Home & Garden

Maak je huis smart! Slimme apparaten maken het je makkelijk

maandag, 18 juli 2022
Het koffieapparaat aanzetten vanuit bed, de gordijnen dichtdoen vanaf de bank, het buitenlicht aandoen voordat je de oprit op rijdt. Klinkt als het huis van de toekomst? Misschien als we nog in de jaren zestig leefden, maar dit is 2022 en slimme apparaten - zelfs compleet slimme huizen - zijn al lang geen toekomstmuziek meer.

Slimme apparaten winnen steeds meer terrein in en om ons huis. Ze maken ons leven een stukje makkelijker, efficiënter en veiliger. En sommige apparaten zijn gewoon voor de lol. Maar laten we een stapje terug doen. Want wat is precies ‘slim’ aan een slim apparaat?

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten (of ‘smart devices’) zijn apparaten die met het internet verbonden zijn en die je op afstand bedient via een app op je telefoon of een ander apparaat. Lampen of de thermostaat die je aan- en uitdoet via de app zijn daar het meest bekende voorbeeld van. Maar slimme apparaten kunnen ook acties uitvoeren zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Een brandmelder die niet alleen afgaat als hij rook detecteert, maar ook een seintje naar je telefoon stuurt. Of een slot dat aan je lampen doorgeeft dat je de sleutel gebruikt om de deur te openen, zodat de lichten aangaan en je niet in het donker binnenstapt. Handig én veilig!

Voordelen van slimme apparaten

Gemak! Dat is het grootste voordeel van slimme apparaten. Maar veiligheid is ook een belangrijk punt. Vanaf je vakantieadres kan je lichten in huis aan- en uitdoen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is, een slimme deurbel vertelt je wie er aan de deur staat tijdens jouw afwezigheid (en kan dat ook filmen), een slim alarm gaat niet alleen af bij inbraak maar stelt ook de politie op de hoogte.
Slimme apparaten zijn goed voor je portemonnee. Vergeten de kachel uit te zetten of de lampen uit te doen en ben je niet thuis? Met één druk op de knop schakel je deze uit, waar je ook bent. Geen onnodige energie- en geldverspilling meer in jouw woning.

Nadelen van slimme apparaten

Eerlijk is eerlijk, er kleven ook mindere kanten aan slimme apparaten. Een slim apparaat is over het algemeen duurder dan een ‘gewone’ variant. Ook is het niet altijd eenvoudig alle apparaten met elkaar te laten samenwerken als ze niet dezelfde ‘taal’ spreken. En ten slotte: een slim apparaat is kwetsbaar voor internetcriminelen. Je slimme apparaat is verbonden met het internet. Internet wordt niet voor niets de ‘toegang tot de wereld’ genoemd, en dat werkt twee kanten op.


Waar moet je op letten bij het kopen van een slim apparaat?

Is het je eerste slimme apparaat? Kijk dan goed naar het merk. Handig is een wat groter en bekender merk te kiezen. Wil je op termijn meer slimme apparaten en wil je die met elkaar laten communiceren, dan moeten de merken elkaar kunnen herkennen (dezelfde ‘communicatieprotocollen’ hebben). Vaak staat op de verpakking van een apparaat waarmee het apparaat communiceert, even zoeken op internet geeft ook uitkomst.

Update! Fabrikanten van slimme apparaten houden dag en nacht in de gaten of criminelen de software proberen te hacken. Verschillende beveiligingsmaatregelen zorgen er voor dat hacken heel moeilijk is, maar mocht er onverhoopt toch een lek (of een poging daartoe) gevonden worden dan levert het bedrijf een software update om het ‘lek’ te dichten of er voor te zorgen dat het hacken nog moeilijker wordt. Voer jij alle aangeboden updates uit, dan is er niets aan de hand. Dat kan je handmatig doen, maar je kunt ook automatische updates inschakelen. Op de website van de fabrikant van het slimme apparaat wordt uitgelegd hoe je dit in kan schakelen.

Slim beginnen én milieubewust bezig

Waar je wil (en kan) beginnen hangt af van je wensen en je budget. Wil je klein en praktisch starten? Denk dan aan een slimme lamp of thermostaat. Daarmee maak jij het jezelf makkelijker en comfortabeler, en heb je de juiste tool in handen om energiebewust en veiliger te wonen. Wil je budgetvriendelijk aan de slag? Kies dan pas voor een slimme variant als een apparaat stuk of anderszins aan vervanging toe is. Of kies voor een slimme stekker voor een ‘gewoon’ apparaat, zodat je dit apparaat alsnog slim kunt bedienen. Op die manier werk je stapje voor stapje toe naar het slimmer maken van je woning.

Welke slimme apparaten zijn er?
* Deurbel. Deze laat je zien wie er voor de deur staat en laat je met de bezoeker praten.
* Thermostaat. Een slimme thermostaat bedien je op afstand of programmeer je met tijdssloten zodat het aangenaam is als je thuis komt.
* Stekker. Deze zet je tussen een ‘dom’ apparaat om hem ‘slim’ te maken.
* Schakelaar. Deze zet je tussen verschillende apparaten zodat je ze tegelijk aan of uit kunt zetten.
* Lamp. Deze kan je met de app aan- of uitzetten en soms zelfs met je stem bedienen.
* Deurslot. Nooit meer sleutels nodig, met een app op de telefoon ontgrendel je de deur.
* Speaker. Geef opdrachten met je stem en de speaker bedient je slimme apparaten in huis.
* Robotmaaier. Zelf niet meer achter de maaimachine lopen maar een robotje dat door je tuin rijdt, maait en ondertussen zelf bijhoudt waar en wanneer hij gemaaid heeft.

Slimme apparaat van de toekomst

Bovenstaande is slechts een greep uit de slimme apparaten die momenteel verkrijgbaar zijn. Maar de markt is voortdurend in ontwikkeling. Wat de toekomst ons geeft? Fabrikanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van apparaten die zelf aangeven dat ze aan onderhoud toe zijn of wat er aan mankeert als iets stuk is. Daarnaast wordt er gewerkt aan apparaten die niet alleen stroom verbruiken, maar dit zelf ook opwekken. En wat dacht je van apparaten die jouw GPS volgen en dus weten wanneer je op weg bent naar huis (om de kachel alvast aan te zetten) en wanneer je voor de deur staat zodat die zelf ontgrendelt en de lampen in de hal of de rest van het huis alvast aan gaan? Op en top gemak!