wijn nederlandse wijn druiven druivenstok
Life & Living

Nederlandse Wijngaarden en Wijnhuizen: Ontdek de Smaakvolle Wereld van Nederlandse Wijnen

woensdag, 19 juni 2024

In Nederland zijn steeds meer wijngaarden en wijnhuizen te vinden. Ondanks dat het klimaat niet altijd gunstig is voor wijnbouw weten Nederlandse wijnboeren steeds beter om te gaan met de omstandigheden en produceren ze steeds meer kwaliteitswijnen. We hebben een aantal van de meest bekende en succesvolle wijngaarden in Nederland voor je geselecteerd.

 

Frysling

Frysling is een wijngaard in Friesland, in het plaatsje Twijzel. Het is in 2002 opgericht en heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd met hun kwaliteitswijnen. Frysling verbouwt de druivenrassen Solaris en Johanniter, die voornamelijk in Duitsland en Friesland verbouwd worden. Op deze manier proberen ze de Friese terroir tot uitdrukking te laten komen in hun wijnen.

 

Wijngoed Thorn

Gelegen in het pittoreske Thorn in Limburg, is Wijngoed Thorn een van de oudste en meest bekende wijngaarden van Nederland. Op dit wijngoed worden zowel klassieke witte druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Gris verbouwd, als nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat. De wijnen van Wijngoed Thorn hebben meerdere prijzen gewonnen en worden ook internationaal erkend.

 

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam is gevestigd in de hoofdstad van Nederland en is daarmee één van de weinige stads-wijnmakerijen van het land. Chateau Amsterdam is gevestigd op een voormalig industrieterrein in Amsterdam-Noord en heeft het doel om duurzame en hoogwaardige Nederlandse wijnen te produceren. Chateau Amsterdam werkt nauw samen met diverse Nederlandse wijnboeren en staat bekend om hun moderne aanpak.

 

Apostelhoeve Maastricht

De Apostelhoeve, gelegen op de Louwberg in Maastricht, is een van de oudste wijngaarden van Nederland. Sinds 1970 heeft dit wijngoed een lange geschiedenis van wijnbouw in Limburg. Bekend om hun kwaliteitswijnen, maakt de Apostelhoeve gebruik van klassieke druivenrassen zoals Riesling en Auxerrois. Regelmatig worden de wijnen van Apostelhoeve geprezen door zowel wijnliefhebbers als experts.

 

Norbertinessenpriorij Sint Catharinadal

Sint Catharinadal, een Norbertinessenpriorij gelegen in Oosterhout, Noord-Brabant, herbergt een bijzondere wijngaard. Al eeuwenlang verbouwen de Norbertinessen hier wijn. Ze zijn gespecialiseerd in het produceren van kwaliteitswijnen van de rassen Pinotin en Johanniter. Deze wijnen hebben een unieke smaak en worden met veel passie en vakmanschap gemaakt door medewerkers en vrijwilligers.

 

De Kleine Schorre

De Kleine Schorre is een wijngoed gelegen in Zeeland, in het plaatsje Dreischor. De wijngaard is opgericht in 2001 en staat bekend om hun kwaliteitswijnen die gemaakt worden van klassieke druivenrassen zoals Pinot Gris en Rivaner. De ligging aan de kust zorgt voor een uniek terroir en geeft de wijnen een bijzondere smaak. Je kunt voor proeverijen zeker terecht bij De Kleine Schorre.

 

Domein Holset

In het Limburgse heuvellandschap, in het plaatsje Holset, bevindt zich Domein Holset. Opgericht in 2006, heeft dit domein zich gespecialiseerd in het verbouwen van diverse druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Noir. Domein Holset staat bekend om zijn duurzame en biologische werkwijze en het streven naar hoge kwaliteit wijnen. De locatie biedt daarnaast ook overnachtingsmogelijkheden en wijnproeverijen aan.

 

De Wijngaardsberg

De Wijngaardsberg is gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, in Ulestraten. Het is opgericht in 2002 en staat bekend om hun kwaliteitswijnen die gemaakt worden van onder andere de druivenrassen Müller-Thurgau en Riesling. De ligging op de zuidhelling van de Wijngaardsberg zorgt voor optimale zonnestraling en draagt bij aan de unieke smaak van de wijnen. Er worden regelmatig proeverijen en evenementen georganiseerd.

 

De Reestlandhoeve

De Reestlandhoeve, gelegen in het Overijsselse dorpje Balkbrug in het Reestdal, staat bekend om hun kwaliteitswijnen die gemaakt worden van diverse druivenrassen zoals Regent en Johanniter. Het is opgericht in 2007, werkt volledig biologisch en duurzaam en laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Ga vooral gezellig langs voor een rondleiding of proeverij.

 

Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein is gelegen in het Gelderse Erichem, in de Betuwe. Het wijngoed is opgericht in 2004 en is uitgegroeid tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Het Betuws Wijndomein produceert een breed scala aan wijnen, van frisse witte wijnen tot stevige rode wijnen. Ze staan bekend om hun gastvrijheid en organiseert regelmatig evenementen en activiteiten voor wijnliefhebbers.

 

De Tappenmars

Wijnmakerij De Tappenmars, gelegen in het Overijsselse dorpje Wierden, werd gesticht in 2007 en biedt hoogwaardige wijnen gemaakt van diverse druivenrassen zoals Cabernet Cortis en Solaris. De Tappenmars streeft naar een volledig biologische en duurzame werkwijze, waarbij de natuur zoveel mogelijk vrij spel krijgt. Bezoek De Tappenmars voor een rondleiding of een smaakvolle proeverij.

 


Met een groeiende reputatie als wijnproducent en een toenemende interesse van wijnliefhebbers over de hele wereld, is de toekomst van de Nederlandse wijnindustrie veelbelovend. Met zijn diverse wijngaarden en kwaliteitswijnen heeft Nederland zeker een plekje veroverd op de wereldkaart van de wijnbouw. Bezoek een van deze plekken en proef de unieke smaken van de Nederlandse wijnen. Cheers!

 

Lees ook: