Life & Living

5x leuke en originele citytrips waar je niet zo snel aan denkt

donderdag, 1 augustus 2019

Hè, heerlijke zo’n citytrip! Even een weekendje weg, genieten van een ander land, stad en cultuur. Gezellig met vriendinnen of familie, of gewoon eens even lekker alleen! Nu je hebt besloten er even tussenuit te gaan, komt het leukste (en misschien wel moeilijkste) gedeelte… Waar gaat je citytrip naar toe? Superleuke bestemmingen zijn natuurlijk een weekendje weg naar Londen, Lissabon, Madrid of Barcelona, maar wat als je daar al geweest bent! Of als je gewoon eens iets heel anders wilt…

Wij verzamelden de leukste citytrips binnen Europa waar je misschien niet zo snel aan denkt. Wat wordt jouw volgende weekend weg?

1. Ljubljana, Slovenië

Ljubljana is misschien wel de mooiste stad, waar je nog niet geweest bent. Hoewel klein in omvang, is Slovenië groot in persoonlijkheid. De universiteitsstad Ljubljana, inclusief middeleeuws kasteel, leuk gekleurde huizen en gezellige straatjes, is dan ook perfect voor een citytrip. Een paar jaar geleden nog verkozen tot “Europese Groene Hoofdstad”, wandel je in Ljubljana heerlijk langs de rivier, en proef je de lekkerste gebakjes op één van de vele terrasjes. Of maak een dag uitstapje naar één van de prachtige meren in de omgeving! Als echte smeltkroes van Italië, Kroatië en Oostenrijk is Ljubljana een topbestemming, met het beste van alle drie de landen!

2. Toulon, Frankrijk

Dat heerlijke Zuid-Frankrijk met z’n prachtige bezienswaardigheden, mooie stranden, gezellige dorpjes en heerlijk eten en wijn blijft een favoriete bestemming. Maar ben je ook wel eens in Toulon geweest? Toulon is de hoofdplaats van het departement Var en staat vooral bekend om z’n haven. Maar naast de grote haven heeft de stad ook een leuk oud-centrum met een prachtige kathedraal uit de 11e eeuw, verschillende gezellige pleinen en winkeltjes. Breng ook een bezoekje aan de berg Mont Ferron. In 6 á 7 minuten brengt een kabelbaan (de enige aan de Middellandse zee!) je naar de top van de berg. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse zee. Een aanrader is ook zeker om de top van de berg te bezoeken tijdens de zonsondergang!

3. Akureyri. IJsland

Houd je van natuur? Dan is Akureyri zeker een top bestemming! Blijf dan ook niet alleen in het centrum van dit stadje hangen, in de omgeving heb je namelijk fantastische plekken. Denk aan de indrukwerkkende Godafoss waterval, de warmwaterbronnen Myvatn (neem je zwemkleding dus mee!), een wandeling door het vulkaanlandschap Dimmuborgir, de mud pots bij Namafjall Hverir en als je geluk hebt… zie je misschien ook nog het Noorderlicht!

4. Tirana. Albanië

Niet je typische citytrip, maar wel een stad vol verhalen. Hoofdstad Tirana heeft het communistische deken van zich af weten te schudden en is nu een heerlijke stad met een Italiaans-Ottomaans Balkansfeertje. Een aanrader is dan ook zeker om een wandeltour te doen. Of bezoek één van de inmiddels-tot-museum-omgebouwde-bunkers van de communistische ex-dictator Enver Hoxha. Naast een intrigerende geschiedenis, heeft Tirana ook zeker een hippe en kunstzinnige kant. Dat bewijzen o.a. de vrolijke elektriciteitskastjes vol cartoon en filmfiguren wel! De stad maakte de laatste jaren een flinke transformatie door: van saai naar kleurrijk en verrassend. Een bezoekje aan de hippe wijk Blloku is dan ook zeker de moeite waard. Kortom, een heerlijke stad om rond te dwalen!

5. Kaunas, Litouwen

Kies je voor Kaunas? Dan kies je voor een karakteristieke stad vol historie en kunst. De tweede stad van Litouwen is namelijk verkozen tot culturele hoofdstad van Europa 2022. En met de hoeveelheid musea, galerijen en opmerkelijke architectuur is dat ook geen wonder! De voormalige Litouwse hoofdstad heeft genoeg te bieden. Bezoek het 14e-eeuws kasteel in Santaka Park, maak een ritje met de oudste kabeltreinen van het land voor een panoramisch uitzicht op de stad. Geniet van het typisch Litouwse eten zoals koude bietensoep (zomerse favoriet!) of traditionele wildgerechten in Vilniaus Street, een straat in het hart van de geplaveide oude stad, vol met restaurants en bars.