Home & Garden

Zo krijg je een stralend schone wasmachine

maandag, 15 juli 2019

Hoe krijg je een stralend schone wasmachine waar de was heerlijk ruikend uitkomt? Heel makkelijk. Ik heb daar een trucje voor en die werkt altijd. Het enige dat je nodig hebt: natuurazijn.

Iedere maand geef ik, Marja Middeldorp van het blog Schoonmaken met Marja, speciaal voor bezoekers van de Huishoudbeurs handige tips en tricks voor een lekker opgeruimd huis. En dit keer tips voor een schone was én een schone wasmachine, want die is ook heel belangrijk!

Stap 1: Schone wasmachine

Zonder schone wasmachine geen schone was. Dus, laten we daarmee beginnen. Als je zo je machientje inkijkt lijkt het natuurlijk allemaal heel mooi en schoon. Je maakt uiteindelijk je kleding schoon erin, dus dan is automatisch die wasmachine ook schoon, toch? Nee! Sterker nog, de meeste wasmachines zijn heel vies van binnen. We zien het alleen niet. Hoe komt dat? We gebruiken meestal te veel waspoeder of gel. En in wasmiddel zit vet. Tegelijkertijd wassen we té kort en op té lage temperaturen. Het gevolg: je wasmiddel lost niet goed op en blijft achter. Er ontstaat in je machine een vettige drab, ook wel vetluis genoemd. Bah!

Stap 2: Grondig schoonmaken

Laten we dus eerst de machine grondig schoonmaken. Ik doe dat twee keer per jaar. Meer niet. Je gebruikt wasmachinereiniger hiervoor. Volg de instructies goed op. Je zult zien dat het vuil in je wasmachine loskomt en verdwijnt. Vuil dat diep in de machine verborgen zit en waar we niet bij kunnen komen. Nu ben je klaar voor stap 2: een schone, heerlijk fris ruikende was!

Stap 3: Heerlijk ruikend wasgoed

Goed wassen begint bij goed je wasgoed scheiden. 40 graden, 60 graden, kleur, wit, kunstvezels, natuurlijke vezels. Ik kan er zo een aparte video voor maken, want de was scheiden is een wetenschap op zich. Maar dat is misschien voor een andere keer! Nadat je goed de was hebt gescheiden ga je aan de slag. Ik gebruik altijd een wasbol en vul die op met 1/3 wasmiddel - waspoeder of gel - en vervolgens vul ik de rest op met natuurazijn. GEEN schoonmaakazijn, gewone natuurazijn. De goedkoopste die je in de supermarkt kunt krijgen. De natuurazijn zorgt ervoor dat het wasmiddel straks goed oplost en krachtig z’n werk kan doen. En nee, je was ruikt niet naar azijn, maar heerlijk fris en luchtig. Dat beloof ik je!

Extra weetje

Bijkomend voordeel van de natuurazijn is dat azijn heel erg goed ontkalkt. Dus als je bij iedere was mijn tip met natuurazijn opvolgt blijft je machine draaien als een razende!

Tip: Bekijk ook de video over hoe je een stralend schone wasmachine krijgt!

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de Huishoudbeurs. Wil je meer tips van mij abonneer je dan op mijn Youtube kanaal of ga naar mijn blog Schoonmaken met Marja.

Bekijk ook andere blogs van Marja:

Handige tips om je kast in te delen