Home & Garden

Alles wat je moet weten over composteren

donderdag, 20 januari 2022

Wist je dat je je eigen compost kunt maken? Op deze duurzame manier geef je je gft-afval een nieuw leven als vruchtbare grond. Met deze grond kunnen weer gezonde bloemen, planten en groentes worden gekweekt. Klinkt goed toch? Het kan zelfs op je balkon! Maar wat houdt composteren precies in en hoe kun je dit op de juiste manier aanpakken? Wij geven tips.

Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van groente-, fruit- en tuinafval. Schimmels en bacteriën zetten afval om in voeding. Door de warmte die tijdens het proces ontstaat worden ziektekiemen gedood. Compost blijft over en is uiterst geschikt als voedingsstof voor planten.

Zelf composteren

Er zijn een aantal zaken die goed zijn om te weten voor je zelf gaat beginnen met composteren. Wij zetten ze voor je op ’n rijtje:

  • Zorg dat er minimaal 5 meter zit tussen de composthoop en water, zoals bijvoorbeeld een sloot. Op deze manier kan het water niet worden vervuild met meststoffen.
  • Kies een compostbak die goed past bij de ruimte die je hebt en houd je hierbij aan de richtlijnen.
  • Zorg altijd dat er voldoende lucht, vocht en variatie in je compostbak aanwezig is.
  • Compost hoort niet te stinken. Mocht het wel stinken is de kans groot dat er iets verkeerds tussen zit.

Waarom zelf composteren?

Compost zorgt ervoor dat de bodem gezond en voedingsrijk is. Wanneer je je eigen gewassen gaat verbouwen zijn twee dingen heel belangrijk: aarde en compost. Werken met compost is een de milieuvriendelijkste manier om je tuin te bemesten en de voedingsstoffen te hergebruiken. Inn de toekomst zal de compost helpen bij de afwatering, de zuurstof en de algehele bodemstructuur. Win-win dus!

Het kiezen van een compostbak

Het kiezen van een compostbak hangt af van de ruimte die je hebt. Heb je bijvoorbeeld een klein balkon, kun je beter voor een wormenbak gaan. Over het algemeen geldt dat hoe meer ‘open’ je compostbak is, hoe minder soorten afval erin mogen. Dit is dus iets om rekening mee te houden. Wij zetten een aantal opties voor je op een rijtje:

Een open composthoop

De snelste manier om te composteren is met een composthoop, omdat je hier warm composteert. Je hebt hier echter wel een grote tuin voor nodig. Leg tegels neer, zodat je weet waar de bodem voor je composthoop moet beginnen. Tegels gelegd? Dan kun je meteen aan de slag. Begin met een berg GFT-afval die minimaal 1,5 meter in de lengte, breedte en hoogte is. In de hoop zullen bacteriën en schimmels zorgen voor warmte en uiteindelijk het afval composteren.

Gesloten compostbak

Mocht je wat minder ruimte hebben is een compostbak een goede optie. Met deze bak composteer je ‘koud’, warmte zal zich hier niet in ophopen.

Wormenbak

Heb je heel weinig ruimte? Ga dan voor een wormenbak. Dit is een klein systeem waarin compostwormen leven. De wormen zit aan het oppervlakte en eten hier het GFT-afval. Dit wordt ook wel een wormenhotel genoemd en je hebt hiervoor speciale compostwormen voor nodig.

Compostvat

Op een balkon is een compostvat ook uitermate geschikt. Dit is een soort mini-composthoop, met een minimale grootte van 1 m3.

Wat kan je in je compostbak doen?

Tijdens het proces van composteren zijn wormen, insecten, bacteriën en schimmels erg belangrijk. Deze zorgen er namelijk, met behulp van zuurstof, voor dat het afval wordt omgezet in compost.

Zodra je gaat beginnen met je composthoop is het belangrijk om de volgende verhoudingen aan te houden: 1 deel gft-afval en 2 delen droog tuinafval. Iedere zes werken moet de hoop worden omgeschept voor goede zuurstoftoevoer. Als de hoop wat droog wordt kan deze worden natgespoten.

Veel van je GFT-afval kan op de composthoop. Denk aan groenafval, eierschalen en -dozen, groente- en fruitresten, onkruid en verse theebladeren en koffiedik. Het is belangrijk dat er een goede variatie aan afval in zit. Dus zowel in soort afval als in grofheid en natheid. Op deze manier zal de kwaliteit van je composthoop beter zijn.

Geduld is een schone zaak

Het proces van composteren duurt een paar maanden tot een jaar. Dit hangt af van de condities van je bak/hoop. In de zomer zal het composteren sneller gaan door de warmte. Het proces kan worden versneld door compostversnellers te gebruiken. Hierna kun je het compost zowel in het voor- of najaar door je tuin harken.

Ook leuk om te lezen

- 10 tips om beter te slapen
Een gezonde leefstijl in 5 stappen