Home & Garden

9x vergeten plekken bij het schoonmaken

woensdag, 3 februari 2021

Ben jij iemand die alles voor het oog schoonmaakt of pak jij het huis schoonmaken grondig aan? Wij onderzochten welke plekken bij het schoonmaken van het huis vaak vergeten worden. Tijd voor een testje. Neem deze plekken in huis eens onder loep, zijn ze echt schoon of moet je eerlijk bekennen dat ze wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken?

Klaar voor? Komt ‘ie!

1. Fotolijstjes en spiegels

Tijdens het schoonmaken concentreren de meeste mensen zich alleen op de grote oppervlakten, die plekken die direct in het zicht vallen. Kleine hoekjes of dingen worden vaak vergeten. Neem nou fotolijstjes en spiegels. Typisch dingen die vaak worden vergeten. Veeg maar eens met je vingers over de bovenkant van je fotolijstjes en spiegel. Komt er stof vanaf? Je weet wat je te doen staat.

2. Bovenkant deurpost

Nog zo’n vergeten plekje. Vaak kom je erachter hoe vies het daar is, als je toevallig op een keukentrapje staat of je opeens beseft dat je je niet meer kunt herinneren wanneer je er voor het laatst een doekje overheen hebt gehaald. Oeps…

3. Kamerplanten

Huh, planten schoonmaken? Ja zeker! Is je wel eens opgevallen dat planten ook stof aantrekken, dus hup even met een stoffer en eventueel natte doek voorzichtig over de bladeren.

4. Knoppen en schakelaars

De knoppen van het fornuis, lichtpeertjes of lichtschakelaars, allemaal plekken die vaak worden vergeten tijdens het schoonmaken. Gewoon omdat ze niet in het zicht vallen en je er waarschijnlijk niet bij stilstaat hoe vies deze plekken kunnen zijn.

5. Onder het bed

Een plek waar het stof zich sneller verzameld, dan je met je ogen kan knipperen: de slaapkamer, en dan vooral onder het bed. Vergeet dus niet ook regelmatig onder het bed te stofzuigen. Zet dan ook meteen het raam eens wagenwijd open. Ook het regelmatig luchten van de slaapkamer is, naast het schoonhouden, belangrijk. Een frisse slaapkamer kan zelfs voor betere nachtrust zorgen!

6. WC

We gaan er voor het gemak even vanuit dat dit nou juist een plek is die door iedereen goed wordt schoongemaakt, maar is dat ook echt zo? Pak je ook de tegels, de onderkant van de wc-pot, achter de wc, de toiletborstel, het vloerkleedje, de deurklink, spoelknop en lichtschakelaar aan? Is je wc écht schoon of ziet het er gewoon fris uit door het wc-blok in de pot en de bril die spettervrij is?

7. Het douchegordijn

Je hebt al veel tijd gestoken in het poetsen van de badkamer en de douche. Dan is het gemakkelijk om het douchegordijnen te vergeten. Echter kan het geen kwaad de douchegordijnen een paar keer paar jaar eens goed schoon te maken. Zo kan er namelijk schimmelvlekken ontstaan. Ingewikkeld? Nee hoor! Veel douchegordijnen kunnen gewoon in de wasmachine.

Tip! Gooi het gordijn samen met twee handdoeken op een zacht programma. Gooi er een ½ kopje bakpoeder in tijdens de wascyclus en ½ kopje azijn voor de spoelcyclus. Laat aan de lucht drogen.

8. Koelkast

Haal jij wel eens een doekje over de bovenkant van de koelkast? En wat denk je van onder de koelkast en de grepen? Als je dan toch bezig bent, ook de binnenkant van de koelkast schoonmaken is belangrijk om regelmatig te doen. Haal de koelkast helemaal leeg (bewaar alles buiten als het koud genoeg is, of doe tijdelijk in een koeltas). Was de plankjes eens goed af, haal een doekje langs de rubbertjes en de binnenkant. Check ook of er niet ergens water blijft staan, zorg dat je dat goed droog maakt.

Tip! Als de koelkast toch leeg is, kan je deze meteen weer perfect en op de juiste manier indelen.

9. Vergeet de vuilnisbak niet

Een vuilnisbak/afvalbak is een broedplaats van bacteriën en schimmels. En hoewel we natuurlijk allemaal de volle vuilniszakken verwisselen, is er wel meer nodig om je vuilnisbak echt goed schoon te houden. Wekelijks dien je de afvalbak, inclusief de onderkant van de prullenbak, de klep (boven- én onderkant) en de vloer om je prullenbak heen goed schoon te maken .

Tip! Bedek de bodem van je vuilnisbak met kattenbakkorrels. Deze korrels absorberen (vieze) geurtjes en nemen bovendien overtollig vocht op. Verwissel de korrels gelijktijdig met de vuilniszak.

Meer schoonmaaktips?

- Stinkende wasmachine
- 3 trucjes om je witte sneakers schoon te maken
- 8 tips om zilvervisjes te voorkomen en te bestrijden