Zelfhulpboeken
Body & Mind

Zelfhulpboeken: lees je naar een betere versie van jezelf!

maandag, 19 september 2022

Je wilt aan jezelf werken, maar niet meteen naar een therapeut. Kies dan voor een zelfhulpboek. Je kan het in je eigen tijd en je eigen vertrouwde omgeving lezen en hoeft niet na een uur te stoppen omdat de sessie voorbij is. Je kan dingen onderstrepen, passages herlezen, het boek in je tas stoppen en in de trein of het park verder lezen. Zelfhulpboeken zijn een slimme methode om te leren omgaan met de hobbels in het leven. Er zijn zelfhulpboeken voor bijna ieder onderwerp. Hoe vind je het boek dat het beste bij jou past? We geven je graag wat tips.

 

Wat zijn zelfhulpboeken?

Een zelfhulpboek is een boek dat je kan helpen bij een bepaald aspect van je leven. Dat kunnen liefde en geluk zijn, positief denken, relativeren, het doorbreken van patronen, rouw, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld. Maar ook omgaan met bepaalde aandoeningen zoals tinnitus, chronische vermoeidheid en slapeloosheid. Ze geven je tips en instructies voor het oplossen van persoonlijke problemen. De inhoud is vooral gericht op zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Het dient als inspiratie, waarna je zelf aan de slag moet met de praktische uitvoering van de tips. Want met alleen lezen los je je problemen niet op.

 

Nieuw zijn deze boeken niet, al zijn ze de laatste jaren bezig aan een grote opmars. Griekse filosofen schreven al over hoe je geluk in je leven kunt krijgen en zingeving aan je bestaan kunt geven. Toen wist men dus al hoe belangrijk het is jezelf te blijven ontwikkelen!

 

Past een zelfhulpboek bij mij?

Weet je van jezelf dat het niet bij lezen blijft, maar je ook praktisch aan de slag gaat met de tips? En sta je open voor nieuwe dingen, ook als die misschien buiten jouw comfortzone vallen? Dan past een zelfhulpboek bij jou. Maar houd altijd in je achterhoofd: geen enkel zelfhulpboek heeft een pasklare oplossing die jouw problemen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wel geeft het handvatten waar je mee verder kunt.

 

Maar welk boek moet je dan kiezen? Er is een wereld aan zelfhulpboeken, die je niet allemaal kunt lezen. Je begint natuurlijk met het onderwerp dat je aanspreekt en waarvan je weet dat je er voor jezelf aan wilt werken. Kies een boek waarvan de schrijfstijl je aanspreekt. Blader het door in de winkel of bibliotheek en lees een paar bladzijden. Koop je het boek via internet? Meestal kun je de eerste paar pagina's lezen als je het boek aanklikt. Spreekt het onderwerp en de schrijfstijl je aan? Dan staat niets je in de weg het boek te kopen.

 

Kijk nooit naar reviews

Staan er reviews op de website onder een boek? Niet lezen. Iedereen heeft een eigen voorkeur en iedereen gaat op zijn of haar manier met problemen om. Als een zelfhulpboek daar niet bij past, krijg je al snel slechte reviews, wat jou weer af kan schrikken het boek te kopen. Terwijl het voor jou misschien een goede oplossing is.

 

Nog even geen idee waar je moet beginnen? We geven je graag drie tips mee van onze redactie.

 

Overprikkeld brein, meer rust en balans in 10 weken, Charlotte Labee

Overprikkeling van het brein is één van de grootste opkomende problemen in een maatschappij waarin voortdurend veel op je afkomt en van je gevraagd wordt. Na verloop van tijd kan dit resulteren in allerlei fysieke en psychische klachten. Dit boek geeft je een praktische aanpak om de vele oorzaken voor een overprikkeld brein te begrijpen, herkennen en zelf op te kunnen lossen. Het boek is ingedeeld in vier niveaus waarin verschillende thema's stap voor stap in begrijpelijke taal aan bod komen. Ook staat er een kant-en-klaar stappenplan in het boek om in tien weken meer rust en balans te vinden in je leven.

 

Je bent al genoeg, mentaal gezond in een gestoorde wereld, Thijs Launspach

Het gevoel dat het nooit genoeg is lijkt bij onze tijd en maatschappij te horen. Wat je ook doet en hoe hard je ook aan jezelf werkt, je hebt altijd wel iets om niet tevreden over te zijn. Je bent niet gelukkig genoeg, niet succesvol genoeg... Verbinding is het toverwoord. Verbinding met jezelf, verbinding met anderen. Leren vertrouwen op jezelf en op elkaar. En beseffen dat alles wat je nodig hebt al in jezelf zit. Hoe houd jij je hoofd koel in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en hoge verwachtingen? Dit boek geeft je handreikingen om mentaal sterk te blijven in deze gestoorde tijd.

 

Het anti-aanbakbrein, hoe zorg je er voor dat er mentaal minder aan je plakt? Sanne van Arnhem

Soms blijven dingen mentaal aan je plakken. Je kunt het niet loslaten en blijft er mee rondlopen. Het begint je humeur te beïnvloeden en soms zelfs je lichamelijke gesteldheid. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan, het 'blijven plakken' van zorgelijke gedachten die we niet los kunnen laten? Hoe wapen jij je er tegen? En mocht je toch met iets rond blijven lopen, hoe kom je daar van af? Het boek geeft een praktisch stappenplan om je te helpen van zorgelijke gedachten af te komen en suggesties om makkelijker dingen los te laten voordat ze aan je blijven plakken.