Body & Mind

Zeg vaarwel tegen hardnekkige love handles, buikvet en andere probleemgebieden met cryolipolyse!

dinsdag, 2 mei 2023

Zijn er ‘shortcuts’ om vet te verbranden? Een paar kilo afvallen. Dat staat op het wensenlijstje van veel vrouwen. En dat gaat doorgaans niet vanzelf. Naar de sportschool, hardlopen of fietsen, intensief in de tuin werken, op dieet, je leefstijl aanpassen. En dan nog heb je hardnekkig vet rond buik, heupen en bovenarmen dat maar niet wil verdwijnen ... Cryolipolyse kan de oplossing zijn!

 

Hoe werkt dat, afvallen?

Om af te vallen heb je een calorie-tekort nodig. Dat klinkt vervelender dan het is: je hoeft jezelf niet uit te hongeren. Dat is zelfs een heel slecht idee. Wat het wel betekent: minder eten dan je nodig hebt voor je dagelijkse activiteiten. Je lichaam heeft energie nodig om activiteiten uit te kunnen voeren, van hardlopen tot stofzuigen tot boodschappen doen. Die energie haalt je lichaam uit voeding. Eet je net zo veel als je nodig hebt, dan blijf je op gewicht. Eet je (regelmatig) meer dan je nodig hebt, kom je aan. Eet je (regelmatig) minder dan je nodig hebt, dan val je af. Je lichaam gaat dan namelijk over op het verbranden van vet om toch voldoende energie te krijgen voor je dagelijkse activiteiten.

 

Geduld is een schone zaak

Afvallen door middel van minder eten en meer bewegen vraagt geduld. Je valt niet van de ene op de andere dag kilo's af. Ga je meer sporten? Dan moet je er rekening mee houden dat de weegschaal niet altijd zegt dat je bent afgevallen. Hoewel je wel degelijk vet hebt verbrand doet je lichaam tegelijk iets anders: spiermassa aanmaken. Gaat het je om vet verbranden, dan is dat prima. Het vet verdwijnt namelijk vaak op plekken waar het vrouwenlichaam het meestal vasthoudt: op de heupen en de buik. Daarvoor krijg je bijvoorbeeld spiermassa in je benen en armen terug. Maar wat als je echt gewicht wilt verliezen en als sporten en gezond eten niet voldoende werken? Dan zijn er ‘shortcuts’ om vet te verbranden. Eén daarvan is cryolipolyse.

 

Cryolipolyse

Bij cryolipolyse, ook wel bekend onder de naam 'cryotherapie' of 'vetbevriezing', gaat het niet om het verbranden van vet, maar het bevriezen daarvan. Door middel van bevriezing wordt plaatselijk vet verwijderd. Dat zijn vooral de plaatsen waar het vet moeilijk wil verdwijnen, ook bij een gezonde leefstijl, goede voeding en regelmatig sporten. De buik, lovehandles en bovenarmen. Cryolipolyse gaat snel en is vrijwel pijnloos. Afhankelijk van het gebied kan je met een behandeling tot vijf centimeter omvang en dertig procent aan vetcellen verliezen.

 

Hoe werkt cryolipolyse

Cryolipolyse wordt uitgevoerd met behulp van een apparaat. Op de plaats waar je vet wilt verliezen wordt het bindweefsel vastgezogen (vacuüm gezogen) met een koelkop. Vervolgens wordt de temperatuur terug gebracht naar tussen de min negen en min elf graden Celsius. De vetcellen koelen daardoor af naar rond de drie graden. Bij deze temperatuur breken de cellen af, waardoor ze op een natuurlijke manier door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Meestal wordt de huid meteen na de behandeling een paar minuten intensief gemasseerd.

