Food & Drinks

De keukengadget van 2022: thuis je eten roken

maandag, 14 maart 2022

Sinds de lockdowns hebben veel mensen de culinaire chef in zichzelf ontdekt. We zijn meer gaan experimenteren met verschillende ingrediënten en nieuwe technieken. De restaurants zijn nu (gelukkig!) weer open, maar dat betekent niet dat de trend van thuis bijzondere gerechten creëren verdwijnt. Eén bijzonder keukenapparaat willen we graag onder jullie aandacht brengen: de rookoven. Naast de grote modellen, zijn ook kleinere varianten op de markt gekomen, de zogeheten rookpannen. Menig kookboek is geschreven met de lekkerste recepten voor vlees, vis, groenten en ook kaas.

Wat is een rookoven en wat kun je er mee?
Vroeger werden rookovens gebruikt zodat voedsel langer houdbaar bleef. Pas sinds een paar jaar worden rookovens meer gebruikt voor de krachtige smaak die het aan voedsel geeft en in 2022 blijft deze trend zich voortzetten. Het is een kooktechniek die geliefd is bij zowel amateurs als professionals. De rookoven en rookpan zijn keukengadgets waarmee je thuis je producten kunt roken. Vooral vlees (spareribs), vis (zalm) en groentes (champignons) zijn extra lekker uit de rookpan! Doordat onderin de pan hout (rookmot) met verse kruiden zoals rozemarijn, salie of laurier wordt verbrand, trekt een heerlijke rooksmaak in het voedsel.

Het perfecte rookmot voor je gerechten
Om honderd procent te genieten van de smaken van je rookwaren is de juiste rookmot nodig. Rookmot zijn de houtsnippers om jouw product extra smaak te geven. Rookexperts raden de volgende rookmotten aan per product:

Rundvlees - Hickory rookmot
Varkensvlees - Pecan rookmot
Gevogelte - Appel rookmot
Groenten - Kers rookmot
Voor alles - Beuken rookmot

Als je meer ervaren bent met roken, is het leuk om te gaan experimenteren door verschillende houtsoorten en smaken te combineren.

Extra tips en tricks
• Het is belangrijk om te weten dat terwijl je je product rookt, je het ook gaart. Voor beginners is het daarom een goed idee om te beginnen met zalm of groente. Je voorkomt dan het eten van te kort gegaard voedsel en alle bijkomende risico’s daarvan.
• Is je vlees of vis te hoog voor in de rookpan? Dan kun je de bovenkant van de pan afdekken met aluminiumfolie in plaats van de deksel om toch grotere producten te roken. Zet de rookpan dan in de oven, in plaats van op het fornuis, omdat het rondom anders niet heet genoeg wordt.
• Als je gerookte waren klaar zijn, is het verstandig om niet direct en te snel de deksel van de pan te halen. Doe dit rustig, geleidelijk en met beleid onder de afzuigkap, want anders ga je de rooklucht nog een aantal uur in je huis ruiken.
• Ben je bang dat je vlees of vis gaat uitdrogen? Probeer dan een pannetje met water naast de rookpan te zetten. Doe er alleen niet te veel water in, anders heb je de kans dat het gaat stomen.