Life & Living

Hoe alle gezinsactiviteiten te plannen?

donderdag, 21 juli 2022
De lockdown is achter de rug. Alles kan en mag weer, je hoeft niet steeds in je tas te kijken of je wel een mondkapje bij je hebt en het terras kun je gewoon weer op zonder eerst te graven naar je telefoon. Waar had je die QR code ook al weer staan …

We kunnen alle beperkingen achter ons laten. Hiep hiep... eh... hoera? Want waar zijn de volle concertzalen, de rijen voor de kassa van het museum, de stampvolle velden op een festival?

In de afgelopen twee jaar hebben de meeste gezinnen zich naar binnen gekeerd. Niets mis mee natuurlijk, want als je niet naar buiten kan voor vermaak en activiteiten dan moet je dat binnen je eigen kring zoeken. En dan ook nog de kring van je eigen gezin, want aan familiebezoekjes zaten ook beperkingen, nog afgezien van het risico elkaar te besmetten.

Spelletje erbij?
In veel families kwam de Yahtzee, het Mens-erger-je-niet en Ganzenbord weer op tafel. Of kroop iedereen samen op de bank voor een leuke film of met een goed boek. Misschien werd de focus wel gelegd op het werk, het huishouden of een nieuwe hobby. In de loop van de maanden werd een heel nieuw gezinsritme opgebouwd.

Het is daarom logisch dat we niet meteen massaal naar buiten rennen om allerlei activiteiten te ondernemen. En, de agenda zit al vrij vol met alle dingen die weer ‘moeten’, zoals naar kantoor, activiteiten voor school en familieverplichtingen. Waar haal je de tijd vandaan? Maar stiekem lokt dat museum, dat pretpark of die theatervoorstelling wel. Want weet je nog hoe leuk (samen) op pad gaan was? Het zou heerlijk zijn om de noodzakelijke dingen vanuit werk, school, familie en het huishouden op een goede manier te kunnen combineren met leuke activiteiten? Maar hoe pak je dat aan?

Met een goede planning! Dat lijkt, zeker als je een (groter) gezin hebt, niet altijd even eenvoudig. Maar met deze letters kom je een heel eind: ADGA.

Planning is alles
De week inplannen met een actief gezin is een uitdaging. Iedereen heeft van alles, maar er zit maar 24 uur in een dag. Om te voorkomen dat je aan het einde van de week vol stress kijkt naar de agenda van de komende week is het belangrijk je gezinsactiviteiten te harmoniseren. De ADGA is daarbij het perfecte handvat.

ADGA staat voor 'Analyseren, Doel bepalen, Gepersonaliseerde agenda, Afstellen'. Met deze vier stappen harmoniseer je gezinsactiviteiten zonder stress en zonder dat je iemand vergeet, en zie je in één oogopslag waar ruimte is om samen iets leuks te ondernemen.

Analyseren
Maak een overzicht van de tijd en activiteiten van ieder gezinslid. Wanneer is iemand aan het werk, naar school of de opvang? Welke terugkerende activiteiten heeft iedereen (bijvoorbeeld zwemles, voetballen of Pilates), hoe ziet een typische week er in jullie gezin uit? Als je de analyse rond hebt weet je wanneer iedereen tegelijk vrij is (of vrij kan maken) en hoeveel ruimte je hebt om samen iets te ondernemen.

Doel
Nu je weet hoeveel ruimte er is om iets buitenshuis te plannen mag iedereen een duit in het zakje doen: waar wil je heen, wat wil je graag doen? Daarbij kan je rekening houden met het hele gezin, maar je kan er ook voor kiezen apart iets te doen. Samen met je partner uit eten bijvoorbeeld, terwijl je de kinderen lekker laat verwennen bij opa en oma.

Zoveel inspiratie dat je even niet meer weet waar je het moet zoeken? Haal een theatergids of een museummagazine in huis, zoek op internet naar sportieve of relaxte uitjes in de buurt – of juist verder weg – of laat ieder vijf uitjes op een papiertje schrijven, gooi ze in een schoenendoos en haal er geblinddoekt eentje uit.

Gepersonaliseerde agenda
Nu je weet hoeveel tijd en ruimte je hebt en je één of meerdere doelen hebt gesteld is het tijd om deze in te passen in de planning. Ideaal is daarbij een weekplanner, digitaal of op papier. Daarmee heb je voor iedereen overzicht en zie je in één oogopslag waar voldoende ruimte is voor je doel. Plek gevonden? Gelijk markeren zodat je lekker uit kan kijken naar die dag!

Afstellen
Niet alles loopt zoals gepland. En dat geeft niet. Een afspraak wordt afgezegd, er is een onverwachte naschoolse activiteit, er staat een extra voetbaltraining op het programma. Flexibiliteit is het sleutelwoord, en daarom is het goed dat je altijd met elkaar blijft afstemmen en de agenda blijft afstellen zodat er geen stress of onduidelijkheid ontstaat.

Veel meer tijd dan je dacht
Een duidelijke planning laat vaak zien dat je meer ruimte hebt dan gedacht. En dan zijn die leuke activiteiten buitenshuis ineens niet meer zo onbereikbaar. Bovendien: er even uit zijn, geeft ruimte, geeft je wat lucht. In je hoofd, in je gezin en in je agenda.

Gun jezelf de tijd
Het kan zijn dat je naar die volle agenda kijkt en denkt: 'Oef!' Verjaardag bij oma, dagje pretpark, bedrijfsuitje, voetbaltraining, fitnessklas. En dat allemaal in één week. Dat kan je best overvallen, nadat alles twee jaar op een laag pitje heeft gestaan. Een (te) snelle verandering in de agenda en je gezinsleven kan overweldigend zijn. Voor sommige mensen is het zelfs een beetje te veel: je raakt overprikkeld. Je kan je gestresst voelen, hoofdpijn krijgen of benauwd worden, kleuren en geluiden komen harder binnen dan anders en je kunt geïrriteerd reageren als iemand je iets vraagt. Dat is heel normaal. Een routine is prettig, en daar waar je eerst moest wennen aan de lockdown moet je nu wennen aan het feit dat de maatschappij weer open is en alles kan en mag. Het mag weer. Maar het moet niet. Loop niet te hard van stapel, maar gun jezelf de tijd. Kijk eens in die agenda en zoek naar de rustige momenten, momenten die je niet plant met een uitje maar met een goed boek en een wijntje op de bank, lekker tegen je partner aan leunend met een film op de tv of dat spelletje Ganzenbord met de kinderen. Want hoe leuk het ook is om weer activiteiten buitenshuis te plannen, ook binnen is het nog steeds goed toeven.