Home & Garden

Stinkende gootsteen? Deze tips helpen

woensdag, 30 oktober 2019

Stijgt er bij jou zo nu en dan ook een vieze lucht op uit de gootsteen.? Dan heb je vast wel gemerkt dat een stinkende gootsteen niet zo makkelijk te verhelpen is. Toch zijn er een paar simpele trucjes die de nare luchtjes in de gootsteen kunnen verhelpen! Veel van de benodigdheden heb je vaak zelfs al in huis staan...

1. Kokend water

De eerste tip is eigenlijk voor hele milde geurtjes die niet heel erg sterk zijn. Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker of een pannetje met water. Breng wat water aan de kook en giet dit in het putje van de gootsteen. Kokend water doodt de bacteriën en hierdoor zou het zomaar eens kunnen dat de geur in no time verdwijnt!

2. Baking soda en azijn

Is de geur toch iets heftiger dan je eigenlijk dacht? Dan is het tijd om het wat zwaarder gereedschap uit de kast te halen! Voor deze tip heb je baking soda, schoonmaakazijn en kokend water nodig. Meng ongeveer een handje baking soda met een beetje water en giet dit mengsel in het putje. Giet hier vervolgens een kopje schoonmaakazijn bij. Dit zal even wat gaan borrelen omdat de baking soda en schoonmaakazijn op elkaar reageren. Ga hier dus niet al te dichtbij staan. Laat dit goedje ongeveer 15 minuutjes borrelen en giet hierna het kokende water eroverheen. Zeg maar dag tegen de vieze luchtjes!

Baking soda is ook erg geschikt voor andere klusjes. Wat denk je van je sneakers schoonmaken of plastic bakjes schoonmaken?

3. Baking soda en citroen

Hoewel schoonmaakazijn heel goed werkt ruikt dit niet altijd even fris. Citroen is een alternatief wat je ook kun gebruiken. Het is heel simpel. Je volgt eigenlijk dezelfde stappen als hierboven maar je vervangt de schoonmaakazijn gewoon met een kopje citroensap. Je kan dit zelf nog mengen met wat druppels van een lekker geurende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lavendelolie.

Mochten bovenstaande tips niet werken dan kun je altijd nog een ontstoppingsmiddel proberen. Let wel op dat dit een stuk heftiger is en hanteer dan ook de juiste veiligheidsmaatregelen.

Zo voorkom je vieze geurtjes

Het ligt wat voor de hand, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je gootsteen op dagelijkse basis schoon blijft en vieze luchtjes geen kans krijgen. Nooit meer een stinkende gootsteen!

Gebruik een gootsteenzeef

Met een gootsteenzeefje zorg je dat de meeste viezigheid (voornamelijk etensresten) niet in de afvoer terecht komt. Hiermee zorg je dat je gootsteen vrij van verstoppingen blijft en is de kans op een vieze luchtjes in je keuken veel kleiner.

Pas op wat je door de gootsteen spoelt

Ook een belangrijke: let er op dat je geen erg vieze dingen in de gootsteen gooit. Frituurolie door de gootsteen gieten is bijvoorbeeld een ontzettend slecht idee! Ook heel erg vies sop kan je bijvoorbeeld beter door de wc gieten dan door je gootsteen spoelen.

Zorg dat dagelijks schoon blijft

Met een dagelijkse, snelle schoonmaakbeurt zorg je ervoor de muffe geur geen kans krijgt! Maak iedere dag je gootsteen even schoon met een een schuursponsje of afwasborstel met beetje schuurmiddel of afwasmiddel. Als je een restje kokend water over hebt, spoel het sop dan door met het kokend water. Door dit regelmatig te doen blijft de afvoer vrij van opstoppingen en aanslag en krijgen de bacteriën, die de vieze geur veroorzaken, geen kans zich op te hopen.

Lees ook:

- TV-scherm schoonmaken? Gebruik een kopje thee
- Cola als wondermiddel in en om huis
- Stinkende wasmachine? Deze tips helpen