Lekker ontspannen: een dagje sauna
Life & Living

Lekker ontspannen: een dagje sauna

Naar de sauna. Een heerlijk dagje voor jezelf en nog goed voor je gezondheid ook! In de sauna staat de tijd even stil, je hoeft even niets en kunt rustig ontspannen. Is het de eerste keer dat je een sauna bezoekt? Dan heb je vast een paar vragen. Want hoe gaat dat eigenlijk, een saunabezoek? Welke volgorde doorloop je en wat zijn de regels?

Wil jij alles halen uit je saunabezoek? We hebben vijf tips voor je om er een heerlijk ontspannen dag van te maken.

 

De juiste voorbereiding

Bereid je lichamelijk en geestelijk voor door alles stap voor stap te doen. Rustig uitkleden, spullen in het kluisje en daarna onder de douche. Vervolgens met je voeten vijf tot tien minuten in het voetenbad.

 

De juiste volgorde

Het is slim om van te voren te kijken hoeveel cabines er zijn, welke temperaturen ze hebben en hoe lang je daar wilt zijn. Luister altijd naar je lichaam. Wil je tien minuten de cabine in, maar geeft je lichaam aan dat het na vijf minuten genoeg is? Ga dan de warmte uit. Na de sauna loop je buiten een rondje, daarna koel je verder af onder de douche of in het dompelbad. Na het afkoelen ga je weer met je voeten in het voetenbad. Daarna neem je even rust, bijvoorbeeld door een kwartier op een rustbank te gaan liggen of naar het restaurant te gaan voor een hapje of drankje. Daarna begin je een nieuwe sauna ronde. Aangeraden wordt maximaal drie keer op een dag een cabine te bezoeken en daar niet langer dan tien minuten te blijven. De hitte heeft namelijk best impact op je lichaam.

 

Drink voldoende

In de sauna transpireer je meer dan gebruikelijk. Ook in het stoombad, waar het heel vochtig is, en je dus niet goed merkt dat je transpireert. Je verliest vocht, dat je lichaam wel nodig heeft. Drink daarom gedurende het bezoek voldoende, en vermijd daarbij alcohol. Dit droogt je lichaam juist nog meer uit. Begin al met wat extra water drinken voordat je de cabine in stapt en neem ook wat extra water na je bezoek op weg naar huis. Krijg je hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk niet voldoende gedronken. Let ook op de hoeveelheid zout; met transpireren verlies je zouten. Een handje chips of een kopje bouillon is dus een goed idee.

 

Neem een extra handdoek mee

Doe je meerdere rondes, dan wordt je handdoek na verloop van tijd vochtig door het afdrogen na het douchen. Ook kan je het gevoel krijgen dat de handdoek niet meer zo hygiënisch is als je er een paar keer op hebt gezeten. Een extra handdoek is dus altijd prettig, bijvoorbeeld voor het afdrogen na de laatste keer douchen. Een badjas meenemen is ook aan te raden. Bij de meeste sauna’s kun je een badjas huren, maar je eigen badjas zit toch altijd het lekkerst.

 

Kijk op de website van de sauna die je wilt bezoeken

Op de website staat vaak de route die je kunt volgen, zodat jij je alvast kunt voorbereiden en een keuze kunt maken uit de verschillende cabines. Daarnaast vind je de regels van de betreffende sauna. Het is handig je van te voren in te lezen om een ongemakkelijke situatie te voorkomen. Kijk op welke dagen het ‘badkledingdag’ is en of ze bijvoorbeeld een dag voor alleen vrouwen hebben.

 

Om het bezoek voor iedereen zo prettig mogelijk te maken, is er een aantal regels waar je je aan dient te houden.

 

Naakt

Dat is vooral heel praktisch; de transpiratie kan makkelijker weg en je kunt je beter afspoelen dan wanneer je bijvoorbeeld een badpak aan hebt. Het is dus ook veel hygiënischer. Het is heel normaal dat je naakt bent in de sauna. Ga niet staren naar anderen en maak geen show van je naaktheid. Overigens hebben de meeste sauna’s ook dagen waarop badkleding verplicht is. Dit is voor de mensen die zich naakt niet comfortabel voelen. Sommige sauna’s hebben zelfs vrouwendagen, waarop alleen vrouwen naar binnen mogen. Kijk dus altijd op de website of er een speciale dag is waarbij jij je comfortabel voelt.

 

Badjas

In de rustruimte, op het terras en de horeca is een badjas verplicht, vanuit hygiënisch oogpunt. Een handdoek omslaan is niet voldoende. Bovendien is je handdoek al gebruikt in de sauna, en dus waarschijnlijk vochtig. Ook slippers worden aangeraden in verband met de hygiëne.

 

Handdoek

In de sauna wordt een handdoek gebruikt om op te zitten of te liggen zodat de transpiratie van je lichaam niet in het hout van de cabine trekt. Heeft de sauna die je bezoekt ook een stoombad? Dan laat je de handdoek juist buiten. In een stoombad is je handdoek binnen een paar seconden doorweekt. De banken worden schoongespoeld door het water dat regelmatig uit de muren sproeit.

 

Bekenden

De meeste mensen gaan naar een sauna waar de kans klein is dat je een bekende tegenkomt. Dat is toch een beetje ongemakkelijk. Kom je toch iemand tegen die je kent? Begroet elkaar kort en ga daarna gewoon verder met je gang door de sauna.

 

Contact

Het is verleidelijk als je als stel naar de sauna gaat; knuffelen of aan elkaar zitten. Maar dat wordt gezien als ongepast. Medewerkers van een sauna letten hier scherp op en spreken stelletjes erop aan.

 

Stilte

De meeste mensen die naar de sauna gaan, houden van rust. Rust en stilte brengen ontspanning. Laat je telefoon in het kluisje, praat zachtjes en beweeg je rustig als je in de rustruimte of horeca bent. Zit je in de sauna, ga dan niet kletsen, maar geniet van de stilte en de warmte.

Welke sauna past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten sauna’s. De meeste wellness centra hebben de ‘klassieke’ sauna; de ‘opgietsauna’ (ook wel bekend als Finse kelosauna). Maar er zijn bijvoorbeeld ook infraroodsauna’s, stoomsauna’s, lichttherapiesauna’s, lavendelsauna’s en zoutsteenmijnsauna’s. Lees je goed in om te bedenken welke sauna het beste bij jou past en kies een sauna die deze vorm aanbiedt. Op de website van de betreffende sauna kun je kijken of de sfeer je aanspreekt, je komt er tenslotte voor de rust en ontspanning!