Body & Mind

Moeilijke slaper? 10 tips om beter te slapen!

woensdag, 19 januari 2022

Uit onderzoek bleek eerder dat ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van slaapproblemen. Vervelend! Want met één nachtje minder slaap, kun je hoogstwaarschijnlijk nog prima functioneren. Maar lig jij regelmatig midden in de nacht wakker, dan wordt het slaapgebrek problematisch. Slaapgebrek maakt je suf en labiel en zorgt ervoor dat je geen energie meer hebt.

Met deze 10 slaaptips lukt het hopelijk wél om de slaap te vatten.

1. Licht en geluid

Licht en geluid zijn een grote boosdoener als je de slaap probeert te vatten. En ja, het is heel aanlokkelijk om toch even je mobiel te pakken als je écht niet kunt slapen, maar door teveel licht en geluid krijgen je hersenen het signaal dat het alweer dag is. Laat je mobiel dus voortaan lekker op het nachtkastje liggen.

2. Schrijven

Word je midden in de nacht wakker en kun je alleen nog maar denken aan die éne deadline, alles wat je nog moet doen in huis of maak je je bijvoorbeeld zorgen om je kind(eren)? Zorg dan dat je pen en papier binnen handbereik hebt en schrijf je zorgen op. Schrijven zorgt ervoor dat je je hoofd leeg maakt en een leeg hoofd zorgt er weer voor dat je sneller in slaap valt

3. Lekker koel

Lig jij het liefst in bed op je elektrische dekentje? Niet meer doen! Uit onderzoek is gebleken dat je veel beter slaapt in een koele kamer. Zet ’s avonds dus gerust een raampje op een kier of koel je lichaam voordat je gaat slapen onder een koude douche of koude kraan.

Lees ook: Wallen en donkere kringen? 10 tips om fris voor de dag te komen.

4. Visualiseren

Afleiding helpt ook om lekker in slaap te vallen. Een goede tip is om je ouderlijk huis te visualiseren. Probeer alle details te herinneren. Stap bijvoorbeeld binnen door de voordeur, ga de gang door naar de woonkamer en de keuken. Wat hangt er aan de muren? Hoe ziet de trapbekleding eruit etc. Door de afleiding lig je zo weer in dromenland

5. Wandeling

Het klinkt misschien wat vreemd, maar lukt het niet om te slapen, stap dan eens uit bed. Juist een loopje kan ervoor zorgen dat je weer indommelt. Maak een kleine wandeling naar de woonkamer of ga even aan de keukentafel zitten. Als je je weer slaperig voelt, duik je snel je bed weer in.

6. Blokje om

Sowieso is een wandeling aan te bevelen als je een moeilijke slaper bent. Want hoewel het misschien niet heel aantrekkelijk lijkt om ’s avonds nog je jas en schoenen aan te trekken, helpt een blokje om vaak wel om beter in slaap te vallen.

7. Druk verlichten

Wel eens geprobeerd om je kussen in te zetten als slaapmiddel? Een kussen onder je knieën verlicht de druk in je onderrug. Dit zorgt ervoor dat je spieren beter kunnen ontspannen. En ja, je raadt het al, dit zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

8. Ademhaling

Focus op je ademhaling. Sluit je ogen, adem in door je neus, adem uit door je mond en maak elke ademhaling dieper dan de vorige. Zorg ervoor dat je je ribbenkast, buik en onderrug meeneem bij elke ademhaling.

9. 4-7-8

Een andere ademhalingstechniek waar veel mensen baat bij hebben is de 4-7-8-methode. Adem vier seconden in, houd je adem vervolgens zeven seconden vast en adem acht seconden uit. Blijf dit herhalen tot je in slaap valt

10. Lichaamsfocus

Door telkens een ander lichaamsdeel aan te spannen kan je lichaam ook ontspannen. Hoe je dit doet? Ga in bed liggen en zoek een voor jou comfortabele positie. Sluit je ogen en span telkens een ander lichaamsdeel aan. Begin bij je tenen en ga zo al je lichaamsdelen af. Span het lichaamsdeel aan, houd het vijf seconden vast en ontspan het lichaamsdeel vervolgens.

Lees ook:

- Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?
- De TV schoonmaken, zo pak je het aan...
- Cola als wondermiddel voor in en rond het huis