Home & Garden Advertorial

Zo maak je de douche extra goed schoon

vrijdag, 15 mei 2020

Het schoonmaken van de douche: een klusje waar niet iedereen even blij van wordt. Het is veel werk, en er komt toch best wat bij kijken als je het écht goed wil doen. Maar een douche kan snel vuil worden, en laten we eerlijk zijn: het is natuurlijk fijner om jezelf schoon te kunnen maken op een frisse en schone plek. Maar hoe poets je je douche nu echt goed schoon?

Ontstop de afvoer

De afvoer kan snel verstopt raken door haren of gebruikte doucheproducten. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig te ontstoppen, het liefst iedere week. Met een dunne kledinghanger of een ander lang en dun voorwerp, kun je de afvoer heel makkelijk ontdoen van al het vuil. Haal het vuil eruit met het voorwerp en blijf dit doen totdat er geen vuil meer uitkomt. Wil je het vuil er liever niet handmatig uithalen? Dan kun je ook een chemische ontstopper gebruiken. Wees wel voorzichtig met chemische ontstopper en laat je goed adviseren! We willen natuurlijk. niet dat de leidingen 'doorbranden'... Giet het middel in de afvoer, zodat de verstopping wordt opgelost. Ook kan je proberen zelf ontstopper te maken door kan je ook afwasmiddel met kokend water te mixen en dit zo'n 10 minuten te laten inwerken. Spoel goed na met heet water! Doe dit maandelijks om grote verstoppingen te voorkomen.

Maak de muren en douchebak schoon

Maak je douche helemaal leeg en maak vieze voorwerpen goed schoon met een sopje. Spoel alles schoon met heet water, gebruik hiervoor een emmer water of de douchekop. Met een badkamerreiniger kun je schimmel en zeepresten goed verwijderen. Laat dit goed inwerken. Spoel daarna alles nog een keer schoon met water, zodat de resten van het schoonmaakmiddel en het vuil worden weggespoeld. Zijn de voegen van de muren heel vies? Dan kun je deze schoonmaken met een mengsel van water en bleek en een kleine schrobborstel of oude tandenborstel. Maak de muren en douchebak een keer per week goed schoon.

Zorg ervoor dat de badkamer goed wordt geventileerd tijdens het schoonmaken. Heeft de badkamer een raam? Zet deze dan open. Je kunt ook de douche ventilator aanzetten om de badkamer te ventileren, mits je deze hebt. Zo worden de luchten van de schoonmaakmiddelen goed afgevoerd, het kan namelijk gevaarlijk zijn om hiervan de dampen in te ademen. Niet alleen tijdens het schoonmaken is een goede badkamer ventilatie belangrijk. Lucht de badkamer ook gedurende de week goed.

Maak de kranen schoon

Ook de kranen kunnen snel vies worden. Maak de kranen eerst schoon met water om zo het vuil weg te spoelen. Met azijn en heet water kun je een schoonmaakmiddel maken om het hardnekkige vuil goed te kunnen verwijderen. Verwijder dat vuil met een doek, en gebruik een schone doek om de kranen droog te maken. Maak de kranen elke week schoon en verwijder vlekken door tandpasta of zeep vrijwel meteen.

Maak de douchekop schoon

De douchekop kan ook verstopt raken wanneer deze niet regelmatig goed wordt schoongemaakt. Maak deze schoon door witte azijn in een plastic zak met water te gieten en de douchekop hierin te leggen. Zorg ervoor dat de douchekop goed wordt ondergedompeld in de azijn en doe de zak goed dicht met bijvoorbeeld een elastiek. Laat de zak een tijd, bijvoorbeeld een nacht lang, staan en haal de douchekop er dan pas uit. Vervolgens is het belangrijk dat je water uit de douchekop hard laat stromen, zodat de laatste resten azijn worden weggespoeld.

Meer handige tips? Lees ook:

- 5 foutjes die iedereen wel eens maakt in de douche
- Stinkende stofzuiger? Zo los je dit eenvoudig op
- 3 tips voor een stinkende gootsteen