 

Weetjes over vet

Wist je dat een volwassen lichaam in principe geen vetcellen kwijtraakt, ook niet door af te vallen? Tijdens onze kindertijd en pubertijd bouw je een bepaald aantal vetcellen op. Afhankelijk van de leefstijl en genetische aanleg kunnen dat er meer of minder zijn. Vanaf ongeveer het twintigste levensjaar blijft het aantal cellen gelijk. Bij afvallen verliezen de bestaande vetcellen hun inhoud, waardoor de cellen krimpen. Maar ze verdwijnen niet. Dit betekent dat ze dus klaar staan om weer vet op te nemen. Het is een natuurlijk proces dat goed van pas kwam in tijden dat het niet zeker was dat je iedere dag voldoende te eten had. In 'goede' tijden sloegen de vetcellen extra vet op, reserves die het lichaam aan kon spreken als er minder te eten was. In de huidige maatschappij heeft dit voor de meeste mensen echter hun functie verloren, omdat er altijd voldoende voedsel voorhanden is. Met cryolipolyse worden de vetcellen wel echt afgebroken en verdwijnen ze. Ze komen, waarschijnlijk, ook niet meer terug.

 

Onderzoek naar cryolipolyse

Tot nu toe is er namelijk geen wetenschappelijk onderzoek naar deze methode gedaan waaruit een eenduidig resultaat komt. Verschillende onderzoeken en ook reacties van mensen die een behandeling hebben ondergaan, zijn positief. Er zijn tot op heden geen meldingen van littekenvorming of ontstekingen gedaan, en ook lijken de vetwaarden in het bloed en de lever geen afwijkingen te vertonen. De behandelingen werken. Mensen verliezen aantoonbaar vet waardoor het behandelde gebied slanker wordt.

 

De voordelen van cryolipolyse

Er is geen operatie of andere invasieve handeling nodig om de vetcellen af te breken. Je houdt dus geen littekens of andere permanente huidbeschadiging over aan cryolipolyse. Een behandeling is relatief kort. De meeste behandelingen duren veertig minuten tot een uur, afhankelijk van de plaats die je wilt laten behandelen. Het is relatief pijnloos. Hoewel veel mensen aangeven dat het de eerste minuten voelt alsof ze licht geknepen worden, is dat ook het enige ongemak dat wordt gemeld. Wel kunnen er rode plekken of blauwe plekken ontstaan na de behandeling. Die verdwijnen na een tijdje.

 

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Een niet-operatieve behandeling die vet als sneeuw voor de zon laat verdwijnen zonder ernstige bijwerkingen. Toch zit er een aantal minpuntjes aan cryolipolyse.

 

De nadelen van cryolipolyse

Een behandeling is relatief kostbaar. Een cryolipolyse behandeling wordt gedaan met gecertificeerde apparatuur, en die is kostbaar. Bij een behandeling van een uur moet je al snel denken aan een bedrag tussen de vierhonderd en vijfhonderd euro per zone. Zie je een kliniek met lagere prijzen? Deze klinieken maken dan waarschijnlijk geen gebruik van gecertificeerde apparatuur en / of de behandeling gebeurt niet onder toezicht van een cosmetisch arts.

 

Je ziet niet meteen resultaat. Het eerste resultaat zie je meestal een maand na de behandeling, het uiteindelijke resultaat is zichtbaar na drie maanden. Dit komt omdat het lichaam de afgebroken vetcellen op een natuurlijke manier afvoert. Dat kan, afhankelijk van hoe groot de aangepakte plaats was, enkele weken duren.

 

De resultaten op langere termijn zijn nog niet bekend. Hoewel een deel van de vetcellen wordt afgebroken is het nog niet duidelijk of het lichaam deze na verloop van tijd zelf toch weer aanmaakt. Ook is nog niet duidelijk wat de invloed is van leefstijl. Blijf je meer eten dan je nodig hebt voor je dagelijkse activiteiten, dan moet dat extra vet ergens worden opgeslagen. Dan zijn er twee mogelijkheden: of de nog aanwezige vetcellen slaan meer vet op en worden dus groter, of het lichaam maakt nieuwe vetcellen aan om het overschot op te slaan. Wil jij het resultaat vasthouden, dan zal je je leefstijl ook aan moeten passen.