft apps en kleuren.
7) Verschillende bandjes. Bij de meeste smartwatches kun je de band verwisselen, zodat je deze kunt aanpassen naar je smaak of het moment.
8) Verbinden met het internet. De meeste smartwatches maken gebruik van het internet van je smartphone. Als je je smartwatch wilt gebruiken zonder je telefoon bij je te hebben, kun je in bepaalde modellen een simkaart plaatsen. Zo kan jouw smartwatch ook zonder smartphone gebruik maken van internet om de functionaliteiten te behouden. 
9) Contactloos betalen. Aan sommige smartwatches kun je je betaalpas koppelen om in winkels contactloos te betalen. 
10) Waterdicht. Ben je een fanatieke zwemmer? Laat je vaak iets uit je handen vallen? Kies dan voor een smartwatch die helemaal waterdicht is. 

De drie meest populaire smartwatches


• Apple Watch SE
De smartwatches van Apple zijn wereldwijd het bekendst en meest verkocht. Ze zijn stijlvol, snel en het lijkt net alsof er een mini-smartphone om je pols zit. 
Voordelen: Naast de gebruikelijke functies houdt deze watch ook sportactiviteiten bij, kun je de lampen in je woning uit- en aanzetten en kun je tot wel 50 meter diepte in het water.
Nadelen: Dit is één van de duurste smartwaches (boven de €269,-) en is alleen te gebruiken met een Iphone. 


• Samsung Galaxy Watch 4
De Samsung Galaxy Watch is een prachtige watch als je de klassieke ronde wijzerplaat wilt behouden. 
Voordelen: Goede prijs (vanaf €150) en heeft bijzonder veel extra functies voor iedereen die meer inzicht wilt krijgen in hun mate van gezondheid. 
Nadelen: Kan samen met elke telefoon gebruikt worden, behalve met een Iphone.


• Fossil Gen 6

De Fossil Gen 6 is een super smartwatch die kan verbinden met elke andere telefoon. Door de diamantjes is dit een smartwatch die nog meer op een normaal horloge lijkt.
Voordelen: Deze smartwatch is compatibel met zowel Android smartphones als Iphone’s. Daarnaast heeft deze smartwacht grotere speakers waardoor je muziek kunt afspelen.
Nadelen: omdat dit het nieuwste model van Fossil is, is de prijs aan de hoge kant (€239,-). Een ander nadeel is dat deze smartwatch alleen spatwaterdicht is: je kunt er niet mee douchen of zwemmen.