Ondanks dat er de laatste jaren iets vooruitgang te zien is, verdienen vrouwen over het algemeen nog steeds minder dan mannen. Vaak gaat het al “mis” bij de start van een baan. Er is dus werk aan de winkel! Het beste moment om te onderhandelen over je salaris is namelijk als je binnen komt. Zodra je eenmaal aan boord bent, is het vaak lastiger om een echte salarissprong te maken. Waar vrouwen soms denken dat hard werken vanzelf wel beloond wordt, is dat niet altijd het geval. Wij vrouwen moet dat spel veel beter spelen. Bij deze dan ook 6 tips om over je salaris te onderhandelen …like a boss.
Zorg dat je goed voorbereid bent en een bedrag in je hoofd hebt. Het liefst al vóór je eerste sollicitatiegesprek, vaak genoeg wordt er in het eerste gesprek al gepeild wat de salarisindicatie is (zie tip 2) of zelfs wat het huidige salaris is.
Vraag eens om je heen wat mensen in (soortgelijke) functies verdienen en wat eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals bijvoorbeeld een bonus of dertiende maand, auto van de zaak etc.) zijn. Ga ook eens praten met mensen die in dezelfde branche werkzaam zijn, maar met een andere functie. Kijk ook of er een CAO is, en of er met salarisschalen gewerkt wordt. Zo heb je een goed beeld hoe het er in de branche aan toe gaat en wat een realistisch bedrag is. Ook een zoekrondje op internet naar salarisindicaties kan een goed hulpmiddel zijn. Weet wat een redelijke beloning is en natuurlijk wat je waard bent.
Als er naar je salarisindicatie gevraagd wordt is het slim om wat hoger te gaan zitten dan wat je daadwerkelijk wil verdienen. Vaak gaat je toekomstige werkgever toch niet direct akkoord met je salariseisen (en als ze dat wel doen is dat mooi meegenomen!), net zoals jij dat ook niet meteen hoeft te doen bij een eerste aanbod vanuit hun kant. Zorg dus dat je wat onderhandelingsruimte hebt, en weet wat je uiterste minimum is.
Ga tijdens het gesprek niet meteen voor de bijl als je (toekomstige) werkgever aangeeft dat het bedrag wat jij noemt niet mogelijk is. Blijf in de eerste instantie vasthouden aan wat je wil hebben. Nee is niet altijd definitief nee, vaak is er best nog wel wat ruimte. Wees, afhankelijk van je situatie, ook bereid om iets te zakken in je salariseisen, natuurlijk alleen als je (toekomstige) werkgever je ook tegemoet komt. Als er echt geen beweging mogelijk is, kunnen jullie het altijd nog zoeken in de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Vrouwen hebben vaak de neiging om te voorzichtig te zijn bij onderhandelingen. Hierdoor kan je gesprekspartner denken dat het voor jou niet zo belangrijk is. Twijfel niet aan je boodschap en wees zeker van jezelf. Wees er van bewust wat jij waard bent voor een bedrijf. Je kan misschien denken dat er voor jou tien anderen zijn, maar dat is echt niet altijd het geval. Iedereen is uniek en heeft haar eigen kwaliteiten. Het is alleen van belang dat je goed weet wat deze kwaliteiten zijn en hoe die nuttig zijn voor je (toekomstige) functie. Gebruik deze argumenten dan ook om te beargumenteren waarom je een hoger salaris verwacht dan wat zij bieden.
Zie het onderhandelingsproces dan ook als een spel. Iets wat vrouwen namelijk vaak tegenhoudt bij het onderhandelen is dat ze bang zijn voor conflict of om als ‘de bitch’ te worden gezien. Onderhandelen wordt immers als een botsing van belangen gezien, en daarmee dus als een conflict. Waar veel mannen na een meningsverschil elkaar lachend op de rug slaan en vervolgens samen een biertje drinken, blijven conflictsituaties bij vrouwen vaak langer in de gedachten hangen.
Vergeet ook niet dat het juist positief is om voor jezelf op te komen en laat je dan ook niet zomaar met een kluitje in het riet sturen. Grote kans dat je (toekomstig) werkgever denkt: “Hé als ze voor zichzelf opkomt, zal ze dat waarschijnlijk ook voor mijn bedrijf doen”. Vaak wordt er zelfs verwacht dat men nog over het salaris onderhandelt en is er dus vanuit de werkgever best nog wat onderhandelingsruimte.
Tijdens het sollicitatieproces is gelijkwaardigheid, van eerste gesprek tot salarisonderhandelingen, een belangrijk streven. Ga elk gesprek dan ook in met de gedachte dat je elkààr nodig hebt. Het stellen van vragen aan de ander, kan er voor zorgen dat het een gelijkwaardiger gesprek wordt in plaats van dat jij degene bent die ‘ondervraagd’ wordt. Luister daarnaast goed wat de ander te zeggen heeft, zodat je daar op kunt inspelen.
Hoe moeilijk het ook is, probeer uit te stralen dat je relaxed bent en dat je er vanuit gaat dat jullie er samen wel uitkomen. Sta niet te lang stil bij eventuele tegenargumenten: het is niet persoonlijk. Je (toekomstige) werkgever bekijkt de zaak ook maar gewoon vanuit zakelijk perspectief.
En last but not least: oefening baart kunst. Vergeet niet dat degene tegenover je waarschijnlijk al veel vaker dit soort onderhandelingen heeft gevoerd. Ga dan ook niet overdreven stoer doen om te laten zien hoe goed je wel niet kunt onderhandelen. Maar wees wel duidelijk als een aanbod niet goed genoeg is. Zolang je vriendelijk blijft en blijft benadrukken dat je er zin hebt en dat je er naar uit kijkt om samen te gaan werken, is er niks aan de hand.
Anderen lezen ook:
- Inpakstress? 10x handige tips om je koffer in te pakken