Het is mooi weer, we begeven ons weer meer buiten (in de eigen tuin!) en de kinderen struinen door bosjes en struikgewas. Heerlijk natuurlijk, maar toch is het oppassen geblazen. Met de start van het lenteseizoen is ook de teek weer actief. Van 22 t/m 26 juni is het de week van de teek en wordt er extra aandacht gevraagd voor de risico’s van een tekenbeet.
Een teek is een kleine spinachtig beestje van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Hij is zo klein, dat je ‘m met het blote oog bijna niet ziet. Een teek voedt zich met het bloed van dieren en mensen en kan de Borrelia bacterie bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Daarom kun je een tekenbeet beter voorkomen dan genezen.
Teken vind je vooral in hoog schaduwrijk gras, en in dode bladeren bij bomen en struiken. Over het algemeen vallen teken dus niet uit de boom. Het is lastig om met een huis- tuin- of keukenmiddel jezelf te beschermen tegen een tekenbeet, maar gelukkig kun je wel voorzorgsmaatregelen treffen.
Je ziet een teek bijna niet en ook van een tekenbeet voel je bijna niets. Een teek die zich nog niet heeft volgezogen met bloed kun je herkennen als een klein zwart puntje op de huid. Ben je gebeten door een teek dan heeft hij zich na een paar dagen volgezogen met bloed en lijkt hij op een bruine/grijze erwt. Een tekenbeet kan, net als een muggenbeet, jeuken. Soms krijg je rondom de tekenbeet een rode plek.
Heb je een teek gespot? Verwijder hem dan zo snel mogelijk. Een teek verwijderen is niet moeilijk, wel is het een precies werkje. Om een teek te verwijderen heb je een tekentang nodig. Probeer de teek niet te verwijderen met je nagel of een pincet, hiermee lukt het niet om de teek volledig te verwijderen. Een tekentang werkt als volgt:
Lees ook:
- Handige trucjes om een wesp op afstand te houden
- Jeukende muggenbulten? Deze 10 huismiddeltjes werken direct