Prijsstijgingen. Bijna niets in Nederland ontkomt meer aan de inflatie. Gas en elektra worden duurder, motorbrandstofkosten stijgen de pan uit en voor een biertje op het terras betaal je meer dan een jaar geleden. Ook de prijzen van voedingsmiddelen ontspringen de dans niet. Volgens het CBS waren in juni 2022 voedingsmiddelen 11,2 procent duurder dan diezelfde maand in 2021. Hoe houd je het bonnetje van de supermarkt zo, dat je aan het einde van de maand niet krap komt te zitten?
Slim inkopen is geld besparen
Jaarlijks gooien we in Nederlander heel wat voedsel weg. Ieder jaar verdwijnt er per persoon ongeveer 34 kilo in de prullenbak. Daar wordt afval als schillen en botjes niet in mee gerekend. We gooien vooral zuivel, brood, groente, fruit en aardappelen weg.
Slim inkopen doen begint met het maken van een boodschappenlijstje. Op die manier voorkom je dat je iets vergeet en terug moet naar de winkel. Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te kleiner de kans dat je boodschappen koopt die je niet nodig hebt. En het bespaart brandstofkosten. Ga vooral niet met honger of lekkere trek naar de supermarkt. Dan ben je snel in de verleiding iets te kopen dat je anders niet had gekocht.
Bij slim kopen hoort ook kijken naar aanbiedingen. Tegenwoordig kun je de folders van verschillende supermarkten online bekijken, je hoeft niet al bladerend door de winkel te lopen. Kijk ook bij aanbiedingen altijd wat je werkelijk nodig hebt.
Is bijvoorbeeld brood, broodbeleg of vis in de aanbieding of liggen er grootverpakkingen, maar krijg je dat niet op voor de houdbaarheidsdatum? Veel producten kun je weken, zo niet maanden bewaren in de diepvriezer. Op de verpakking staat soms hoe lang je iets bij welke temperatuur kunt bewaren, en anders biedt internet uitkomst. Het Voedingscentrum bijvoorbeeld heeft een handige Bewaarwijzer. Op de juiste manier bewaren van voedsel zorgt er voor dat je minder eten weg hoeft te gooien, en dat merk je in je portemonnee.
Veel supermarkten hebben een koelvak waar producten liggen die bijna over hun houdbaarheidsdatum zijn. Kijk daar eens in en stel je flexibel op. Wilde je boontjes eten vanavond maar ligt er een verse pizza in met een houdbaarheidsdatum tot en met vandaag? Die boontjes kunnen wel een dagje wachten, jij eet vanavond voordelig en vers pizza!
Let op met voorverpakte groente. Een zakje gesneden bloemkoolroosjes is duurder dan een bloemkool, en heeft ook nog eens minder inhoud. Dat geldt ook voor blikjes bonen en bijvoorbeeld linzen. Koop je een zak gedroogde linzen, bonen of peulvruchten en bereid je die zelf, dan ben je vele malen voordeliger uit. Bovendien kun je ze gedroogd langer bewaren dan in blik, en neemt het zakje minder ruimte in de voorraadkast in.
Maaltijden onder de 10 euro
'Kook groot' is een handige tip. Kook in één keer een gerecht waar je meerdere porties van kunt maken en vries deze in. Je kunt ook basisgerechten maken, zoals een basis linzensoep, en deze per keer aanvullen met verse groente zodat je iedere keer toch iets anders eet. Kook je aardappelen? Kook dan meteen twee porties en eet de dag daarna gebakken aardappelen.
Linzensoep voor twee personen (basis, vijf euro)
Snipper de knoflook en de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan (met anti-aanbaklaag) en fruit de ui en knoflook. Snijd de wortel in kleine blokjes en bak die even mee. Voeg de komijn, het paprikapoeder en peper en zout naar smaak toe, giet de tomatenblokjes er bij en voeg de rode linzen toe. Roer ongeveer een minuut rustig alles door op een gematigd vuur en voeg dan het bouillonblokje en het water toe.
Kook alles tot de linzen goed gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Roer af en toe goed in de pan om te voorkomen dat de linzensoep aan de bodem blijft plakken. Houd tussendoor het deksel op de pan. Wordt het geheel te dik naar je smaak? Voeg dan nog een beetje water toe. Als de linzen gaar zijn kun je er voor kiezen de soep te pureren met een staafmixer, of zo te laten. Garneer nadat je de soep verdeeld hebt met de verse, in snippers geknipte koriander of peterselie.
Deze linzensoep kun je eten als lunch, maar ook als avondmaaltijd. Bijvoorbeeld met (geroosterd) desembrood of kruidig gebakken aardappeltjes. Gebruik je de linzensoep als basis voor andere gerechten en gaat hij de diepvriezer in? Na het ontdooien kun je een portie aanvullen met bijvoorbeeld 75 gram yoghurt die je door de soep schept nadat je hem weer verwarmt hebt (de yoghurt niet meekoken). Of vul de linzensoep aan met stukjes bleekselderij, of dunne plakjes courgette. De basis linzensoep laat zich makkelijk combineren met allerlei groenten, dus laat je fantasie de vrije loop en experimenteer erop los!
Nasi met kip voor vier personen (acht euro)
of
– Een ui, gesnipperd
– Een halve rode paprika, in reepjes
– Een halve groene paprika, in reepjes
– Een halve prei, in dunne ringen
– Een halve rode peper, zonder zaadjes, in dunne reepjes
– Tomaat, in blokjes, inclusief de zaadjes
Kook de rijst. Doe de olijfolie in een koekenpan of wokpan en bak hierin de kip goudbruin. Voeg het nasipakket of de verse groente toe, doe daar de komijn bij en peper en zout naar smaak. Bak dit op een laag vuur tot de groente gaar is. Vergeet niet af en toe om te scheppen met een houten spatel.
Voeg de afgegoten rijst toe aan de groenten en de kip, bak al omscheppend nog twee minuten en breng alles op smaak met de ketjap. Bak de vier eieren als afzonderlijke spiegeleieren. Verdeel de nasi over de borden en leg de spiegeleieren er bovenop. Garneer eventueel met fijngeknipte peterselie.