Bierproeverij brouwerij bier
Life & Living

Ontdek Nederland met een brouwerij-tour

vrijdag, 22 september 2023

Wil jij Nederland ontdekken op een originele en smakelijke manier? Laat je dan gidsen door brouwerijen! Ga van provincie naar provincie via (kleinere) brouwerijen en maak kennis met speciale biertjes, ontdek de omgeving op een unieke manier en leer over de geschiedenis van de regio.

Nederland heeft ruim zevenhonderd geregistreerde brouwerijen, van ondernemingen die bier door het hele land verkopen tot brouwerijtjes waar je alleen flesjes 'aan de deur' koopt. Zevenhonderd adressen zijn wat veel om te bezoeken...Om het plannen van de route makkelijker te maken, hebben we per provincie een opvallende, bijzondere, leuke brouwerij voor je uitgekozen.


Groningen | Bogdike in Veendam
Bogdike is de letterlijke vertaling van 'Veendam', waar de brouwerij gevestigd is in Brouwhotel Parkzicht. Bogdike bestaat uit een aantal speciaalbieren, dat gebrouwen wordt in grote glazen ketels die in het restaurant en het naastliggende pand staan. Als bezoeker kun je er vrijblijvend een kijkje nemen, een biertje drinken in het café of op het terras of flesjes voor thuis kopen. De brouwerij heeft vijf vaste bieren met typisch Groninger namen, daarnaast worden diverse bieren gebrouwen die passen bij het seizoen. Het brouwhotel ligt naast het Veenkoloniaal Museum, dat een vaste tentoonstelling heeft over de historie van de regio. Heb je meer tijd? De Drents-Groningse Veenkoloniën hebben een rijke historie waar verschillende musea, activiteiten en wandelroutes aan gewijd zijn.

Drenthe | Maallust in Veenhuizen
‘Gevangenisdorp’ Veenhuizen was lange tijd zelfvoorzienend. Het dorp had onder meer een graanmaalderij, een school, boerderijen en een gevangenis. In de graanmaalderij is nu Maallust gevestigd, waar ambachtelijk bier geïnspireerd op oude biertypen gebrouwen wordt. In het Proeflokaal drink je bier tussen de koperen brouwketels, wordt een lunch gereserveerd en kun je borrelen met lekkere hapjes. Veenhuizen staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Als één van de voormalige Koloniën van weldadigheid heeft het meer dan honderd Rijksmonumenten die getuigen van een uniek verleden. Wil je liever de natuur in? Het dorp wordt ingesloten door uitgestrekte natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Friesland | Scelling in Baaiduinen (Terschelling)
Scelling bier wordt zo veel mogelijk gebrouwen met ingrediënten die Terschelling biedt. Biervariaties zijn geïnspireerd op de elementen die het eiland haar unieke karakter geven; het ruisen van de branding, de geur van naaldbos en de kleuren van de seizoenen. De biersoorten zijn onderverdeeld in Zegelbieren, Streekbieren en Wereldbieren. Fraaie zandstranden, uitgestrekte natuur, nauwelijks een auto, met zijn lengte van dertig kilometer en breedte van 4,5 kilometer en ongeveer vijfduizend inwoners is Terschelling een oase van rust en ruimte. Hier kun je de hele dag ongestoord op het strand vertoeven, wandelen aan de hand van routes van Staatsbosbeheer of een fiets huren om lekker door de duinen te rijden.

Gelderland | Wentersch in Winterswijk
‘Wentersch’ is dialect voor ‘Winterswijks’, waarmee de brouwerij haar trots voor de Achterhoek laat zien. Verschillende ingrediënten, zoals het bijzondere plantje gagel, dat de brouwerij met toestemming van Natuurmonumenten mag plukken in het natuurgebied, maken deel uit van het brouwproces waarmee de verschillende bieren een unieke smaak krijgen.
In de brouwerij kun je een rondleiding volgen, in het dorp zelf vind je een breed scala aan kunst en cultuur. Zo is Winterswijk de geboorteplaats van dichter Gerrit Komrij en heeft Piet Mondriaan er zijn jonge jaren doorgebracht, iets waar het dorp op verschillende manieren aandacht aan geeft.

Limburg | Breuster Brouwers in Eijsden
Breuster Brouwers vind je in de gewelfde kelders van het monumentale Ursulinenconvent in Eijsden. Het is onderdeel van het Culinair Historisch Centrum voor Zuid-Limburg en maakt op kleine schaal een vast assortiment bieren, aangevuld met seizoenbieren. Deze bieren koop je alleen via de brouwerij, bij lokale winkeliers en horeca in de omgeving. Wil je zelf een bier brouwen? In overleg met de brouwers is dit mogelijk. Eijsden heeft met haar witgeschilderde huizen met luikjes, kasseienwegen en pleintjes wat weg van een Frans dorpje. Dwaal door de straatjes van het dorp, maak een wandeling door de Eijsder Beemden of bezoek Kasteel Eijsden. Wil je een bezoek brengen aan België? Eijsden ligt op een paar kilometer van de Belgische grens.

