Baking soda soda kun je veelzijdig gebruiken. Van schoonmaakmiddel tot verzorgingsproduct.
De honderd-en-één mogelijkheden van baking soda
Home & Garden

De honderd-en-één mogelijkheden van baking soda

Dat je lekkere koekjes bakt met baking soda en dat het deeg van cakebeslag er goed mee rijst, wist je wellicht al. Maar wist je dat je dit wonderlijke poeder voor veel meer dingen kunt gebruiken dan alleen bakken? Van schoonmaakmiddel tot verzorgingsproduct; met baking soda kun je ontzettend veel doen.

Wat is baking soda
Baking soda (natriumbicarbonaat) is in het Nederlands ook wel bekend onder de naam 'zuiveringszout', en komt van nature voor in gesteente. Baking soda is een bestanddeel van bakpoeder en zorgt er voor dat deeg of beslag rijst. Ook wordt het vaak gebruikt als stabilisator en zuurteregelaar. Het is iets anders dan schoonmaaksoda, dat veel agressiever is dan baking soda. Je kunt daar ook absoluut niet mee bakken!

Baking soda is een milieuvriendelijk alternatief voor verschillende schoonmaakmiddelen. Dit komt voornamelijk door de bindende werking die de soda heeft. Vieze geurtjes bijvoorbeeld, hechten zich aan het poeder, waardoor je het bijvoorbeeld gebruikt om deodorant mee te maken, zweetplekken uit kleding te krijgen of nare geurtjes in de koelkast te verhelpen. Om maar een paar toepassingen te noemen.

Theeaanslag verwijderen
Zwarte randen in je theemok, en hoe je die ook te lijf gaat met een schuursponsje, je krijgt ze er niet uit. En de binnenkant van de theepot is al helemaal een uitdaging met zijn smalle opening, tuit en oor. Strooi wat baking soda in de theepot of de mok, verdeel het met een vochtig sponsje zo goed mogelijk over het oppervlakte of doe er een klein beetje water bij. Beweeg de mok of pot zo, dat het water over het oppervlakte verdeeld wordt. Wacht een paar minuten. Ga er daarna nog een keer over heen met een schuursponsje, en de aanslag is verdwenen. Voor de binnenkant van de tuit van de theepot kun je het beste een pijpenrager gebruiken.

Nare geurtjes
Een koelkast die niet fris ruik, een prullenbak die stinkt, een vreemde geur in de auto. Je lost het allemaal op met een paar eetlepels baking soda. Strooi wat baking soda op de bodem van de prullenbak, zet een kopje met wat soda in de koelkast en plaats een geopend pakje soda in de auto, en de nare geurtjes worden opgenomen door het poeder. Na ongeveer drie maanden is het tijd om de soda te vervangen. Beginnen je schoenen te ruiken? Strooi er wat baking soda in, laat het een nacht staan en klop de soda er weer uit als je de schoenen de volgende dag weer aantrekt. Heb je uien of een sterk geurende groente gesneden op een houten plank en krijg je de geur er niet meer uit? Strooi wat baking soda op het plankje, schrob het hout goed en spoel het af met stromend, koud water.

Kleding wassen
Was je kleding vaak op dertig graden? Dat is beter voor het milieu dan wassen op hogere temperatuur, maar zweetlucht gaat vaak niet uit je kleding als je op een lagere temperatuur wast. Voeg je naast het gebruikelijke wasmiddel een half kopje baking soda toe, dan verdwijnen de zweetluchtjes wel. Bovendien werkt zuiveringszout als een natuurlijke kleurversterker. Je kleding komt dus met mooie, krachtige kleuren de wasmachine uit.

Tegen jeuk
Ben je gestoken door een mug, bij of kwal, of ben je in aanraking gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Meng wat baking soda met water zodat je een stevig papje krijgt, en smeer dat in een dun laagje over de plek op de huid (nooit in je ogen) om de jeuk te verlichten.

Bloedvlekken
Zit er een (opgedroogde) bloedvlek in je kleding? Laat de stof met de vlek een paar uur weken in koud water met twee eetlepels baking soda. Hoe verser de vlek, des te makkelijker gaat hij er uit. Zit de vlek er al wat langer, was de kleding dan na het weken in de wasmachine.

Bloemen
Heb je bloemen in een vaas? Met een theelepel baking soda in het water blijven de bloemen langer mooi. Zorg er wel voor dat de stelen goed zijn afgesneden, zodat de bloemen het water goed kunnen opnemen.

IJs
Heb je in de winter een gladde stoep door ijs of opgevroren sneeuw? Gebruik in plaats van strooizout baking soda. Als ijs in aanraking komt met soda smelt het.

Stickers
Wil je stickers verwijderen maar blijft er een restje lijm achter dan je niet weg krijgt? Meng wat water met baking soda tot een pasta en wrijf het op de lijm. Laat het een paar minuten zitten en verwijder het vervolgens met een warme, vochtige doek.

Onkruid
Last van onkruid tussen de tegels? Strooi wat baking soda in de voegen tussen de tegels. Het onkruid gaat dood en de soda voorkomt dat er nieuwe plantjes groeien.

Brandend maagzuur
Bij brandend maagzuur los je een halve theelepel baking soda op in een glas lauwwarm water. Rustig opdrinken en het werkt als een maagzuurremmer.

Scrub voor je gezicht
Baking soda heeft een reinigende werking op de huid. Maak van één eetlepel lauwwarm water en drie eetlepels baking soda een papje en smeer dit op je gezicht. Na een paar minuten spoel je het af met lauwwarm water. Deze scrub kun je ook gebruiken voor je voeten.

Voetenbad
Voeg één eetlepel baking soda toe aan een teiltje warm water. Het werkt tegen nare geurtjes, maar helpt ook het eelt onder je voeten zachter te maken zodat je dit beter kunt verwijderen.

Afvoer
Is de afvoer verstopt, of wil je voorkomen dat hij verstopt raakt? Gooi er een half kopje baking soda in en spoel dat door met wat kokend water. Het beste werkt dit voordat je naar bed of naar je werk gaat, zodat het een tijdje kan inwerken.

Wc schoonmaken
Doe een kopje baking soda in de wc en gooi er vervolgens een kopje azijn bij. Laat dit ongeveer een kwartier staan en spoel de wc dan door.

Douchegordijn schoonmaken
Strooi wat baking soda op een spons en neem hiermee het douchegordijn af. Spoel het daarna goed af met water.

Heb je nog geen baking soda in de kast staan? Ren dan naar de winkel en sla een paar pakjes van dit multifunctionele poeder in!