Bijna ieder huishouden heeft een voorraadkast of -lade. Bij de één is hij netjes en ordelijk gevuld, bij de ander puilt hij uit en kan je niets terug vinden, bij een derde staat er veel in, maar net niet dat wat je nodig hebt. Een goede voorraadkast bijhouden is een hele kunst. We geven je een paar tips en trucs zodat in jouw voorraadkast alles staat dat je nodig hebt en je dit meteen kunt vinden.
De geschiedenis van de voorraadkast
Waarom hebben we eigenlijk een voorraadkast? Omdat het handig is al je etenswaar bij elkaar te hebben? Helemaal waar. Maar hoe is het fenomeen ontstaan en wanneer zien we de eerste voorraadkasten in de geschiedenis?
In de late middeleeuwen zien we in de steenhuizen, waar de rijkere mensen woonden, al aparte kamers voor het opslaan van voedsel. In die kamer werd meestal niet alleen het voedsel opgeslagen, maar werden ook bewerkingen en bereidingen gedaan. Zo kon je een aparte kamer voor brood hebben, voor vlees en voor alcoholische dranken. De persoon die verantwoordelijk was voor een bepaalde kamer werd een ‘pantler’ genoemd. Daar komt de naam 'pantry' vandaan, de Engelse benaming voor voorraadkast. Deze kamers lagen meestal in dat deel van het huis waar het koeler was, zoals de noordkant van een woning (waar de minste zon kwam) en de kelder. Want hoe koeler, des te langer waren de goederen houdbaar.
In de loop van de eeuwen verscheen in steeds meer huizen een plek waar voorraad bewaard werd. In huishoudens waar voor minder grote gezelschappen gekookt hoefde te worden – en dat waren verreweg de meeste huishoudens – werd het eten bereid in de keuken en was een hele kamer voor bijvoorbeeld vlees of brood niet nodig of beschikbaar. Houdbare waren in blikjes, potjes en zakjes zoals we dat nu kennen had men nog niet, maar aardappelen, gedroogde appels en gepekeld vlees moesten ergens bewaard worden. In een schuurtje, als je dat had, of een koele hoek in een woning.
Houdbare waar
Later, op het moment dat 'houdbaar' in opmars kwam, kregen veel woningen een vaste plaats waar producten opgeslagen werden. Omdat koel en donker twee voorwaarden zijn voor een langere houdbaarheid was het meestal een afgesloten kast of een kelder. De beste plaats was meestal in of direct naast de keuken, omdat dit het meest praktisch was. Nog later, met de komst van 'lang houdbaar', kregen voorraadkasten meer het uiterlijk van een echte kast en werd deze niet alleen gevuld met groente en fruit, maar ook met andere huishoudelijke zaken zoals keukenrollen, schoonmaakspullen, serviesgoed en lucifers. Tot het moment dat de voorraadkast is zoals we hem nu kennen: de plaats waar je alle praktische spullen bij elkaar hebt.
Wat moet ik altijd in huis hebben?
De 'ijzeren voorraad'. Dat is hoe we de artikelen noemen die je altijd in huis moet hebben. Het voordeel van de ijzeren voorraad is dat je ze makkelijk kunt combineren met verse producten zodat je snel een goede en gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Altijd handig als de planning anders loopt dan je had gedacht. Dit zijn de artikelen die je in je voorraadkast moet hebben, hoe klein of groot die kast ook is:
· Pasta en/of rijst
· Bonen en/of peulvruchten, in blik of gedroogd
· Vis in blik
· Zout, peper en andere droge specerijen & kruiden
· Groente in blik en/of fruit in blik
· Noten en gedroogd fruit
· Olijfolie en/of zonnebloemolie
· Tomaten in blik
· Soep, in blik of zak, of als poeder
· Houdbare melk
· Pak crackers en/of beschuit
· Water, in flessen of kartonnen
Omdat een ijzeren voorraad niet eeuwig goed blijft, is het belangrijk eens in de zoveel tijd je voorraadkast te inspecteren en alle producten op de houdbaarheidsdatum te controleren.
Waar blijft voedsel het langste goed?
Goed bewaren betekent minder snel bederf en dus minder voedselverspilling. Zit er een verpakking om een artikel? Daar staat meestal op bij welke temperatuur je het kunt bewaren. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum (TGT, te gebruiken tot). Dat is iets anders dan de uiterste verkoopdatum (tenminste houdbaar tot, THT). Na die datum kan een product vaak nog wel gegeten worden, alleen kan de kwaliteit wat minder zijn. Vertrouw vooral op je ogen en je neus. Ziet iets er niet meer goed uit of ruikt het vreemd? Niet eten. Ook niet als de TGT datum nog niet verstreken is, er kan bij het productieproces iets fout zijn gegaan of een gaatje in de verpakking zitten waardoor lucht en bacteriën bij het product zijn gekomen.
Niet alles kan in de voorraadkast bewaard worden. Daar is het voor sommige producten namelijk te warm. Een koelkast en vriezer zijn een goede aanvulling. Zet je koelkast op vier graden en de diepvriezer op min achttien graden Celsius. Dit zijn de ideale temperaturen om voedsel te bewaren.
Koel bewaren
Dan leg je het op een koele plaats (tussen de 15 en 25 graden), zoals de kelder of voorraadkast.
Gekoeld bewaren
Dan leg je het in de koelkast.
Er staat niets op of er is geen verpakking
Dan mag de temperatuur niet hoger zijn dan 20 graden. Dat geldt bijvoorbeeld voor brood, groente en fruit. Deze artikelen bederven sneller bij een hogere temperatuur. Denk maar aan het brood dat in de trommel gaat schimmelen en de tomaten die bruine vlekken krijgen bij warm weer.
Na openen gekoeld bewaren
Dan zet je het na openen in de koelkast.
Na openen koel bewaren
Zet het dan in de voorraadkast of kelder na openen.
Hoe organiseer ik mijn voorraadkast?
Puilt jouw voorraadkast uit en kom je soms artikelen tegen die een houdbaarheidsdatum hebben die al twee jaar overschreden is? Dan wordt het tijd een goed opruimsysteem in je voorraadkast aan te brengen.
Het begint met een schone kast. Kruimels en korrels staan slordig en trekken bovendien ongedierte aan. Haal alles uit de kast, bekijk of de houdbaarheidsdata niet verstreken zijn en haal een doekje over alle planken en de vloer.
Heb je brede planken in je voorraadkast? Creëer dan een verhoging voor de achterste rij producten door plankjes te maken die half zo breed zijn als de planken in je voorraadkast. Op die manier steekt de achterste rij een stukje boven de voorste rij uit. Niets wordt dan verborgen achter de voorste rij, je ziet meteen wat er allemaal staat.
Een beetje een open deur, maar zet bij elkaar wat bij elkaar hoort. De bonen, de pasta en rijst, de keukenrollen. Zet dat wat je het vaakste gebruikt vooraan in de kast, en zet alles na gebruik terug waar het vandaag kwam.