Brabant | Berne Abdijbier in Heeswijk-Dinther
De Abdij van Berne is de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland en werd gesticht in 1134. Het is het domein van de Norbertijnen, die na de vondst van twee oude recepten besloten (opnieuw) bier te brouwen en het op de markt te brengen. Tegenwoordig bestaat het assortiment uit vijf vaste bieren en bij gelegenheid een speciale editie.
Heeswijk-Dinther bruist van de historie. Bezoek de abdij, het kasteel, de Kildonkse Molen of het Natuurtheater de Kersouwe of wandel door het dorp en vergaap je aan de historische gebouwen en gezellige straatjes.

Zeeland | Baardaap Brewing in Middelburg
Baardaap Brewing brouwt een diversiteit aan bieren vol uitdaging, avontuur en smaak. Bij Baardaap vind je de meer moderne bieren met eigenzinnige namen als Chubby Chimp, Mighty Mandrill en Zeeuwse Zonneschijn. Middelburg is een stad vol monumenten en stadswandelingen, waar je ook heerlijk kunt shoppen. Regelmatig worden marken georganiseerd, zoals antiekmarkten, ambachtsmarken en een boekenmarkt. Uitgekeken op de stad? Middelburg ligt op een paar kilometer van de zee waar je lekker uit kunt waaien.

Flevoland | Brouwerij Bluswater in Almere
Bluswater bier wordt gebrouwen door drie mannen die in het dagelijks leven bij de brandweer werken. De bieren hebben dan ook toepasselijke namen als Straalpijp en Op de bok. Naast bier, dat onder andere via de webshop en in lokale horeca verkrijgbaar is, verkoopt de brouwerij ook merchandise en bierpakketten. Almere is de jongste stad van Nederland: een groene stad met moderne architectuur en een bijzondere geschiedenis die verhaalt over Nederlandse flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van ons volk. Genieten van de Oostvaardersplassen, shoppen in het grote winkelcentrum, je uitleven op het water, Almere biedt veel voor een gezellig dagje uit.

Overijssel | Brouwerij De Smokkelaar in Overdinkel
Geïnspireerd op het smokkelaarsverleden van het uiterste oosten van Twente, op de grens met Duitsland, brouwt De Smokkelaar biertjes waarin exotische ingrediënten worden ‘gesmokkeld’. Daarmee ontstaan gewaagde en eigenzinnige biervariaties. Overdinkel wordt ook wel het ‘smokkeldorp’ genoemd, een geschiedenis die je terug ziet in onder meer een smokkelwandelroute, een smokkelfietsroute en een smokkeltour in een elektrokar, tochten vol geschiedenis en spannende verhalen. Daarnaast staat het dorp bekend om haar aandacht voor artistieke kunstwerken zoals bronzen beelden.

Noord-Holland | Gebrouwen door Vrouwen in Amsterdam
Gebrouwen door Vrouwen is een brouwerij opgericht door twee Amsterdamse zusters en wordt gerund door enkel vrouwen. Inmiddels wordt het bier in ruim zeshonderd kroegen geschonken en is verkrijgbaar in meer dan zevenhonderd supermarkten door het hele land. Eigenzinnige (bloesem)biertjes met een unieke smaak, gebrouwen door gemotiveerde vrouwen die plezier hebben in hun werk. Amsterdam heeft zo veel te bieden dat je er een week kunt verblijven en nog niet alles gezien hebt. Ga je voor geschiedenis, voor kunst, cultuur of voor kinderactiviteiten? Wil je shoppen, gewoon lekker rondstruinen of de hele dag op een terrasje zitten? Alles kan in Amsterdam. En wil je een dag buiten de stad doorbrengen, dan ga je naar één van de natuurgebieden die de stad omsluiten.

Zuid-Holland | Animal Army Brewery in Den Haag
Café The Fiddler heeft een eigen ‘micro-brouwerij’ Animal Army Brewery. Hier wordt een selectie Engelse ales gebrouwen, zonder kunstmatige toevoegingen of kleurstoffen en alle met een dierennaam. The Fidler zelf heeft een bierkaart met meer dan tweehonderd bieren op fles.
Den Haag is de plaats waar historie en het moderne leven, werken en ontspannen samenkomen. Winkel in de historische binnenstad van Den Haag, bezoek één van de vele musea, dwaal rond in Madurodam of ga voor een dagje aan het strand. 

Utrecht | Brouwerij de Vecht in Loenen aan de Vecht
Brouwerij de Vecht volgt de historische traditie van het Loender Bier aan de hand van een oud recept met onder meer koriander en scharlei. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van grondstoffen en diensten uit de Vechtstreek. Loenen aan de Vecht bestaat als sinds de tiende eeuw. Het heeft een historisch centrum dat wordt gedomineerd door de grote kerk en ligt, zoals de naam al zegt, aan de rivier de Vecht. Je kunt er een fietstocht maken langs verschillende vechtdorpen, lekker relaxen aan het water, genieten van een hapje en drankje in één van de vele horecagelegenheden aan het water of in de binnenstad of shoppen in het centrum.